Darbenin seyrine görev takınmış!

Sözde "sıkıyönetim" komutanına ağırlaştırılmış müebbet isteminde bulunuluyor.

Haberler 24.03.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimine ilikin soruturma kapsamnda tutuklanan, darbecilerin hazrlad sözde atama listesinde Diyarbakr skyönetim komutan olarak gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmaz ile listede Diyarbakr Skyönetim Komutan Yardmcs olarak görevlendirildii yer alan eski Diyarbakr 16. Mekanize Tugay Komutan Tugeneral Sava Beyribey hakknda üçer kez arlatrlm müebbet hapis cezas istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca, Türk Silahl Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen Ylmaz ve Beyribey hakknda hazrlanan iddianame, 4. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, FETÖ/PDYnin terminolojisi, örgütün yaps ve ileyii, hiyerarisi, kamu personeli ile örencilerin örgüte kazandrlma yöntemleri, örgütün mali yaplanmas, gelir kaynaklar ve kullandklar kriptolu haberleme programlarna ilikin detayl bilgilere yer verildi.

- Darbenin seyrine göre tavr taknm

ddianamede, 15 Temmuz gecesi hazrlad Kladan çkmayn. emrini darbe teebbüsünden 4,5 saat sonra birliklere gönderdii tespit edilen Ylmazn, sözde skyönetim mesajn almasna ramen emrindeki birliklere yazl olarak mesaja uymamalar konusunda emir yaymlamad, darbenin seyrine göre tavr taknd, beklemede kalarak darbecilere destek olduu aktarld.

ddianameye göre sank Ylmaz, ifadesinde unlar dile getirdi:

Darbe teebbüsünü kzmdan telefonda örendim. Televizyonu açtmda stanbulda olaylar olduunu gördüm. Olaylar saat 22.00 sralarnda oldu. Atatürk Havalimanndaki olay 22.15te gerçekleti. O hain alçaklar yüce Meclise bombay 02.30da attlar. Biz, o saat itibaryla bütün kolordu bölgesinde duruma tamamen hakim olmu, hiçbir hareket yaptrmamtk. Ayrca, benim emrimde olmamasna ramen özel kuvvetlerin de oraya gitmelerini engelleyecek ekilde görütükten sonra yanl harekette bulunmalarn engelledim. Saat 01.05 civarnda yazl emir hazrlanmasn emretmitim. Bu srada, 02.20 sralarnda daha önce gelmesini emrettiim kolordu adli müaviri geldi.

O saat itibaryla yazl emri hazrlayarak bana getirdiler. Yazl emri okudum. Saat 02.30 itibaryla yani taarruz helikopterinin alçakça Meclisi bombaladklar saatten önce yazl emri her tarafa yaynladm. Bu emrin 02.39da bütün birlikler tarafndan alndn da belgelerle teyit ettim. Darbe yapan deil, bilakis Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bekasn salamak için darbeyi önleyen bir kiiyim.

ddianamede, 15 Temmuzda Diyarbakr 8. Ana Jet Üs Komutanlnda görevli Albay A.Bnin de Ylmazn darbecilerle hareket ettiini düündüünü söyledii belirtildi.

Tank S.A. da iddianamede yer verilen ifadesinde unlar kaydetti:

Benim düüncem, Kolordu Komutannn bizim bir eyleri yani darbecileri tespit edip edemeyeceimizi test etmek istediidir. Kiisel fikrim, Kolordu Komutan da darbecilerin içerisindedir. u an için resmi gördüümde brahim Ylmazn kurnaz bir ekilde bizi kulland, geceki gelimeleri tamamyla deerlendirip geç bir ekilde açklama yapt, bunlar göz önünde bulundurduumda kendisinin darbeci olduunu düünüyorum. Bu üphelerimi de kuvvetlendiren, darbeye kar görülerini çok geç açklam olduudur. Kolordu Komutannn özel kuvvetleri kendisine bir tehdit olarak gördüünü de sonradan duydum.

ddianamenin hakkndaki tespitler ksmnda da sank Ylmazn gözaltna alnd sradaki üst aramasnda bir dolarlk B ve L serisi iki banknotun ele geçirildii bildirildi.

- Askerin adliyeyi ele geçirdii izlenimi verilmi

ddianamede, Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Gürenin talebi dorultusunda adliyeye geldiini ileri süren Ylmazn, binadaki güvenlik kameras kaytlarndan, içinde 20 özel kuvvet personelinin bulunduu 2 zrhl araç ve çok sayda jandarmann olduu minibüs ve teçhizatl korumalarla geldiinin belirlendii aktarld.

ddianamede, u ifadeler yer ald:

Özel kuvvetler personelinin zrhl araçtan inerek adliye çevresinde güvenlik aldklar görülmü, dardan bakldnda askerin adliye binasn igale geldii eklinde bir izlenim oluturmutur. Darbe giriiminin olduu ve henüz darbenin tam olarak bastrlmad bir saatte tam teçhizatl askerlerin adliyenin etrafn sarmalarnn halkta infiale sebep olabilecei ve askerin adliyeyi ele geçirdii izlenimini douraca eklinde bir eylemin üpheli tarafndan düünülmemi olmasnn makul ve hayatn olaan akna uygun olmad deerlendirilmitir.

- Darbeci Semih Terzi ile görümü

ddianamede, Ylmazn, darbe giriimi olduu gece Diyarbakr 8. Ana Jet Üssünden izinsiz uçak kaldrarak Ankaraya giden ve Astsubay Ömer Halisdemir tarafndan öldürülen darbeci Tugeneral Semih Terzi ile görütüü belirtildi.

Ylmazn Diyarbakr 8. Ana Jet Üssünde kalan özel kuvvetler birliinin 7. Kolorduya gelmesine izin vermedii bildirilen iddianamede, u tespitler yer ald:

Söz konusu üste darbeyle ilgili olarak gözalt ilemi yapld saatlerde özel kuvvetlere ait birliin bölgede olduu bilgisini vermemitir. Basavcln bilgisi dnda özel kuvvetleri 8. Ana Jet Üssünden tahliye etmitir. Neden bilgi vermedii konusuna Ylmaz, darbe teebbüsünün yaand gece ehir içinde askeri araçlarn dolamasnn halkta tedirginlik yaratacan, bu nedenle özel kuvvetler personelinin gelmesine izin vermediini söylemi ancak bu söyledikleri kendisinin askeri araçlarla ve çok sayda özel kuvvet personeliyle adliyeye gelmesindeki savunmasyla çelimitir.

Adliyeye yönelik bir askeri hareketliliin ehirde daha fazla tedirginlie yol açaca aikar olmasna ramen bu tür bir savunmann çelikili olduu deerlendirilmitir.

- Hemirenin rüyas

Darbeye teebbüs soruturmas kapsamnda tutuklanan, hakkndaki delil durumunun deimesiyle tahliye edilen A.O.Unun ifadesinde, yan kouta bulunan Beyribeyin, hastaneden dönüünün ardndan cezaevinde bir hemirenin rüyasn anlattn ileri sürdü.

Tank A.O.U, haklarnda üçer kez arlatrlm müebbet hapis cezas istemiyle dava açlan dönemin Hava Kuvvetleri Komutanl Genel Sekreter Yardmcs Kurmay Albay Ali Durmu ve 2. Birletirilmi Hava Hareket Merkezi Amiri Kurmay Albay Bülent Gürdoana, Beyribeyin hastanede beklerken yanna bir hemirenin geldiini ve rüyasn kendisine anlattn kaydetti.

Beyribeyin anlatt rüyaya tank olan A.O.Unun ifadesine ilikin iddianamede unlar kaydedildi:

Söz konusu rüyada, Peygamber Efendimizin, darbeye teebbüs giriiminde bulunulmas nedeniyle tutuklu olanlarn vekilinin kendisi olduunu, bu kiilere yaplan eziyetin Peygambere yaplm sayldn, bu kiilerin çok yaknda bu eziyetten kurtulacaklar ifadeleri yer alyor. Beyribey, bu rüyay Durmu ve Gürdoana anlatt. Daha sonra Durmu rüyay kouta, Gürdoan ise FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarnn duyaca ekilde yüksek sesle avluda anlatt.

Bu ekilde cezaevinde bulunan örgüt mensuplarnn çözülmesini engellemek için giriimlerde bulunmutur.

ddianamede, Beyribeye ait dijital materyallerde FETÖ/PDY eleba Fetullah Gülene ait mesaj ve vaaz videolarnn tespit edildii aktarld.

- stenilen ceza

ddianamede, dönemin 7. Kolordu Komutan olarak görev yapan ve TSKdan ihraç edilen Korgeneral brahim Ylmaz ve Diyarbakr 16. Mekanize Tugay Komutan Tugeneral Sava Beyribey hakknda Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs, TBMMyi ortadan kaldrmaya teebbüs, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs ve silahl terör örgütüne üye olmak suçlarndan üçer kez arlatrlm müebbet ile 7,5 yldan 15 yla kadar hapis cezas isteniyor.

Ana Sayfaya Git