Darbeyi hezimete uğratan o an!.

Darbe girişimine aylar öncesinden hazırlanan FETÖ, 15 Temmuz gecesi beklemediği gelişmeler karşısında unutulmayacak bir hezimet yaşadı

Haberler 15.07.2021 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin bamszl hedef alan Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ), aylar öncesinden hazrlklarn tamamlad darbe giriimi esnasnda hesaba katmad kimi gelimeler gecenin seyrini deitirdi.

Darbe giriiminin krlma anlar olarak tarihe geçen bu olaylarn banda, 15 Temmuz ihaneti için görevlendirilen bir binbann son anda fikir deitirip Milli stihbarat Tekilat (MT) Bakanlna gitmesi geliyor.

Kara Havaclk Komutanlnda görevli helikopter pilotu Binba O.K, darbe giriimine saatler kala MT yetkililerine, FETÖnün Kara Havaclk Komutanlndan gece havalanacak helikopter ile Müstear Hakan Fidan alacan söyledi.

FETÖcü askerlerin tasfiye edilmesi beklenen Yüksek Askeri ura (YA) toplants öncesinde yaplan ihbarn, bir darbe giriiminin habercisi olabileceini deerlendiren istihbarat yetkilileri, bu bilgiyi Genelkurmay Bakanlna bildirdi.

Dönemin Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar, MT Bakan Hakan Fidan ile görümesinin ardndan, Türk hava sahasnn askeri hava araçlarna kapatlmas emrini verdi.

Bu gelime üzerine 03.00da yaplacak darbe giriimini öne çeken darbeciler, söz konusu saate göre hazrlanan planlarda deiiklie gitmek zorunda kald.

Beklenmeyen bu durum karsnda panikleyen örgüt mensuplar, darbe giriiminde kullanlacak birlikleri planladklar gibi komuta edemedi.

ERDOANIN çARISI DREN ATELED

Darbe giriiminin seyrini deitiren bir dier krlma an ise Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, halk meydanlara davet etmesi oldu.

O saate kadar darbeciler, Cumhurbakan Erdoann yurt dna kaçtn ya da yakalanarak açk denizde demirlenen gemide tutulduu yalanna sarlarak psikolojik üstünlük kurmak istedi.

Ancak saatler 00.26y gösterdiinde Cumhurbakan Erdoan, CNN Türk canl yaynna balanarak, Milletimizi meydanlara davet ediyorum. dedi.

Erdoann çars üzerine ellerinde bayraklarla alanlara inen vatandalar, darbecilere kar demokrasiyi savundu.

AKARIN DREN DARBECLER UMUDUNU KIRDI

Darbeciler, kendilerinden olmayan askerleri yanlarna çekebilmek için giriimin emir komuta zinciri içinde yapldn, Genelkurmay Bakan Akar ve komuta heyetinin süreci yönettiini yaymaya balad.

Lakin Orgeneral Akar, bana dayatlan silaha ramen darbecilere kar gelmi, giriimin bir an önce bitirilmesini istemiti.

Bunun üzerine darbeciler, Akar derdest ederek Aknc Üssünde alkoydu.

Akarn direnii, darbenin emir komuta zinciri içinde yapld yalann çürüterek ihanetin baarl olmasnn önündeki engellerden biri oldu.

ÖMER HALSDEMRN KAHRAMANLII

O gece yaanan ve darbe giriiminin seyrini deitiren bir dier gelime de Özel Kuvvetler Komutanl (ÖKK) karargahnda görevli Astsubay Ömer Halisdemirin kahramanlyd.

Darbeci Tugeneral Semih Terzi, ÖKK karargahn ele geçirmek için tam teçhizatl bordo bereli askerden oluan iki timle Diyarbakrdan Ankaraya hareket etti.

Bu gelime üzerine dönemin Özel Kuvvetler Komutan Zekai Aksakal, Halisdemiri arayarak, karargaha gelmesi halinde Terziyi etkisiz hale getirmesini istedi.

Emir karsnda tereddüt etmeyen Halisdemir, bu görümeden ksa süre sonra Semih Terziyi ÖKK karargahna girmek üzereyken vurdu.

Ömer Halisdemir ise Terzinin beraberindeki baz askerlerce ehit edildi.

Darbecilerin moral ve motivasyonunu düüren Terzinin ölüm haberi, o gecenin unutulmaz bir dier krlma an olarak tarihe geçti.

TANKLAR DIARI çIKARILMADI

Darbecilerin planna göre Etimesgut Zrhl Birlikler Eitim ve Tümen Komutanlna bal mühimmat yüklü yaklak 50 zrhl araç, Ankarann önemli kavak ve geçi noktalarn tutacakt.

Böylece hem sokaklara çkmak isteyen halkn direnci krlacak hem de ehrin kontrolü ksa sürede salanacakt.

Darbe giriiminin balamasyla eski tugeneral Ahmet Bican Krker, karargahn komutasna el koydu ve mühimmat yüklü zrhl araçlarn bir an önce belirlenen noktalara ulamas talimatn verdi.

Darbeci generalin kanunsuz emrine uymayan bir grup asker, tanklarn Ankara caddelerine çkmasn engellemek için araçlarn sigortalarn söktü, baz askerler de anahtarlar saklad.

Beklemedii bu durum karsnda aknlk yaayan Krker, ilerleyen saatlerde darbe kart askerlerce yakalanarak polise teslim edildi.

Tanklarn darbe faaliyetinde kullanlmasnn önüne bu ekilde geçilmesi, alanlarda takviye bekleyen darbecilerin ksa sürede teslim olmasn salad.

ANKARAYA 500 KOMANDO SEVK EDECEKLERD

Darbeciler, pe pee beklemedikleri gelimeler karsnda alanda hakimiyet salamak için Denizlide konulu 11. Komando Tugayndan 500 komandoyu hava yoluyla Ankaraya getirmek istedi.

Bunun üzerine eski tugay komutan Tugeneral Kamil Özhan Özbakr, Kayseri Erkilet Askeri Havaalanndan gelecek iki kargo uçayla askerlerin çardak Hava Meydan Komutanlndan Ankaraya gitmelerini emretti.

Ancak çardak Havaalannn elektriklerinin kesilmesi, i makinelerinin piste çekilmesi, havaalanndaki yaktn boaltlmas gibi tedbirlerin yan sra halkn direnii sayesinde askerleri almaya gelen kargo uçaklar ini yapamad.

Böylece darbecilerin Ankarann kontrolünü salamak için komando sevk etme plan da suya dütü.

Ana Sayfaya Git