Dargeçit JİTEM Davası heyeti 6'ncı kez değişti

Dargeçit Jitem Davası'nda 6'ncı kez heyet değişikliği yaşandı. Mağdur aileler, "korunduklarını" dile getirdikleri sanıkların hala dışarıda gezmesine isyan etti.

Haberler 29.06.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ile 8 Mart 1996 tarihleri arasnda 3ü çocuk 7 sivil ile birlikte Uzman çavu Bilal Batrn kaybedilmesine ilikin 18 sank hakknda açlan davann 22nci durumas Adyaman 1icni Ar Ceza Mahkemesinde görüldü. Davada dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutan Hurit mren, Dargeçit lçe Jandarma Komutan Mehmet Tire, Dargeçit Merkez Jandarma Karakol Komutan Mahmut Ylmaz, Karakol Komutan Yardmcs Haydar Topçam ve Uzman çavu Kerim ahinin de aralarnda bulunduu 18 sank taammüden öldürmekle suçlanyor.

Davann 29 Martta görülen son durumasnda esas hakkndaki mütalaasn sunan savc, Öldürme eylemine itirak ederek üzerlerine atl suçu ilediini gösterir her türlü üpheden uzak kesin ve inandrc delil elde edilemedii gerekçesiyle sanklar hakknda beraat talebinde bulundu.

Savclk mütalaasna kar taraflarn son savunmalarn yapmak üzere ertelenen ve karar çkmas beklenen dünkü durumada mahkeme heyeti bir kez daha deiti. 7 yldr devam eden yarglama boyunca bugüne dek 6 kez heyet deiiklii oldu. Mahkemeye atanan yeni heyet bakannn da hazr bulunmad durumaya geçici heyet bakt. Sanklarn ve müdafilerinin heyet deiiklii nedeniyle mazeret bildirerek katlmad duruma salonunda kaybedilen isimlerin aileleri ile avukatlar Erdal Kuzu hazr bulundu.

Durumada dönemim Milli Eitim Bakanl (MEB) Dargeçit ube Müdürü Abdulah çolak tank olarak dinlendi. Samsundan Ses ve Görüntülü Biliim Sistemi (SEGBS) aracl ile durumaya katlan çolak, O dönem ube müdürüydüm. 1995 ylnda 29 Ekim Cumhuriyet Bayram kutladmz zaman iki öretmenin olmadn fark ettik. Kutlamada sonra bize haber geldi, kaybolduklar söylendi. Daha sonra karakolda telsizlerden alkonulduklarn örendik eklinde beyanlarda bulundu.

Av. Erdal Kuzu, çolaka Öretmenlerin kaybolmasndan sonra gözalt oldu mu? Kaç kii gözaltna alnd? ki öretmen öldürüldükten sonra lisenizde kayp örenciler ile ilgili bir bavuru oldu mu? Mehmet Tireyi tanyor musunuz? O dönem Dargeçit ilçesinde miydi? Hiç evinizde kald m? sorularn yöneltti.

TAIK: MEHMET TRE DARGEçTTEYD

çolak, Kuzunn yönelttii sorulara u cevaplar verdi: Gözaltlar oldu ama kimin gözaltna alndn bilmiyorum. Kaç kiinin alndn bilmiyorum. çinde örencilerim olduuna dair bana bir bilgi verilmedi. Tutuklamalar olduunu duydum ama örenci mi deil mi bilmiyorum. Tutuklamalar halktan duydum. Velilerden bize bir kayp olduu ile ilgili bir bavuru olmad. Kayp örencileri ismen bilmesem de direk tanmyorum. Mehmet Tireyi tanyorum, okullarn açlmasnda, öretime balamasnda bize yardmc oluyordu. O dönem Dargeçit ilçesindeydi. Beraber alkonulan öretmenlerin cenazesine katldk. Evimize arada geliyordu.

ADALET STYORUZ

Ardndan söz alan katledilen Seyhan Doann (14) kardei Hazni Doan, sanklarn durumalara katlmamasna ve heyet deiikliklerine isyan etti. Doan, 30 yldr yarg süreci devam ediyor. Mahkeme güvenlik gerekçesiyle baka ehirlere alnyor. Mahkemelere gelen sadece bizleriz. Katliam yapanlar darda, güvenlik sorunlar m var gelmiyorlar? Biz gece saat 4lerde yola çkarak geliyoruz. Her geldiimizde baka bir heyet var. Her seferinde heyet deiiyor. Adalet istiyoruz ifadelerini kuland.

12 YAINDAK çOCUUN KATLLER DIARIDA GEZYOR

Katledilen Davut Altnkaynakn (12) babas Abdulaziz Altunkaynak da, çocuunun fotorafn mahkeme heyetine göstererek, Bu çocuk 12 yandayd. Kemikleri 120 metre derinliinde bir kuyudan çkarld. Katiller ellerini sallayarak geziyor. 12 yandaki çocuun katilleri darda gezerken anne ve babas her yerde kemiklerini arad. Bu çocuk kime ne zarar verebilirdi? Bu mahkemenin son olmasn istiyoruz. Yürekli bir mahkeme karar bekliyoruz. 20 defadr buraya geliyoruz artk biz de yorulduk dedi.

Kaybedilen Abdurrahman Cokunun (21) aabeyi Mehmet Cokun ile Nedim Akyönün (16) aabeyi Ahmet Akyön de ikayetçi olduklarn tekrarlayarak, sanklarn tutuklanmasn talep etti.

AV. KUZU: CENAZELER KEND MKANLARIMIZ LE BULDUK

Ailelerin avukat Erdal Kuzu, mahkemede bir kez daha heyet deiiklii ile karlamalarn protesto etti. Kuzu, Dier mahkeme toplanacak delil kalmad dedi. Karar çkacan belirtti ama 6nc defa heyet deiti. Ailenin mücadelesi kötü muameleye dönütü. 7 yl boyunca aileler Adyamana geliyor. Karar talep ediyoruz, heyet deiti ve daha da uzayacak. Bu doru deil. Devlet adna suç ileyenlerin gerçeinin ortaya çkmasnn zor olduunun farkndayz. Bu ülkede herkesin hakkn korumak ile mükellefsiniz. Kendinizi ailelerin yerine koyun. 1995 ylnda sonra bu mücadele balad. Cenazeleri teker teker kendi imkanlarmz ile bulduk. Bulunduu yerler devletin güvenlik gerekçesiyle boaltt köyler. Madurlar arasnda bu ülkede bir ayrm var diye konutu.

ERTELEND

Mahkeme heyeti, verdii arann ardndan kararn açklad. Tank Adem Kulun yurt içi ve yurt d adresinin tespiti için kollua yeniden müzakere yazlmasna, katlanlar vekilin tank beyan sonrasnda yeni delilin ortaya çkmas nedeniyle yeniden mütalaaya dosyann tevdi edilmesi talebinin bir sonraki celsede deerlendirilmesine karar klan mahkeme, bir sonraki durumay 11 Ekim 2021 tarihine erteledi.

Ana Sayfaya Git