Dargeçit JİTEM Davası’nda eski savcıya ulaşılamıyor!

Dargeçit JİTEM Davası’nda mahkeme, cezaevinde olduğunda “adresine ulaşılamayan” dönemin Dargeçit savcısı Adem Kul’un dinlenmesini isterken, dinlenen müştekiler, sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

Haberler 11.01.2022 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ile 8 Mart 1996 tarihleri arasnda 3ü çocuk 7 sivil ile birlikte Uzman çavu Bilal Batrn kaybedilmesine ilikin Dargeçit lçe Jandarma Komutan Mehmet Tire, Dargeçit Merkez Jandarma Karakol Komutan Mahmut Ylmaz, Karakol Komutan Yardmcs Haydar Topçam ve Uzman çavu Kerim ahinin de aralarnda bulunduu 18 sank hakknda taammüden öldürmek suçlamasyla açlan davann 24üncü durumas Adyaman 1inci Ar Ceza Mahkemesinde görüldü.

Durumaya madurlarn avukat Erdal Kuzu ile kaybedilen kiilerin ailelerinden birer kii, Haklarn Demokratik Partisi (HDP) Adyaman önceki dönem Milletvekili Behçet Yldrm, HDP Adyaman l Örgütü temsilcileri katld. Baz sank avukatlar ile dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutan Hurit mren ise Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) ile durumaya katld.

Kimlik tespiti ile balayan durumada söz alan madurlarn avukat Erdal Kuzu, mahkeme talimat olmadan durumay SEGBS ile izleyen sank avukatlarnn durumadan çkarlmasn talep etti. Mahkeme heyeti talebi Adil yarglama ilkesine aykr olduu gerekçesiyle reddetti.

çOCUKLARIN KEMKLER DELLDR

Ardndan söz alan, gözaltndan kaybedilen Mehmet Emin Aslann olu Kasm Aslan, babasnn kayt d gözaltna alndn belirterek, Kemikleri bir kuyudan çkt. Davacym. Sanklarn cezalandrlmalarn istiyorum dedi. Gözaltndan kaybedilen Abdurrahman Cokunun abisi Mehmet Cokun, sanklarn cezalandrlmalarn isteyerek, 20 yldr bu dava devam ediyor. Bizim ile dalga geçiliyor. Bizi ciddiye almyorlar. Bu cinayeti ileyenler kendilerini savunmak için biz terörle mücadele ettik diyorlar. Allah akna 12 yandaki çocuun ne suçu vard? çocuklarn kemiklerini kuyudan çkardk. Daha nasl bir delil ve ispat bekliyorsunuz. 12 yandaki çocuk suç ilediyse, cezas infaz mdr? diye sordu. 13 yandayken kaybedilen Seyhan Doann kardei Hazni Doan da, abisinin hala 13 yanda olduunu söyleyerek, Annem ve babam çocuklarnn katilinin yarglanmas için yllarca mücadele etti ve yaamlarn yitirdiler. Artk bu katillerin darda ellerini kollarn sallayarak gezmesini istemiyoruz. Bizim için de hukuk iletilsin. Artk bu davada bir karar çksn ifadelerini kulland.

12 YAINDAK çOCUUM

12 yanda kaybedilen Davut Alkunkaynakn babas Abdullaziz Altunkaynak, çocuunun fotorafn mahkeme heyetine göstererek, Olum 12 yanda bir çocuktu, bu çocuk kime zarar verebilir. Annesi onu gözaltndayken gördü. Bu çocuklarn katiller geziyor. Davutun kemikleri 120 metre derinlikte bir kuyudan çkt. Biz buraya hep geliyoruz. Eziyet çekiyoruz. Katiller darda. Artk biz nefes almak istiyoruz. Sizin de yüreiniz szlyorsa adaleti salayn. Bu çocuk Ege, Trakya veya Karadenizli olsayd sanklar hakknda idam isterdiniz, ama Kürt olduu için bir ey yapmyorsunuz diye konutu. Madur yaknlarndan son olarak söz alan Nedim Akyönün aabeyi Ahmet Akyön, 25 yldr 24 defadr durumaya geliyoruz, artk bir sonuç alnmal. Dava güvenlik gerekçesiyle Adyamana getirildi ama sanklar hiçbir zaman bu durumalara gelmedi dedi.

CEZASIZLIK POLTKASI

Madur yaknlarnn ardndan tekrar söz alan avukat Erdal Kuzu, mahkeme heyetinin talimat olmadan durumaya katlan sank avukatlarnn durumadan çkarlmas yönünde verdii ret kararn eletirdi. Mahkeme heyetlerinin aradan geçen 6 ylda sanklar ile temas kurmadn dile getiren Kuzu, Sanklarn yarglama boyunca korunmasna yönelik bu tutumun mahkemenin verecei kara da yansmayacan umuyoruz. Bu dava cezaszlk politikasnn uyguland bir davadr. Bu dava zaman amna uratlmas yönünde endielerimiz var. Sanklar 12-13 yandaki çocuklar devlet adna kullandklar yetkiyle öldürdüklerini söylüyorlar. Artk bu davada bir karar verilmesini istiyoruz. Bizim açmzdan bu dosya artk tamamlanmtr diye konutu. 12 yanda kuyudan çkarlan çocuklarn kemiklerinin dava için delil olduunun altn çizen Kuzu, 12 yandaki bir çocuun öldürülmesi hiçbir vicdana smaz. Sanklarn suçu iledikleri sabittir. Sanklarn kaçmas yönünde endielerimiz var. JTEM gibi cinayet ebekeleri utanmadan bu mahkemede, bu suçlar devlet adna yaptk dediler. Bundan daha fazla delil olabilir mi? Bu davada devlet suç ilemez mantnn almas lazm. Yeni bir mütalaa hazrlanmal ve bir sonraki celsede de karar durumas olmaldr eklinde konutu.

MADURLAR HAKKINDA SUç DUYURUSU

Durumaya SEGBS ile katlan dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutan Hurit mren, beraatn talep etti. mrenin avukat ise madur ve madur avukat Erdal Kuzuyu hedef göstererek, Madurlar ve avukatlar her defasnda mahkemede müvekkilime katil dediler. Bu nedenle bu kiiler hakknda suç duyurusunda bulunulmasn talep ediyorum dedi. Sank avukat devamnda can güvenliklerinin olmad gerekçesiyle Adyamanda görülen durumalara katlmadklarn öne sürdü.

DURUMA ERTELEND

Durumaya verilen arann ardndan mahkeme heyeti, dönemin Dargeçit Cumhuriyet Savcs Adem Kulun dinlenmesi için müzakere yazlmasna, sanklar hakkndaki tutuklama talebini reddine karar vererek durumay 4 Nisana erteledi.

KULUN ADRESNE ULAILAMADI!

Mahkeme heyetinin dinlenmesi yönünde müzakere karar ald dönemin savcs Adem Kul, hakknda daha önce görülen durumalarda da benzer kararlar alnmt. Mart 2017de adresine ulalamad iddia edilse de Kulun, 21 Temmuz 2016da Samsundaki FETÖ soruturmas kapsamnda tutukland ortaya çkt. 18 Ocak 2018 tarihine kadar tutuklu olmasna ramen adresine ulalamad gerekçesiyle dinlenemeyen Kul, etkin pimanlk yasasndan yararland.

Ana Sayfaya Git