Dava dosyalarında rekor artış!

Başsavcı Kamil Erkut Güre, 2017 yılını değerlendirdi. Güre, "Geçen yıl 64 bin 556 yeni soruşturma dosyası açıldı. 2017'de soruşturma dosyası sayısında önceki yıla göre yüzde 46 artış oldu"

Haberler 20.01.2018 - 09:50 Son Güncelleme : 20.01.2018 - 09:53

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre, Geçen yl 64 bin 556 yeni soruturma dosyas açld. 2017de soruturma dosyas saysnda önceki yla göre yüzde 46 art oldu. dedi. (Tahir Elçinin öldürülmesi) Sonu nereye varrsa varsn, bu soruturmay salkl ve effaf bir ekilde yürütüyoruz yorumunu yapan Güre, (Tek tip kyafet uygulamas) Söz konusu kyafetler cezaevlerine geldi. Yönetmenlik henüz yürürlüe girmedi. Kyafetleri giymek istemeyenler olabilir. Ancak yönetmenlik yürürlüe girdikten sonra bu uygulama srasnda ne olacana ilikin tabloyu beraber göreceiz diye konutu.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre, 2017 yl içerisinde özellikle FETÖ, PKK ve Uyuturucuya yönelik yürüttükleri operasyonlar, deerlendirdi. Basavc vekilleri Tuncay Bozdoan, Alper Tuncer ve Mesut Pekta ile basn toplants düzenleyerek, Yargnn Diyarbakrda 2017 yl içerisinde yürüttüü soruturma ve açlan davalara ilikin, deerlendirme Basavc Güre, yürütülen soruturmalar, açlan davalarla ilgili son durum bilgilerini Ceza nfaz Kurumlar bal altnda aktard.

Basavc Güre, Diyarbakr D Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumunda halen 960 hükümlü ve tutuklu bulunduunu, bunlardan 625inin PKK, 182sinin FETÖ/PDY, 118inin de Hizbullah terör örgütleri davalarnn hükümlü ve tutuklusu olduunu söyledi. Güre, E Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumunda ise toplam 1550 hükümlü ve tutuklu bulunduunu kaydetti.

TEK TP KIYAFETLER YÖNETMEL BEKLYOR

Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre, Anayasal düzene ve bu düzenin ileyiine kar suçlar nedeniyle cezaevinde hükümlü ve tutuklu bulunanlar için 696 sayl KHK ile getirilen tek tip kyafet uygulamas ile ilgili de konutu. Basavc Güre, unlar söyledi:

696 sayl KHKya göre, 5275 sayl Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin nfaz Hakknda Kanuna eklenen maddeyle, Terörle Mücadele Kanunu kapsamna giren suçlar nedeniyle tutuklu veya hükümlü bulunanlara, durumaya sevk nedeniyle ceza infaz kurumu dna çkarlmalar durumunda, ceza infaz kurumu idaresince verilen giysileri giyme zorunluluu getirilmesi ile D Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumunda 923 kiinin kyafet giyebilecei, E Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumunda ise 58 kiinin tek tip kyafet giyebilecei tespit edilmitir. Anayasal düzeni deitirme giriiminde bulunanlarn 5 kiinin badem kurusu, dier terör örgütü mensuplar ve yöneticileri olan 918 kiinin ise gri renkli tek tip kyafet giyecei tespit edilmitir.

Basavc Güre, bir soru soru üzerine ise söz konusu tek tip kyafetlerin Diyarbakrdaki cezaevlerine gönderildiini, uygulama için yönetmeliin çkmasn beklediklerini söyledi.

ADLYEYE 2017 YILINDA 557 BN K GRD

Diyarbakr Adliyesine 2017 ylnda 557 bin 519 kiinin giri yaptnn tespit edildiini belirten Basavc Kamil Erkut Güre, güvenlik gerekçesi ile girilerde yaplan GBT sorgular sonucunda hakknda arama karar bulunan 1429 kiinin yakalanarak haklarnda ilem yapldn söyledi. Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca geçen yl 64 bin 556 yeni soruturma dosyas açldn, önceki yla oranla yüzde 46 art olduu anlatan Basavc Güre, Önceki yldan 94 bin 476 soruturma dosyas devretmi olup, toplamda 159 bin 032 soruturma dosyasna baklmtr. Bu dosyalardan, 2017 yl içerisinde 16 bin 521 iddianame, 31 bin 860 takipsizlik karar, 2 bine 923 birletirme karar, 65 görevsizlik karar, 5 bine 274 yetkisizlik karar, 298 fezleke tanzimi, 14 baka bürolara gönderilme olmak üzere toplamda 56 bin 957 dosya karara balanmtr. Karara balanan dosya says açsndan önceki yla oranla yüzde 75 art olduu tespit edilmitir dedi.

MOR BEYN LE BYLOCK YÜKLENEN 15 K TAHLYE EDLD

FETÖ/PDY soruturmalar ile ilgili de bilgiler veren Basavc Güre, konumasn öyle sürdürdü:

FETÖ terör örgütü ile ilgili olarak 2 bine 336 üpheli hakknda 1219 soruturma dosyas halen devam etmektedir. Bu üphelilerden 53 kii hakknda tutuklama karar, 263 kii hakknda adli kontrol hükümlerinin uygulanmas karar, 232 kii hakknda ise yakalama karar verilmitir. FETÖ terör örgütü ile ilgili olarak, Silahl terör örgütü kurmak ve yönetmek ile Silahl terör örgütüne üye olmak suçlarndan 2 bin 10 üpheli hakknda 1915 iddianame hazrlanarak kamu davas açlmtr. 629 üpheli hakknda 510 takipsizlik karar, 1404 üpheli hakknda 1290 yetkisizlik karar, 1 üpheli hakknda ise görevsizlik karar verilmitir. Kovuturma aamasnda bulunan 1092 sank ile ilgili olarak 113 sank hakknda tutuklama karar, 934 kii hakknda adli kontrol hükümlerinin uygulanmas karar, 4 kii hakknda yakalama karar verilmitir. 423 dosyann kovuturmas tamamlanm olup, 304 kii hakknda mahkmiyet, 214 kii hakknda ise beraat karar verilmitir. Soruturmalar kapsamnda ilimizde 1393 kii hakknda ByLock kullancs olduu yönünde tespit yaplmtr. Mor Beyin yazlm ile ilgili Türkiye geneli 11 bin 480 kii tespit edilmitir. Bu kapsamda ilimizde Mor Beyin yazlm ile ilgili 143 kiinin tespiti yaplm, bunlardan tutuklu olan 15 kii tahliye edilmitir. Cumhuriyet Basavclmzca yürütülen soruturmalar kapsamnda yaplan titiz çalmalar sonucu en az Mor Beyin yazlm ile üpheli tespiti ilimizde yaplmtr. Yürütülmekte olan 2017/38233 numaral soruturma kapsamnda örgüt içerisinde yönetici konumunda bulunan ahslarn örgüt üyesi devlet memuru olan ahslar birtakm ankesörlü, büfe, market gibi umuma açk sabit hatlardan arayarak örgütsel talimatlar verdii tespit edilmitir. Bu soruturma kapsamnda 183 üpheli ahs hakknda yasal ilem balatlm olup, bunlardan 42 üpheli tutuklanm, 84 üpheli adli kontrol hükümlerinin uygulanmas karar ile serbest braklm, 11 üphelinin ise gözalt ilemleri devam etmektedir.

PKKYA FNANSMANDAN 5 RKET HAKKINDA KAMU DAVISI AçILDI

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre, PKK/KCK terör örgütü ile ilgili olarak ise yürütülen soruturmalar kapsamnda 2017 yl içerisinde 2 bin 132 iddianame, 2 bin 29 takipsizlik ve 908 yetkisizlik karar olmak üzere toplam 5 bin 69 soruturma dosyas ile ilgili karar verildiini söyledi. Cumhuriyet Basavclnca 4 bin 542 soruturma dosyasnda 6 bin 23 üpheli hakknda ilemlerin devam ettiini söyleyen Basavc Güre, unlar kaydetti:

Cumhuriyet Basavclmzca PKK/KCK silahl terör örgütünün finans ayana yönelik olarak yürütülen soruturmalar kapsamnda, 75 ahs/irket üphelisinden 14 kii tutuklanm, 12i adli kontrol artyla olmak üzere, 52 ahs serbest braklm olup, 8 üpheli ahs hakkndaki gözalt ilemleri devam etmektedir. Cumhuriyet Basavclmzn talebi ile denetim kayyumu atanan 5 irket hakknda yürütülen soruturmalar neticesinde kamu davas açlarak yarglamalarna devam edilmektedir.

Basavc Güre, PKK terör örgütüne finans aktaran i adamlarnn, elde edilen bilgiler ve delillere göre, çözüm sürecinin son döneminde ve daha sonraki zamanlarda bu yardm saladklarnn ortaya çktn da söyledi.

Diyarbakrda meydana gelen bombal saldrlar ile ilgili yürütülen soruturmalar hakknda da bilgi veren Basavc Güre, 28 Kasm 2015 tarihinde öldürülen Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçi soruturma ile ilgili ise öyle dedi:

Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçinin öldürülmesi olay ile ilgili yürütülmekte olan soruturma devam etmektedir. Diyarbakr Baro Bakanlnca her cuma günü yaplan basn açklamasnda belirtilenlerin aksine yürütülmekte olan soruturma tüm effafl ile Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçinin ei Türkan Elçi ve avukatlarndan oluan heyet ile paylalm, soruturma ile ilgili sürekli toplant yaplarak bilgilendirme yaplm ve taleplerinin tamamnn karlanmtr. Resen de yaplmas gereken soruturma ilemlerine devam edilmektedir. Tüm aamalardan Diyarbakr Barosu, Türkan Elçi ve avukatlarnn bilgisinin olduu hususunu belirtmek isteriz. Diyarbakr Barosu Bakanlnn dosyann sürüncemede brakld, örtbas edildii yönündeki açklamalar gerçei yanstmamaktadr.

SONU NEREYE VARIRSA VARSIN NHAYETE ERDRECEZ

Basavc Güre, soruturma konusunda Tahir Elçinin ei, avukat ve Baro yönetiminin bilgilendirildiini de ifade ederek, Bu soruturmann sonu nereye varrsa varsn nihayete erdireceiz diye konutu.

YILDA 1000 CNSEL STSMAR DOSYASI GELYOR

Buarada, savcla intikal eden cinsel istismar dosyalar ile ilgili soruyu yantlayan Cumhuriyet Basavc vekili Mesut Pekta, ylda ortalama bin cinsel istismar dosyasnn adliyeye intikal ettiini söyledi. Basavc vekili Pekta, Cinsel istismar ile ilgili ylda yaklak bin dosya geliyor. u anda 500ü görülmeye devam ediyor. Diyarbakrda yllk bin cinsel istismar, taciz, telefon ile taciz dahil, fiziki müdahale olmayan cinsel istismar dosyalar geliyor. Toplam 65 bin soruturma dosyasnn yaklak binini cinsel istismar dosyalar oluturuyordedi.

Ana Sayfaya Git