Davası Ortada Kaldı

Hakkında yürütülen soruşturmalar kapsamında 3 Kasım 2016 tarihinde tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, 'Terör örgütü kurma, yönetme', 'örgüt propagandası', 'suç ve suçluyu övme' iddialarıyla 142 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı ana davasının dosyası, mahkemeler arasındaki uyuşmazlık nedeniyle ortada kaldı.

Haberler 24.08.2017 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yürütülen soruturma kapsamnda 3 Kasm 2016 tarihinde tutuklanan Selahattin Demirta hakknda Diyarbakrda Terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandas, suç ve suçluyu övme gibi iddialarla 142 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açld. Bu dava güvenlik gerekçesiyle Ankara 19uncu Ar Ceza Mahkemesine alnd. Önce 6 Eylül 2017 tarihine duruma günü veren mahkeme, daha sonra Demirtan dosyasnn 6- 8 Ekim olaylar srasnda öldürülen Yasin Börü ve 3 arkadann Ankara 2inci Ar Ceza Mahkemesinde görülen dava dosyas ile birletirilmesini istedi.

UYUMAZLIK, BÖLGE ADLYE MAHKEMESNE TAINDI

Bu talep, Yasin Börü davasnda karar veren ve 3 firari sann dosyasn ayran 2inci Ar Ceza Mahkemesi tarafndan kabul edilmeyince, Ankara 19uncu Ar Ceza Mahkemesi dosyalar resen birletirme karar ald. ki mahkeme arasnda yaanan uyumazlk, Ankara Bölge Adliye Mahkemesine tand. Ankara 2inci Ar Ceza Mahkemesi Bakan, Demirtan bu dosyasnn Yasin Börü dosyas ile birletirilmesinin uygun olmayaca görüünü savundu. Ankara 2inci Ar Ceza Mahkemesi Bakan tarafndan Bölge Adliye Mahkemesi 5inci Ceza Dairesine gönderilen yazda, Demirtan 6- 8 Ekim olaylar ile ilgili yarglansa bile toplant ve gösteri yürüyüleri kanununa muhalefet ve suç ilemeye tahrik fiillerinden yarglanabilecei, Yasin Börü ve 3 arkadann ölümü eylemlerinden sorumlu tutulamayaca belirtildi.

DOSYAMIZDA BU SUçTAN AçILMI DAVA YOK

Ankara 2inci Ar Ceza Mahkemesi Bakan yazsnda, Ankara 19uncu Ar Ceza Mahkemesinin Selahattin Demirtan, 6- 7- 8 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen olaylar yönünden suç ilemeye tahrik ve toplant ve gösteri yürüyüleri kanununa muhalefet suçlarndan cezalandrlmasnn talep edildiini belirterek öyle denildi:

Buna göre, sank Selahattin Demirtan 6- 7- 8 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen olaylarla ilgili olarak sadece toplant ve gösteri yürüyüleri kanununa muhalefet suçlar yönünden suç ilemeye tahrik fiilini ilediinin iddia edildii, Mahkememizin 2015/224 ve tefrikle açlan 2017/500 esas sayl dosyalarnda ise toplant ve gösteri yürüyüleri kanununa muhalefet suçlarndan açlm bir dava bulunmad, dolaysyla birletirme kararnda bahsedildii gibi sann suçunun sübutu halinde, dosyamza konu eylemlerden sorumlu olabilecei gibi bir durumun söz konusu olmad anlalmaktadr.

AVUKAT: DEMRTAI YARGILAMANIN VEBAL AIR

Demirtan Avukat Mahsuni Karaman, Demirtan dosyasnn sahipsiz braklarak ortada kaldn ifade ederek unlar söyledi:

Kimse Demirta yarglamak istemiyor. çünkü vebali ardr. Yarglama konusu edilen iddia ve suçlamalarn zorlama olduu ve bu nedenle mahkemelerin bu dosyay almak istemediini düünüyoruz. Selahattin Demirta ile ilgili dosya üzerinden yasaya göre 30 günde bir yaplmas gereken tutukluluk deerlendirmesi en son 22 Haziranda yapld. Yaklak 2 aydr Demirta, hiç bir mahkemenin karar olmadan cezaevinde kalmaktadr. Tutukluluk incelemesi, dosya mahkemeler arasnda gidip geldii için 2 aydr yaplmamaktadr. Biz tahliye talebinde bulunacaz.

Avukat Karaman, müvekkili Demirtan bundan sonra yaplacak durumalara SEGBS yolu ile katlmayacan, yarglamalarn yapld kentlerdeki mahkemelere gitmek istediini de belirterek, Eer durumalara kelepçe ile götürülme zorlamas devam ederse durumalara çkmayacan da kendisi açklad dedi.

21 AYRI DAVADA DAHA YARGILANIYOR

HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta, tutuklu olduu dava dnda hakknda Türkiyenin 11 il ve ilçesinde açlan toplam 21 davadan daha yarglanyor. stanbul ve Elaz Ar Ceza mahkemelerinde, Terör örgütü propagandas yapma iddiasyla yarglamalar süren Demirtan, Diyarbakr, Doubeyazt, Ankara, Mardin, Viranehir, rnak, Siirt, Mersin, stanbul, ve Kayseri illerinde de Asliye Ceza Mahkemelerinde açlan 19 ayr davas bulunuyor. Bu davalarda HDP E Genel Bakan Demirta hakknda Cumhurbakanna hakaret, Türklüü, Cumhuriyeti ve devletin kurumlarn aalamak, Toplant ve gösteri yürüyülere yasasna muhalefet, Halk kin ve dümanla tahrik etmek ve Suç ile suçluyu övmek suçlarndan çeitli hapis cezalar isteniyor.

Ana Sayfaya Git