Davutoğlu: MHP'yle ittifak partimize zarar verdi

Eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, "Seçim sonuçları, ittifak siyasetinin hem oy oranı hem de parti kimliği açısından partimize zarar verdiğini ortaya koymuştur. Partimiz, hedeflerine ulaşamamış, yönettiği bir çok belediyeyi kaybetmiştir." dedi.

Haberler 23.04.2019 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski Babakanlardan Ahmet Davutolu, 31 Mart seçim sonuçlar ve içinde bulunulan siyasi artlara ilikin baz tespit ve tavsiyelerde bulundu.

Sosyal medya hesab üzerinden bu tespit ve tavsiyelerini paylaan Davutolu, seçim sonuçlarnn, ittifak siyasetinin hem oy oran hem de parti kimlii açsndan AK Partiye zarar verdiini ortaya koyduuna dikkat çekti. Davutolu,31 Mart seçimleri ve ardndan yaananlar ile birlikte ortaya çkan toplumsal ve siyasal tablonun AK Partinin ve Türkiyenin gelecei ile ilgili kamuoyuna açk, effaf ve saduyulu bir muhasebenin yaplmasn gerekli kldn ifade etti.

SEçM SONUçLARI

stanbul ve Ankara büyükehir belediye bakanlklarnda alnan sonuç olmak üzere, AK Partinin toplumsal desteinde görülen azalma gerçeiyle yüzlemek ve bunu saduyulu bir ekilde deerlendirmek durumunda olduunu savunan Davutolu, tutarl bir ilkeler ve deerler manzumesi, deerler manzumesinin ruhu ile uyumlu bir söylem, toplumun her kesimine açk bir sosyal ilikiler a, bu a etkin bir ekilde yöneten salam bir tekilat yaps ve zamann ruhuna uygun politikalar gibi temel özelliklerde ciddi bir zaafiyetin yaygnlatn öne sürdü.

Davutolu, son yllarda AK Partinin insan-odakl, insan haklarna dayal, özgürlükçü, reformcu, kuatc, kendinden ve geleceinden emin siyasi söyleminin yerini devletçi, güvenlikçi, statükocu ve salt beka endielerine dayal bir söylem ald görüünde bulundu.

Toplumsal kapsayclk ve ilikiler anda da ciddi bir daralma yaandnn gözlendiini aktaran Davutolu, AK Partinin her açdan bir yenilenme ihtiyac içinde olduunu vurgulad. FETÖ ile tavizsiz verilmesi gereken mücadelede farkl kiilere farkl kriterler uygulanmasnn, yürütülen mücadeleye zarar verdiini belirten Davutolu, Türkiyenin sivil ve bütüncül bir anayasa ihtiyacnn olduunu; yeni sistemin milletin beklentilerini karlamadn savundu.

SYAS FARKLILIKLAR

Davutolu, farkl görü beyannn terörle özdeletirilmesi ve siyasi farkllklarn ihanetle anlr hale gelmesinin hem milli birlie zarar vermekte hem de kriz dönemi algsnn süreklilik kazanmas üzerinden demokrasiye, siyasete ve ekonomik hayata büyük darbe vurduunu kaydetti.

Ekonomide salanan göz kamatrc baarnn temelinde güven duygusunun yeniden tesis edilmesi yattn vurgulayan Davutolu, bugün ne yazk ki bu alanda da geçmi dönemde ulalan seviyenin çok altnda olunduuna iaret etti.

Yaanan ekonomik krizin, varln inkr ederek yönetilemeyeceini ifade eden Davutolu, topluma güven verebilmek için önce ekonomi yönetiminde özgüvene ihtiyaç olduunu kaydetti.

Eski Babakanlardan Davutolunun 31 Mart seçim sonuçlar ve içinde bulunulan siyasi artlara ilikin paylat tespit ve tavsiyelerin tamam öyle:

TESPT EDLEN SONUç

nsanlk tarihinin en youn dönüümlerinin yaand, toplumlar aras iletiim ve etkileimin olaanüstü bir hz kazand, büyük imkanlarn ve risklerin ayn ölçüde ve ezamanl olarak devreye girebildii bir tarihi sürecin içinden geçiyoruz. Zamann ruhu tarihi akn ivme kazanm olmasdr. Önümüzdeki dönemde temel farkllama zamann ruhunu kavrayarak bu ivmeyi yönetenler ile zamann ruhundan koparak bu akn içinde sürüklenenler arasnda ortaya çkacaktr. Kendi iç gerilimlerini aarak tutarl bir yaklam ile zamann ruhuna uygun bir vizyon belirleyen ülkeler önümüzdeki on yllar hatta asrlar belirleyecek bir güce kavuurken, kendi ksr iç gerilimleri içinde enerjilerini tüketen ülkeler tarihin edilgen unsurlar haline dönüeceklerdir. Son dönemde ulusal, bölgesel ve uluslararas düzlemlerde yaanan krizler tarihin rahmindeki doum sanclardr.

kibinli yllarn banda partimizin zamann ruhunu ve milletin deerlerini kavrayan bir vizyonla iktidara gelmesi ile birlikte özgüvenimizi tahkim eden bir demokratikleme, yükselen bir ekonomik kalknma grafii ve dünyann her köesine yaylan bir uluslararas etkinlik kazanan ülkemiz tarihi akn ivmesini yakalayan bir performans göstermiti. Ancak, 2013 ylnda Gezi olaylar ile balayan, 17/25 Aralk komplolar ile devam eden, çukur eylemleri ile tehlikeli boyutlara ulaan ve nihayet 15 Temmuz hain darbe giriimi ile zirveye çkan iç gerilimler ülkemizi vizyoner ve atlmc pozisyondan reaksiyoner ve savunmac bir pozisyona sürüklemitir.

Bütün bu süreci yönetebilecek yegane siyasi aktör konumunda olan partimizin de bu komplo süreçlerinde öncü rol oynam baz odaklarn milli iradeyi hiçe sayan tahrik ve manipülasyonlar ile enerjisini kendi içinde tüketmeye balamas hem iç ahengimizi sarsm hem de vizyon üretme ve uygulama kapasitemizi daraltmtr.

TERH BR EKTE BULUNUYORUZ

Bugün kritik bir tarihi eikte bulunuyoruz. Son üç yl içinde yaanlan kritik süreçlerde ülkemiz ve partimizle ilgili deerlendirmelerimi ve endielerimi Sayn Cumhurbakanmza dorudan sözlü ve yazl olarak iletmi, ancak farkl çevreler tarafndan art niyetli tartmalara gerekçe klnmamas adna kamuoyu ile paylamamay tercih etmitim. 31 Mart seçimleri ve ardndan yaananlar ile birlikte ortaya çkan toplumsal ve siyasal tablo partimizin ve ülkemizin gelecei ile ilgili kamuoyuna açk, effaf ve saduyulu bir muhasebenin yaplmasn gerekli klmtr. AK Partinin 2. Genel Bakan ve ülkemizin halk tarafndan seçilmi son Babakan olarak bu sorumluluk bilinci ile TBMMmizin kuruluunun 99. Yldönümü arifesinde görülerimi aziz milletimizle paylamay kaçnlmaz bir görev addediyorum.

31 Mart seçimleri basiret ve saduyuyla incelememiz gereken önemli sonuçlar dourmu, dikkate almamz gereken önemli mesajlar vermitir. Partimizin ve ülkemizin gelecei için bu mesajlarn doru anlalmas ve gereinin yaplmas büyük bir önem arz etmektedir. Milletimizin tercihlerindeki deiikliklerden gerekli mesajlar çkarlmaz, atlmas gereken admlar kararllkla atlmaz ise hem AK Parti olarak bizleri hem de ülkemizi zor bir dönem beklemektedir. Bu çerçevede, bata hareketimizin kitleselleerek iktidara yürümesinin önemli sembolleri olan ve çeyrek asrdr kadrolarmzn yönetiminde bulunan stanbul ve Ankara büyükehir belediye bakanlklarnda alnan sonuç olmak üzere, partimizin toplumsal desteinde görülen azalma gerçeiyle yüzlemek ve bunu saduyulu bir ekilde deerlendirmek durumundayz.

AK PARTNN SYAS ARTLARI

Her eyden önce tekrar hatrlamak zorundayz ki AK Parti konjonktürel siyasi artlarda ortaya çkm nevzuhur bir siyasi oluum deildir. Aksine, nesillerin birbirine aktararak getirdii aln ve zihin terinin, zor artlar aa aa oluan anonim bir birikimin milletle ve tarihle bulumasnn eseridir. Bu nedenledir ki varolu gerekçesi ve gelecei herhangi bir faninin, snrl bir toplumsal kesimin, bir ekonomik çkar grubunun hatta tek bir neslin kaderine, tercihlerine ve takdirine bal deildir ve olmamaldr. Geriye doru derinliine gidildiinde geçmi nesillerin emei, ileriye doru bakldnda gelecek nesillerin umutlar üzerinde yükselen bu hareket ikbal hesaplarna, gittikçe kabaran egolara ve ksr çekimelere kurban edilmemelidir.

Hepimiz partimizin yükseldii zemini tahkim eden geçmi nesillere ve bugününü omuzlarda tayan isimsiz kahramanlara çok ey borçluyuz. Genel Bakan olarak yürüttüüm 7 Haziran ve 1 Kasm 2015teki iki genel seçim kampanyasnda bu isimsiz kahramanlarn vefakar yüzlerinde bu büyük mirasn derinliini görme erefine nail olmutum. u an bile yamur altnda cokulu bir ekilde saatlerce meydan dolduran zmir Bergamal kadnlar, Surda hain terör örgütünün kazd çukurlara kar verdiimiz mücadele sürerken Ulu Cami önünde beni bir miting kalabal ile karlayp kucaklayan yiit Diyarbakrllar, Sancaktepede mitingimizde ellerini göe doru kaldrarak dua eden yal stanbullu amcalar, bir gece karanlnda Karadenizin cokusunu meydana tayan muhabbet yüklü Trabzonlular ve beni 7 Hazirandaki hüzünde de 1 Kasmdaki cokuda da vakarla Ankaraya uurlayan aziz Konyallar ve 81 ilde beni kucaklayan ülkemin vefakar insanlar gözlerimin önündedir.

AIR BR SORUMLULUK

Elde edilen her baary, makam ve mevkiyi hasbi fedakarlklarla önümüzü açmak için her türlü çileye katlanan geçmi nesillere, her seçimde cansiperane çalan bu isimsiz kahramanlara ve onlar heyecanla örgütleyen tekilatlarmza borçluyuz. Bu satrlar yazarken dahi bu borçluluk duygusundan kaynaklanan ar sorumluluun yükünü omuzlarmda hissediyorum. Bu balamda partimizin ve ülkemizin gelecei ile ilgili tespitlerimi milletimizin derin vicdanna arz ediyorum.

Ana Sayfaya Git