Değişmeyen manzara!

Diyarbakır'da işsizlik tablosu, İŞKUR önündeki kuyruk gözler önüne sererken, binlerce kişi, 9 aylık EYP ka;samında çalışmak için, "umutla" sıra bekliyor. Vatandaşlar, soruna köklü çözüm getirilmesini istedi.

Haberler 24.09.2019 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda KUR, Toplum Yararna Programlar (TYP) kapsamnda bin 500 temizlik görevlisi ve 500 güvenlik görevlisi olmak üzere 2 bin içi alm için bavuru almaya balad. Milli Eitim Bakanl (MEB) bünyesinde bulunan okullarda ie alnacak 2 bin kii, 9 ay süreyle çaltrlacak. Duyuru üzerine yüzlerce kii, sabahn erken saatlerinde KUR önünde uzun kuyruklar oluturarak sraya girdi.

Younluk nedeniyle yaanan gerginlik nedeniyle polis güvenlik önlemleri ald. Kadnlar ve erkekler iki ayr kuyruk olutururken, i bavurusuna küçük çocuklar ile gelenler ise dikkat çekti. bavurularnn 25 Eylül günü mesai bitimine kadar sürecei örenildi. Yeniehir ilçesindeki i bavuru kuyruunun bir benzeri de, Sur, Kayapnar ve Balar ilçelerindeki KUR ubeleri önünde olutu.

Söz Haber ekibi, isizliin vahim tablosunu vatandaa sordu. Binlerce müracaatn yapld kurumda adam kayrmann olmamas gerektiini ifade eden vatandalar, kentteki isizlie kökten çözüm bulunmas için yetkililere çarda bulundu.

K ÜNVERSTE BTRDM, SZM

Elif çoktan, Ben iki üniversite mezunuyum ama KUR srasnda bekliyorum. Okumak artk çözüm deil. Üniversitelerin liselerden bir fark yok hiçbir önemi yok artk derken, Emin çiçek, Bir isteimiz var isterdik ki delikanlca bir kura çekimi yaplsayd fakat öyle bir ey yaplmyor. sizlik boyun boyuna yapacak bir ey yok inaat sektörü bile durdu diye konutu.

Diyarbakrda 9 ay süreyle ie alnacak 2 bin kii için KUR önünde oluan uzun kuyruklar, isizliin gerçek tablosunu ortaya koyarken, manzara deimiyor dedirti. Vatandalar ya tutarsa umuduyla bavuru yapmaya geldiklerini söylerken, kentteki isizlie kökten çözüm bulunmas için yetkililere çarda bulundu.

UMUT SIRASINDA SAATLERCE BEKLEDLER

Milli Eitim Bakanlna bal okullarda 500ü güvenlik görevlisi ve bin 500ü de temizlik görevlisi olmak üzere 2 bin içi alnmasna ilikin duyurunun ardndan KUR önü adeta ana baba gününe döndü. Kadnlarn da younlukta olduu müracaatlarda gencinden yalsna, üniversite mezununa kadar birçok isiz vatanda, 9 aylk çalma programnda yer almak için müracaat srasnda oluan uzun kuyruklarda, saatlerce beklemek zorunda kalyor.

SZLK KÖKTEN çÖZÜLSÜN

Söz Haber ekibi, KUR önünde isizliin vahim tablosunu vatandaa sordu. Binlerce müracaatn yapld kurumda adam kayrmann olmamas gerektiini ifade eden vatandalar, kentteki isizlie kökten çözüm bulunmas için yetkililere çarda bulundu.

ite Diyarbakrl vatandalarn isizlie ilikin görüleri;

K ÜNVERSTE BTRDM, SZM

Elif çoktan, Ben iki üniversite mezunuyum ama KUR srasnda bekliyorum. Edebiyat öretmenlii ve arkeoloji bölümlerinden mezun oldum. Üçüncü üniversiteyi de okumay düünüyorum. fark etmiyor ne olursa yaparm durumundaym, çünkü aileme destek olmam lazm. Öte yandan harçlm çkarmam lazm. sizlik ald ban gidiyor, almda yok insanlarn ekmeini çkarma peinde. Alm olsada isizlik sorunu çözülmeyecek çünkü insan says çok fazla üniversiteler fazla her yl bir sürü insan mezun oluyor. Okumak artk çözüm deil. Üniversitelerin liselerden bir fark yok hiçbir önemi yok artk. Üniversite says fazla olunca haliyle kalitesi de düüyor.

HAYALLERNZN PENDEN GTMEYN

imkanlar azalyor, yatrm olmuyor. bula bileceimiz bir alan yok. Mesela ben bir arkeoloji mezunuyum ama bu alanda i yok, öretmenim ama o kadar çok öretmen var ki onun da artk bir önemi yok. uan ne okusam da biran önce atamam olsa diye düünüyorum. uan insanlara diyorum ki hayallerinizin peinden gitmeyin, size para kazandracak bir bölüm okuyun.

UMUDUM YOK

Nurcan Durak, Üniversite mezunuyum iki yldr isizim. Umudum yok ama yinede kuyrukta bekliyorum. Artk okul okuyanlarn bile isiz kald bir dönemdeyiz. Hayata dair bir beklentimiz yok. yok güç yok sürekli ailemizden harçlk alarak hayatmz sürdürüyoruz.

KURA çEKM DELKANLICA YAPILSIN

Emin çiçek, Ortama bakp deerlendirecek olursak kuyrukta bekleyen insanlarn fazlaln normal deerlendiriyorum artk. Vatandan ihtiyac var ve çalmak zorunda bu kadar insan. Olacak diye bir ey yok herkes ansn deerlendiriyor. Ama öyle bir isteimiz var isterdik ki delikanlca bir kura çekimi yaplsayd fakat öyle bir ey yaplmyor. sizlik boyun boyuna yapacak bir ey yok inaat sektörü bile durdu. Devletin skntlarn da biliyoruz kendi skntlarmz da biliyoruz normal geliyor artk her ey. Benim hasta çocuum var ayn ekilde bende hastaym nakil olmam lazm ama isizim, burada da ansm denemeye geldim. imdiye kadar sabit bir ite çaltm olmam sürekli geçici iler yapyorum. naatlarda çalyorum bir gün çalr on gün evde otururum. Devletin imdiki durumuna göre konumuyorum kendimi bildiimden bu yana Türkiyenin durumu hep bu oldu.

DEVLETN KEND VATANDAINA BAKMASI LAZIM

Emrullah Demir, 2007de üniversiteden mezun oldum ve isizim. Malum kriz var ve i bulamyoruz. Vatanda evine ekmek götürmek için mecbur bu kuyrua katlanyor. Gidip hrszlk yapacana hiç olmazsa i umuduyla insanlar bavuruyor çocuuna ekmek götürsün diye. Bence isizliin bitirilmesi için çare ilk önce kurumlardaki yolsuzluu, hakszl ve hak eden kiiyi ie almalar olacak. Kimseyi torpille ie almayacaksn. Birde devletin kendi vatandana bakmas lazm. Örnein dardan buraya göç edenlere bakacana kendi vatandana i imkn salamas gerekiyor.

Üç AYDIR EVDE OTURUYORUM YOK

Mesut Bac, sizlik Diyarbakrn toplumsal bir olay ve çözülecek gibi de gözükmüyor. Artk bir ey de söyleyemiyorum zaten vaziyet ortada. Bu kadar kalabalk dokuz ay çalmak için urayor. Niye çünkü evine ekmek götürebilmek için. Evliyim üç çocuum var üç aydr evde oturuyorum i yok güç yok.

TORPL VAR KMSEY ALMIYORLAR

Ramazan Özkaçar, Torpil var kimseyi almyorlar bizde bir umutla geldik. Sraya gidip bekleyeceiz. Bu kadar kii var i bekleyen torpil olmazsa bu adamlar ie alnamaz. Para alanlar var para almayanlarda var. öyle açklym bazlarndan i karlnda para alnyor para vermeyenlerde ie alnmyor.

Ana Sayfaya Git