DEAŞ, Talibanı taklit ediyor!

Diyarbakır'da toprağa gömülü bulunan PKK'nın "mezarlıkta" gizlediği pentaeritrol tetranitrat (PETN) ile hazırlanan zaman ayarlı, parça ve basınç etkili mıknatıslı bombanın Türkiye'de ilk kez rastlandığı belirlenirken, DEAŞ ve Taliban taklit edildiği ifade edildi.

Haberler 28.05.2020 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKllarca gömüldüü mezarlkta ele geçirilen pentaeritrol tetranitrat (PETN) ile hazrlanan zaman ayarl, parça ve basnç etkili mknatsl bombaya Türkiyede ilk kez rastland ortaya çkt.

Bayramda kontrol noktalarna eylem yapmay planlayan PKKnn, özellikle araç altlarna yerletirilen mknatsl bomba yöntemini daha önce Afganistan, Irak ve Suriyede suikastlarda kullanan DEA ve Taliban taklit etmeye balad belirlendi. Güvenlik uzman Abdullah Aar, PKKnn, yakn dönemde birtakm kötü hesaplarn peine dümü durumda olduunu söyledi.

Diyarbakrl duyarl bir vatandan ihbaryla harekete geçen Diyarbakr Emniyet Müdürlüü ekipleri, PKKnn, koronavirüs tedbirleri kapsamnda artrlan polis ve jandarma kontrol noktalarna Ramazan Bayramnda bombal saldr plann bozdu. Ekipler, üphelilerin Dicle ilçesinde, saldrlarda kullanlacak patlayclarn da Yeniköy Asri Mezarlnda olduunu tespit etmesiyle operasyon düzenledi.

PLASTK PATLAYICIYI BUZDOLABI TÜPÜNE YERLETRMLER

Operasyon düzenlenen ev ve mezarlkta topraa gömülü, buzdolaplarnda kullanlan gaz tüpüne demir bilyeler eklenerek yerletirilip, telefonla kumanda edilen 4 kiloluk PETN plastik patlayc, metal ve mknatsl kapta 382 gram zaman ayarl, parça ve basnç etkili araç altna yerletirilmek üzere hazrlanan el yapm bomba ve düzenek, konserve kutusu içerisine hazrlanm, zaman ayarl, parça ve basnç etkili 167 gramlk el yapm bomba, 4 el bombas, bomba yapmnda kullanlan malzemeler ve örgütsel materyaller ile çok sayda dijital doküman ele geçirildi. Bomba, patlayc ve malzemelere el konulurken, E.Y., M.Y., S.Y., R.E., Z.A. ve K.A. gözaltna alnd. Emniyetteki ilemlerinin ardndan adliyeye sevk edilen üphelilerden R.E., Silahl terör örgütüne üye olma, E.Y., M.Y. ve S.Y. Silahl terör örgütüne üye olmak ve tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak veya el deitirme suçlarndan tutukland. K.A. ve Z.A. ise adli kontrol artyla salverildi.

YPGDE FAALYETTE BULUNDUUNU TRAF ETT

Ele geçirilen patlayclarn bazlarnda M.Y. ve E.Y.nin parmak izleri bulundu. M.Y. ve E.Y. ifadelerinde, PKKl bir teröristten aldklar talimatla kentte esnaf olan R.E.nin yanna gidip bombal eylemde kullanmalar için 7 bin TL para aldklarn söyledi. Esnaf R.E. ise ayn örgüt mensubunun talimatyla M.Y. ve E.Y.ye 7 bin TL para verdiini belirtti. E.Y., ifadesinde ayrca 2014 ile 2016 yllar arasnda terör örgütü YPG bünyesinde faaliyette bulunduunu itiraf etti.

TÜRKYEDE LK KEZ MIKNATISLI BOMBA GÖRÜLDÜ

Ele geçirilen bombalar arasnda bulunan ve daha önce Afganistanda Taliban, Irak ve Suriyede ise DEA tarafndan suikastlarda kullanlan PETN ile hazrlanan mknatsl bombann, Türkiyede ilk kez görüldüü ortaya çkt. Terör örgütü PKKnn, daha önce Afganistan, Irak ve Suriyede suikastlarda kullanlan mknatsl bomba türüyle terör örgütleri DEA ve Taliban taklit ettii belirtildi. Üzerinde nasl infilak edileceine ilikin kullanma talimat da yazl olan 4 kiloluk bomba, yüksek tahrip gücüyle ykc etkiye sahip. Genellikle RDX, C-4 ve TNT gibi patlayclarla kartrlp kullanlan PETNden 1 kilonun, yaklak 100 kilo C-4 patlaycya edeerde olduu belirtildi.

GÜVENLK UZMANI AAR: PKK, çOK KÖTÜ BRTAKIM HESAPLARIN PENDE

Güvenlik uzman Abdullah Aar, terör örgütü PKKnn, yakn dönemde birtakm kötü hesaplarn peine dümü durumda olduunu belirtti. Abdullah Aar, tahrip gücü en yüksek patlayc olan PETN ile hazrlanan bomba türünün, Afganistan, Irak ve Suriyede suikastlarda kullanldn kaydetti. Aar, unlar söyledi: Diyarbakrdaki malzemeler, öncelikle patlayclar son derece önemli. Bunlarn içerisinde özellikle PETN türü 4 kilo civarnda olan patlayc madde, profesyonel örgütlerin, profesör olgulardan alabilerek kullanabilecei bir malzeme. Zaten kendi içerisinde orijinal klf içerisinde yani fabrikasyon klf içerisinde olduu gözüküyor. Ve açkças öncelikle gübre türevi, yani potasyum nitrat amonyum nitrat tarzndaki ana patlayclar patlatmak için kullanlan son derece hassas bir patlayc. Kendi bana kullanld zaman bizim plastik patlayc diye ifade etmi olduumuz C-3, C-4 ve C-6lardan çok daha kuvvetli hatta RDX türü hassas patlayclardan daha kuvvetli bir yanma hz, patlama hz söz konusu. Öte tarafyla u da son derece önem tayor. Bir mknatsl bombann ele geçirilmi olmas. Mknatsl bombalar, Türkiyede çok görülmedi aslnda. Belki de ilk defa görüyoruz. Bunlar daha çok Irakta, Suriyede radikallerin kullanm olduu ekipmanlar, yani suikast malzemesi aslnda. Ulamak istedii hedeflere ulaamad taktirde, yani korunakl bir alanda yayor veya bir ofiste çalyor veya bir evde yayor. Buralara da szamad taktirde kullanlan aracn, zrhl olsa dahi etki üretecek ekilde trafie çktnda bir ekilde bu yapkan bomba özelliinden, yani mknats özelliinden dolay bunlar bir ekilde araca çeitli yollarla yaptrlmasyla ve patlatlmasyla ortaya çkan bir suikast metodu. Önemli kiilere kar kullanlan bir suikast arac aslnda bu yapkan bombalar. Irakta, özellikle Musulda DEA çok kulland. Afganistanda çok kullanldn gördük. Suriyede çok kullanldn gördük. Hatta öyle anlar oldu ki çocuklara dahi bu ii kullandlar. Sokakta gezen pirül fareleri dahi kullandlar. 10 dolar, 20 dolar, 50 dolar, 100 dolar para vererek bunlarn araca gidip kaportasna yaptrmasn saladlar. Kapya yaptrmasn saladlar ve içinde kullanm olduklar bu PETN gibi çok kudretli patlayclar üzerinden içindeki insan çok rahatlkla imha ettiler, etkisiz hale getirdiler. çünkü hem son derece kuvvetli bir basnç etkisi var, s etkisi var ve paralayc, parçalayc etkisi var. çok kuvvetli. Ve açkças bunlar yani profesyonelce imal edilmi, profesyonelce kullanlan suikast malzemeleri. Türkiyede gözükmesi ve Diyarbakrda gözükmesi, özellikle YPG, PKK elinde gözükmesi son derece manidar. Belli ki çok kötü birtakm hesaplarn peinde, yakn dönem adna dümü durumdalar.

Ana Sayfaya Git