DEAŞ'lı intihar bombacısının ifadesi ortaya çıktı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 2 ayda 5 iş yerini ateşe vererek yakan ve polis merkezine intihar saldırısı düzenlemeyi planlarken yakalanıp, gözaltına alınan DEAŞ'lı terörist Muhammed Abduaalrazak Alzalan (19), çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Alzalan’ın mahkemede verdiği ifadede, “Yangınlardan tatmin olmadığım için canlı bomba olmaya karar verdim. Yakalanmasaydım Türkiye’de polis ve askerin olduğu bir kuruma bombalı eylem düzenleyecektim” dediği öğrenildi.

Haberler 22.08.2020 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

negölde, temmuz ve austos aylarnda 5 i yerinde yangn çkt. Yangnlarn üpheli bulunmas üzerine stihbarat ube Müdürlüü ve Terörle Mücadele ube Müdürlüü ekipleri, soruturma balatt. yerlerinin bulunduu 2 kilometrelik alanda, yaklak 800 güvenlik kameras incelemeye alnd. Kamera görüntülerinden, i yerlerini yakan üphelinin, cep telefonu kamerasyla olay yerlerinde video görüntü çekip, krmz renk bisikletle kaçt belirlendi. Ekipler, üphelinin Muhammed Abduaalrazak Alzalan olduunu tespit etti. Alzalan, negöldeki evine düzenlenen operasyonla yakalanarak, gözaltna alnd.

EVNDEN BOMBA YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER çIKTI

Muhammed Abduaalrazak Alzalan, sorgulanmak üzere l Emniyet Müdürlüüne getirilirken, evinde TEM ube ekiplerince yaplan aramada; çekyat altna gizlenmi, intihar eylemlerinde kullanlan bomba yelei, çok sayda el yapm patlayc ile ateleyici, barut, bilye ve çok sayda örgütsel belge ele geçirildi. Alzalann bir evde bomba düzenei yaparken çekilen fotoraflar da ortaya çkt. Dosya, negöl Basavclndan, daha kapsaml bir soruturma yürütülebilmesi için Bursa Cumhuriyet Basavclnca devralnd. Bursa Cumhuriyet Basavcl ve l Emniyet Müdürlüü ekiplerince derinletiren soruturma kapsamnda, Muhammed Abduaalrazak Alzalan ile balantl olduu tespit edilen 7 üpheliyi de gözaltna ald.

TUTUKLANDI

Gözaltna alnan 8 kiiden 2si, emniyetteki ilemlerinin ardndan serbest brakld. Muhammed Abduaalrazak Alzalan ve onunla balantl olduu tespit edilen 5 üpheli ise dün adliyeye sevk edildi. DEAl Alzalan, devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozma, terör örgütüne üye olma suçlarndan Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliince tutukland. Dier üphelilerin ise snr d edilmesine karar verildi.

Bursa Cumhuriyet Basavcl Terör Suçlar Savclnca Muhammed Abduaalrazak Alzalan hakknda, devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozma suçundan arlatrlm müebbet; tehlikeli madde bulundurma suçlamasyla iddianame hazrlanaca belirtildi. ddianamenin kabul edilmesi halinde Alzalann 8 yldan 16 yla kadar hapis cezas istemiyle yarglanaca belirtildi.

SURYEDE 2 AY BOMBA VE SLAH ETM ALDIM

Muhammed Abduaalrazak Alzalann mahkemede verdii ifadede, 2016 ylnn balarnda Suriyede DEA silahl terör örgütüne katldm. Örgütte kod adm Eidtmdi. Deyrizorda dini eitim aldm. 20 günlük eitim sonras bir yolculua çktm. DEAn baka bölgesine götürüldüm. Orada 2 ay silah ve bomba eitimi aldm. Uçaklardan korunmak için kendimizi çeitli yöntemlerle gizledik. Bomba ve silah eitiminde aylk 50 dolar maa alyordum. Yaklak 40 kii eitim alyorduk. Eitim tamamlannca 2er ve 3er gruplar halinde farkl bölgelere gönderildik. Ben Deyrizor bölgesinde Suriye ordusu ile çatmaya girdim ve burada yaralandm. 2018 yl Austos aynda Rakkadan Halepe, oradan da Antakyaya geçtim. Oradan da kaçak yollarla negöle geldim dedii örenildi.

FABRKALARDA TÜRK BAYRAI ASILI DYE DEVLETN SANDIM

DEAl Alzalan, negölde kimliimi gizleyerek farkl yerlerde ie girip, çaltm. DEA ile silahl bomba eitimi aldm için Türkiyede devlete ait olduunu düündüüm fabrikalar yakmaya karar verdim. Yaktm fabrikalarda Türk bayra asl olduu için bu fabrikalarn devlete ait olduunu düündüm dedi.

YANGIN EYLEMLERNDE TATMN OLAMIYORDUM

Gerçekletirdii eylemlerden sonra örgüt üyelerine mesaj attn söyleyen DEAl Alzalan, Yaktm fabrikalara ertesi gün tekrar gidip, yanp yanmadn kontrol ediyordum. Yanan fabrikalarn görüntüsünü ve fotoraflarn çekip, örgüt üyelerinin içinde bulunduu Telegram adl haberleme uygulamasndaki grubumuza gönderiyordum. Atee verdiim fabrikalar tamamen yanmadan söndürülünce sinir oluyordum. Kundaklama ve yangn eylemlerinden tatmin olamyordum dedii örenildi.

BOMBALI EYLEM YAPMAYA KARAR VERDM

Yangnlardan tatmin olmad için canl bomba olmaya karar verdiini söyleyen Alzalan sözlerine öyle devam etti:

Tatmin olamadm için istihad yani canl bomba olmaya karar verdim. çalrken kazandm paralarla av tüfei barutu, yelek, bezler, kablo, yaptrc gibi bomba malzemeleri aldm. yerinden son maam alamadm için baz malzemelerde eksiim vard. Türkiyede polis ve askerin olduu bir kuruma bombal eylem düzenlemeye karar verdim.

YALNIZ KURT OLDUUM çN BALANTILARIMA ULAILAMAYACAKTI

Deifre olmamak için yalnz çaltn belirten DEAl Alzalan, unlar söyledi:

DEAta bana zisb-el yani yalnz kurt deniyordu. Bunun sebebi de kendimi patlattm zaman benim kim olduumu kimse anlayamayacakt. çünkü bir balantma ulalamayacakt. Bu yüzden yalnz kurt deniyordu. Kendimi patlatsaydm DEA benim yalnz kurt olduumu bildii için beni anlayacaklard.

BANA YARDIMCI OLAN BR OLSAYDI çOKTAN PATLATIRDIM

Bursada kimseyi tanmadn belirten Alzalan, Bana yardmc olan biri olsayd eylemimi çok önceden yapardm. Yalnz kurt olduum için beni benden bakas bilemezdi. Hiç beklemediim bir anda polisler tarafndan gözaltna alndm. Eer gözaltna alnmasaydm ksa bir süre içinde bomba malzemelerini tamamlayp, canl bomba olarak bir polis ya da askeri kurumu patlatacaktm dedii örenildi.

SERBEST KALIRSAM CANLI BOMBA EYLEMN GERçEKLETRRM

Hiç beklemedii bir anda gözaltna alndn söyleyen DEAl Alzalan, Fabrika yangnlarnda çok titiz çalmama ramen nasl yakalandm anlamadm. Bu yaptklarm ve yapmay planladklarm için piman deilim. Serbest kalrsam canl bomba eylemimi gerçekletiririm dedi.

Ana Sayfaya Git