DEDAŞ’ın kamulaştırılması için kanun teklifi

HDP'li Sürücü, birçok kentte binlerce yurttaşı elektiriksiz bırakan DEDAŞ’ın kamulaştırılması talebiyle Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Haberler 04.07.2020 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Aye Sürücü, Diyarbakr, Urfa, Mardin, Batman, Siirt ve rnak illerinde elektrik datmn üstlenen Dicle Elektrik Datm A..nin (DEDA) kamulatrlmasn içeren kanun teklifini Meclis Bakanlna sundu.

HALK VE çFTçLER KRZDE

DEDAn kamu yarar salamad belirtilen teklifte, elektrik datmnn yapld illerde usulsüzlüklerin olduu ifade edildi. Bu durumun bölge halk ve çiftçileri madur ettiini ve ekonomik anlamda krize sürükledii kaydedilen teklifte, iirilmi faturalara deinildi. Teklifte, çiftçilerin derdini anlatabilecekleri ve itiraz edebilecekleri bir merci bulamamalar büyük bir sosyal ve ekonomik probleme dönümütür. Bütün bu olup bitenler karsnda hiçbir itiraz kabul etmeyen DEDA, borç karl çiftçinin ürününe el koyarak kanunlar çinemeyi sürdürmektedir denildi.

DEDA KAMULATIRILMALIDIR

Enerjinin vazgeçilmez bir insan hakk olduu vurgulanan teklifte, Günümüzde enerjiyi kullanclara ulatrmak gibi bir kamusal sorumluluunu kar hrsna terk ederek hizmet odakl anlaytan vazgeçmek kabul edilemez bir yanltr. Bu özelletirme yanlndan geri dönülmeli, halkmz ve çiftçilerimizi oldukça ciddi skntlara sokan özelletirilmeden derhal vazgeçilmelidir. Salk ve elektrik hizmetleri gibi temel hizmetlerin hem üretimi hem de yurttalarn saln dorudan etkileyen enerji sektörünü kamulatrmann ivedilikle yaplmas kaçnlmazdr. Bu balamyla, Türkiyenin tarmsal üretiminin üzerindeki DEDA kamburundan kurtulmak için DEDAn kamulatrlmas gerekmektedir talebine yer verildi.

Teklifte yer alan maddeler öyle: Dicle Elektrik Datm irketinin (DEDA) kamulatrma maliyeti Hazine ve Maliye Bakanl 2020 yl Merkezi Yönetim Bütçesinden ayrlan bütçeden karlanr. DEDA kamulatrlmasnda Hazine ve Maliye Bakanlnn ödeneinin yetersiz olmas durumunda bu ödemenin tamamlanmas için 2020 yl Merkezi Yönetim Bütçesinden Cumhurbakanl için ayrlan bütçeden transfer yaplr. Bu kanun yaym tarihinde yürürlüe girer. Bu kanunun hükümlerini Cumhurbakanl yürütür.

Ana Sayfaya Git