Dedenin nüfusu başına iş açtı!

TIR şoförü 62 yaşındaki Ramazan Pekdoğan, babası asker kaçağı olduğu için doğumunda dedesinin nüfusuna kayıt yaptırıldı, nüfus cüzdanınada ay ve gün yazılmadığı için başına gelmeyen kalmadığı.

Haberler 04.02.2017 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrl TIR oförü Ramazan Pekdoan, 1955 ylnda domasna ramen, ailesi tarafndan babas asker kaça olduu için nüfusa, kardei ile birlikte dedesi Hasan Pekdoann çocuu ve doum yl da 1948 olarak kaydettirildi. Kendisine doum tarihi ksmnda ise 00.00.1948 yazl nüfus cüzdan verildi. Daha sonra halasnn kz Neriman ile evlenen ve 10 çocuu olan Ramazan Pekdoan, uzun yllar Türkiye, ran, Türkmenistan ve Tacikistan arasnda TIR oförlüü yapt.

NÜFUS CÜZDANINDA AY VE GÜN YOK

Bilgisayarlarn olmad dönemlerde kimliindeki doum hanesinde gün ve ay yerine yazlan 00.00 sorun olmayan ve genelde doum yl olarak 1948 kaytlara geçen Pekdoan, bir gün Türkmenistanda 00.00 yüzünden sorun yaad. Türkmenistan gümrüündeki görevli, kimliinde doum günü hanesinde gün ve ay olmayan Pekdoan Türkmenistana almayarak rana geri gönderdi. rana gelip yeniden evraklar hazrlayan Ramazan Pekdoan bir daha giri yapt Türkmenistandaki görevliye, Ben yl ba doduum için gün ve ay sfrlanyor o nedenle doum günüme sfr yazlm diyerek sorunu at.

KMLN DETREMEYZ, YEENN LE EVLSN

Doum günü hanesinde 00.00.1948 yazan kimliini yaklak 50 yl tayan Ramazan Pekdoan, 2004 ylnda da gittii Nüfus Müdürlüünde deitirdii kimliinde doum tarihi yerine yine 00.00.1948 yazld. Bilgisayarlarn resmi kurumlarda ve bankalarda kullanlmaya balanmas ile kimliindeki doum günün nedeniyle sknt yaamaya balayan Ramazan Pekdoan, 2013 ylnda Diyarbakr Nüfus Müdürlüüne giderek kimliini deitirmek ve doum günü ksmna bir ay ve gün yazlmasn istedi.

Kaytlar inceleyen görevliler, Pekdoana resmi kaytlara göre dedesinin adna kaytl olduundan halasnn kz deil, yeene ile evliymi gibi göründüünü ve öncelikle evliliinin iptal edilmesi gerektiini söyledi.

Pekdoan yaanan durum karsnda ok olurken, görevliler, durumu nüfusa kaytl olduu Lice Cumhuriyet Basavclna bildirince, Basavclk, evliliin iptali davas açt.

MRASTAN VAZGEçT, EVLLN KURTARDI

Kimliinde dedesinin adna kaytl olmas ve doum günü hanesine 00.00 yazlmas nedeniyle büyük skntlar yaayan Ramazan Pekdoan, bir avukat ile görüerek Diyarbakr 2nci Asliye Hukuk mahkemesine, Nüfusta ana-baba adnn düzeltilmesi ve deitirilmesi istemiyle dava açt. Pekdoan mahkemede, nüfus kaytlarnda Hasan ve Ayeden doma olarak gösterildiini, yine nüfus kaytlarna göre kardei Fahriyenin kz yani yeeni Neriman ile evli olduunu belirterek, Ancak, nüfus kaydnda babam ve annem olarak görülen ahslar, aslnda dedem ve babaannemdir. Babamn ismi nüfus kaytlarnda gözükmeyen Bekir, annemin ise yine nüfus kaytlarnda gözükmeyen Sabriyedir. Hakkmda Lice Cumhuriyet Basavclnn ihbar üzerine evliliimin iptali davas açld. bu nedenle bu davay açmak zorunda kaldm. Nüfustaki anne ve baba adnn düzeltilmesini istiyorum dedi.

Mahkeme, nüfus kaydnn düzeltilerek anne ve baba isminin deitirilmesine karar verdi. Bu karardan sonra yeni kimlik verilen Pekdoann doum tarihi ksmna ise yasa gerei 1 Temmuz 1948 yazld. Karar ile birlikte Pekdoann evliliin iptali davas düerken, nüfus kaydnda babas olarak görünen dedesinin mirasndan da yasal olarak vazgeçmi sayld.

DEDESNN NÜFUSUNA KAYITLI

Diyarbakrda smail çeçenn TIR sürücülerinin yaamn konu alan, Karazl belgeseline de hayat ilenen Ramazan Pekdoan, dedesinin adna nüfusa kayt edilmesi, doum tarihinin ay ve gün olarak yazlmamas ve nüfusa büyük olarak kaydedilmesi nedeniyle büyük skntlar çektiini söyledi. Babas Bekir Pekdoan asker kaça olduundan kardei Bayram Pekdoan ile birlikte nüfusta dedesi Hasan Pekdoann üzerine kayt edildiklerini söyleyen TIR oförü Ramazan Pekdoan, Bilgisayarlarn olmad, resmi ilemlerde doum tarihi deil, yln önemli olduu ilk dönemlerde bir sorun çkmad. Ancak daha sonra bilgisayar ilemlerinin devreye girmesi ile bankadan para çekme, havale gönderme ve alma konusunda ciddi skntlar çektim. Gümrük kaplarnda hep ehliyet numaram verdiimden sorun çkmyordu. Ancak, kimlii deitirmeye gittiimde resmi kaytlara göre mümkün olmayan yeenim ile evli olduumdan önce boanma davas açmam istendi. Mahkemede açtm dava nedeniyle bu sorundan kurtuldum ama büyük skntlar çektim dedi.

Vatandalardan çocuklarn kendi adlarna kayt etmelerini ve yalarn da doru yazmalarn isteyen Pekdoan, Nüfusta yam 7 ya büyük gösterildii için TIR oförlüünü 7 yl erken brakmak zorunda kaldm. imdi benim 5 olum da benim mesleim olan TIR oförlüü yapyor. Bir yanl nedeniyle çektiim skntlarn bakalar tarafndan çekilmesini istemiyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git