Delta varyantı gebelerde öldürücü

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Hakan Akelma: "Gebe hastalar, çok fazla koronavirüs ilacı kullanamıyorlar, hastalık bunlarda çok hızlı ve ölümcül seyrediyor. Delta varyantının ölümcül seyretmesinden kaynaklı gebe kaybımız fazla, bu yüzden hamilelerin aşılanması önemli bir konu"

Haberler 30.08.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda uzmanlar, hamilelere yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) delta varyantnn daha ar geçmesi nedeniyle a çarsnda bulundu.

Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Hakan Akelma, Diyarbakrda Kovid-19 vakalarndaki arta bal olarak hastanenin kliniinde bu ay vaka saysnda pik yaandn söyledi.

Virüsün delta varyantnn yaylmasnn vaka saysnn artmasna neden olduunu aktaran Akelma, kentte a oranlarnn düük olmas nedeniyle delta varyantnn özelliinden dolay virüsün hzl yayldn belirtti.

Virüsün aszlar youn ekilde etkilediine dikkati çeken Akelma, bu süreçte a olmayan ve Kovid-19a yakalayan vatandalarn hastaneye youn bir ekilde bavurduunu bildirdi.

Özellikle geçen hafta hastanenin doluluk orannn çok yükseldiini kaydeden Akelma, delta varyantnn hastalarda çok hzl öldürücü etkisinin bulunduunu vurgulad.

K AY çERSNDE 6 GEBE KAYBIMIZ VAR

Hastanelerine gelen gebe hastalarnda kayp oranlarnn arttn aktaran Akelma, gebe, yeni doum yapan ve emziren annelerden asn olmayanlarn durumlarnn çok hzl kötületiini kaydetti.

Akelma, öyle devam etti:

Gebe hastalar, çok fazla koronavirüs ilac kullanamyorlar, hastalk bunlarda çok hzl ve ölümcül seyrediyor. Delta varyantnn ölümcül seyretmesinden kaynakl gebe kaybmz fazla, bu yüzden gebelerin alanmas önemli bir konu. Delta varyant gebelerde çok hzl yaylyor. ki ay içerisinde 6 gebe kaybmz var. u anda youn bakmmzda hamile bir hasta yatyor. O da entübe ve genel durumu çok kötü. Normal kiilerden farkl olarak hamile hastalarda çok hzl ve agresif seyirli görüyoruz.

Hamile, yeni doum yapan ve emziren kadnlarn a konusunda azami hassasiyet göstermeleri gerektiine iaret eden Akelma, bunlara alarn en ksa zamanda yapmalarn tavsiye ettiklerini anlatt.

Kovid-19 nedeniyle kaybettikleri kadnlarn bebeklerinin de erken doduklar için kurtarlamadn bildiren Akelma, Gebe bir deil, iki kiidir. ki kiinin hayat söz konusu. Hem anne hem de bebek etkileniyor. dedi.

KOVD-19U GEçREN ANNELERDE ÖLÜM ORANLARI YÜKSEK

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Neval Yaman Görük de Kovid-19un yaygn olarak hamile kadnlarda daha ar seyrettiini söyledi.

Gebelikte akcier kapasitesinin azaldn, oksijen tüketiminin arttn ve baklk sisteminde fizyolojik baz deiikler olutuunu belirten Görük, bunlara bal olarak hamile kadnlarn enfeksiyonu daha ar geçirebildiini vurgulad.

Kovid-19u ar geçiren gebelerde youn bakm sürecinde hayati riskler oluabildiini anlatan Görük, öyle konutu:

Anne ölümleri yaanabiliyor. Delta varyantnn ülkemizde görülmesiyle beraber Kovid-19u geçiren annelerde ölüm oranlar yüksek. Ayn ya grubunda gebe olan ve Kovid-19u geçiren kadnlarda, gebe olmayan kadnlara göre ölüm oranlarnn yaklak yüzde 70 daha fazla olduu biliniyor. Bu da oldukça yüksek bir oran, bunun için çok dikkatli olmak gerekir. Hamileliin 12. haftasndan sonra yüksek riskli grupta olan kadnlara a olmalarn öneriyoruz.

AIMI OLSAYDIM BELK DE AIR GEçRMEYECEKTM

Hamilelik srasnda Kovid-19 geçiren anne Melike Kolak (40) ise aile içerisinde Kovid-19a yakalananlardan dolay kendisinde de bir süre sonra burun tkankl ve öksürük baladn belirtti.

Yapt test sonucunun pozitif çkmas nedeniyle korku yaadn anlatan Kolak, hastaln 7. gününde artk nefes alamamaya baladn dile getirdi.

Hastaneye yatnn yapldn ve youn bakmda 5 gün tedavi gördüünü ifade eden Kolak, 33 haftalk gebeydim. Doum yapmak zorunda kaldm. Bebeim küçük dodu. 27 gün kuvözde kald. Zorlu bir süreçti. Am olsaydm belki de ar geçirmeyecektim. Bebeimle o zorlu süreci yaamayacaktm. diye konutu.

Hamile kadnlara a olmalar tavsiyesinde bulunan Kolak, gebelerin düün ve taziye gibi kalabalk ortamlara girmemesi gerektiini söyledi.

Kolak, Gebeler için çok sknt, anne ölümleri çok fazla oluyor. Ben anslydm ki bebei almamz tedavimden sonrayd. kimiz de yaamayabilirdik. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git