Demirtaş'a Red Geldi!

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın "tedbiren tahliye" talebini reddetti. Demirtaş'ın bireysel başvurusu esas yönünden inceleme yapılmak üzere ilgili bölüme sevk edildi.

Haberler 14.06.2018 - 10:10 Son Güncelleme : 14.06.2018 - 10:11

Anayasa Mahkemesine bireysel bavuruda bulunarak, tedbiren tahliyesini isteyen HDPnin cumhurbakan aday Selahattin Demirtan tahliyeye yönelik tedbir talebinin reddedildii örenildi.

Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan Demirta, tahliye isteminin Ankara 19. Ar Ceza Mahkemesince reddedilmesi üzerine avukatlar araclyla 29 Maysta Anayasa Mahkemesine bireysel bavuru yapm, bavurusunun öncelikle görüülmesini isteyerek, tedbir talebinde bulunmutu.

Demirtan tedbiren tahliye talebini ayn gün inceleyen Anayasa Mahkemesi ilgili komisyonunun, bu talebi reddettii ve bavuruyu esas yönünden inceleme yaplmak üzere ilgili bölüme sevk ettii belirtildi.

Anayasa Mahkemesi çtüzüü uyarnca, tedbir talebi, bavurucunun yaamna ya da maddi veya manevi bütünlüüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduunun anlalmas üzerine verilebiliyor.

Yüksek Mahkemenin de bavurucunun ceza infaz kurumunda tutulmasnn yaamna, maddi veya manevi bütünlüüne yönelik bir tehlike oluturduuna dair derhal tedbir karar verilmesini gerektirir bir durum bulunmad sonucuna vararak, bu aamada bavurucunun tedbir talebinin reddine karar verilmesi gerektii yönünde karar verdii örenildi.

- Seçme ve seçilme hakknn ar ihlali olduu iddias

Bireysel bavuru dilekçesinde, Demirtan 4 Kasm 2016dan bu yana tutuklu bulunduu hatrlatlarak, bu tutukluluk durumunun, bavurucunun, seçme ve seçilme hakknn ar ihlali olduu, cumhurbakan aday olarak tutukluluunun devamnn, ihlalin arln daha da artrd öne sürülmütü.

Anayasa Mahkemesinin, 2013te CHP zmir Milletvekili Mustafa Balbay hakknda verdii hak ihlali kararnn anmsatld dilekçede, Demirtan tutukluluk halinin, dier be adayn her türlü propaganda araçlarndan yararlanarak seçim çalmas yürüttüü dikkate alndnda, bu artlarda yaplan cumhurbakanl seçiminin meruiyetine gölge düürecei savunulmu ve Demirtan tahliye edilmesi istenmiti.

Ana Sayfaya Git