Demirtaş: Dosyama karartma uygulanıyor

HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuksuz yargılandığı ana davaya devam edildi.

Haberler 08.01.2020 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avukatlarnn UYAPta dosyasn görmesinin engellenmesine tepki gösteren Demirta, Açk bir karartma uygulanyor. Bunun Adalet Bakanl talimatyla olduuna dair üphelerim, iddialarm var. Görünen o ki hem Sarayda hem Adalet Bakanlnda kurulan Demirta Yüksekda Masas böylesi bir uygulama sürdürüyor dedi.

HDPnin önceki dönem E Genel Bakan Selahattin Demirtan tutuksuz yargland ana davaya Ankara 19inci Ar Ceza Mahkemesinde devam edildi. Demirta, 33 dosyann birlemesiyle oluturulan ve AHMnin Türkiyeyi mahkum ettii ana dava dosyasnda karartma uygulandn iddia etti.

Sincan Cezaevi Kampüsünde görülen durumaya Demirta, bulunduu Edirne F Tipi Kapal Cezaevinden Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) ile katld. Durumann sabah oturumu öncesinde youn güvenlik önlemleri altnda izleyiciler salona atld. HDP Milletvekilleri Mithat Sancar, Mehmet Rütü Tiryaki, Murat çepni, Zeynel Özel, Tülay Hatimoullar, CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu, SYKP E Genel Bakan Canan Yüce ile HDP il, ilçe yöneticileri izleyici olarak katld.

TUTUKLANDIM DA HABERM M YOK?

Önceki durumalarda olduu gibi basn kart bulunmayan baz gazeteciler ve Danimarka, Hollanda büyükelçiliklerinden gelen diplomatlar salona alnmad. HDPli milletvekillerinin de takip ettii durumann sabah bölümünde avukatlar, usul itirazlarn dile getirdi. Durumada, mahkeme bakannn tutuklu sank ifadesini kullanmas üzerine araya giren Demirta, baka bir dosyadan tutuklu bulunduunu, yargland ana dava olan bu dosyadan tahliye olduunu anmsatarak, Tutuklandm da haberim mi yok? dedi. Espriyle müdahalede bulunan Demirtaa, mahkeme bakan, Baka dosyadan tutuklu bulunmay kast ettim yantn verdi.

Savunmasna yabanc heyetin içeri alnmamasn eletirerek balayan Demirta daha sonra UYAP sisteminde avukatlarnn göremedii evraklara dair eletiride bulundu.

DEMRTA-YÜKSEKDA MASASI YAPIYOR

Demirta, unlar söyledi: Ankara Cumhuriyet Basavcl ve ona bal savclar benimle ilgili tüm dosyalara talimatlar dorultusunda herhangi bir katiple çok rahat bir ekilde ulaabilirken, dosyaya giren çkan her türlü evrak adliye saraynda çok rahat görülebilirken, hatta UYAP portalnda sadece savclarn görebilecei, avukatlarn göremeyecei, sadece heyetin görebilecei UYAP portalnda daha geni bir ulama imkan salanrken avukatlara duruma balad andan itibaren fiili bir kstllk uygulanmaktadr. imdi okuduunuz örnein bilirkii raporlar eer UYAPa ilenmi olsayd beni ziyarete gelen avukatlar onun birer çktsn bana getireceklerdi, ben de onu okuyacaktm, hazrlm yapacaktm vs. Dolaysyla silahlarn eitlii ilkesi gereince Cumhuriyet Basavcl fiziki olarak veya UYAPtan dosyann bütün safahatna hakim olurken, ularken avukatlarm ulaamamaktadr. Dosyama iki duruma aras karartma uygulanyor, açk bir karartma uygulanyor. Bunun Adalet Bakanl talimatyla olduuna dair üphelerim, iddialarm var. leride de bunu belgelemeye çalacaz. Bu dosyann herkesin, özellikle avukatlarn göremeyecei ekilde bir karartma uygulanmas Adalet Bakanl UYAP sisteminin güncellenmeye balamas ile gündeme gelmitir. Görünen o ki hem Sarayda hem Adalet Bakanlnda kurulan Demirta Yüksekda Masas böylesi bir uygulama sürdürüyor. Bu da dava evraklarna delillere ulamamz imkansz ya da zor hale getiriyor. Bu adil yarglanma hakk ihlalidir. Açk bir ekilde savunma hakknn kstlanmasdr. Bunu da ayrca belirtmi olaym.

HEYETN YARGILAMASINA GEREK YOK

Tahliyesinin verildii celsede savunmann yaplm olmasna karar verildiine dikkati çeken Demirta, savunmada eksik kald yerleri tamamlayacan belirtti. Demirta, çünkü 3, 5, 11, 12. fezlekelerde onunla ilgili ne söyleyeceimi merak etmeyen bir heyetin, sann bu konuyla ilgili ne söyleyeceini merak etmeyen bir heyetin yarglama yapmasna gerek kalmaz. Umut ediyorum ki ara kararnz savunma hakkmn avukatlarn mazeretleri nedeniyle kstlanmasnn en azndan taleplerimiz dorultusunda yeniden gözden geçirilerek bir savunma hakk kstlanmasna mahkemenizin mahal vermediinin belirtilmesini umut ediyorum diye konutu.

SÖZ HAKKIMI KESMEYN

Dediim gibi beni fiili olarak, hakkmdaki her suçlamaya siz kstlamaya çalsanz da cevap veririm diyen Demirta, öyle devam etti: Ne zaman ki siz unu yazarsanz: Selahattin Demirtan susturulmasna karar verilmitir diye bir karar yazarsanz söz veriyorum ondan sonra konumayacam, mütalaa için dosyay tebli edebilirsiniz. Ama bunun dnda benim söz hakkm savunma hakkm kesmeyin, çünkü bu dosyann ne olduu sadece Türkiyede deil Avrupada ve dünyann birçok yerinde tartlrken hiç deilse brakn sözümüzü söyleyeyim. Hakkmzda kamuoyunda canl yaynlarda o kadar suçlama yaplrken biz de hiç deilse mahkeme salonlarnda avukatlarm ile birlikte cevaplarmz vermi olalm. Mahkemenizden özellikle istirhammdr. Bu konudaki talepler de yarglamay ne uzatr ne zora sokar, tansiyonu düürür, ben de savunmama devam ederim. Mahkeme heyeti ksa aradan sonra durumay bugüne brakt.

AHM TAHLYE KARARI VERMT

Demirtan dosyasnn AHM Büyük Dairede görüülmesine günler kala Ankara 19. Ar Ceza Mahkemesi oy birliiyle tahliye karar vermiti. Avukatlarn, tutukluluk süresini kesinleen cezadan mahsup etme ve tahliye talebinin ardndan. Ankara Cumhuriyet Basavcl ana dava kapsamndaki farkl bir dosyay gündeme getirerek Demirta ve Yüksekda hakknda ana davada hakknda yarglandklar 6-8 Ekim olaylarndan tutuklama istemiti. Tutuklama talebinin ardndan Demirta ve Yüksekda hakknda tutuklama karar verilmiti.

Ana Sayfaya Git