Demirtaş reddi hakimde bulundu

Demirtaş, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle "reddihakkim" talebinde bulundu

Haberler 17.03.2021 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan, terör örgütü yöneticilii, terör örgütü propagandas yapmak, Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Yasasna muhalefet, halk kin ve dümanla alenen tahrik, halk kanunlara uymamaya tahrik, suç ilemeye tahrik, suçu ve suçluyu övme suçlarndan yargland davaya devam edildi.

Ankara 19. Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumaya tutuklu sank Demirta ile cezaevinden videokonferans yöntemiyle balant kurulurken, avukatlar salonda hazr bulundu. Durumay, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Saruhan Oluç, Kemal Pekgöz, Hüseyin Kaçmaz, Züleyha Gülüm ve Mahmut Torul da izledi.

Mahkeme Bakan Murat lhan, Van 4. Ar Ceza ile Ankara 17. Ar Ceza mahkemelerinden dava dosyasyla birletirilen sank hakkndaki iddianamelerin özetini okudu.

REDD HAKM TALEB

Sank Demirta, Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM) Büyük Dairenin bu dosya hakknda hak ihlali karar verdiini, mahkemenin bu karar dorultusunda hareket etmesi gerektiini savundu.

Anayasa Mahkemesi ve AHMin kararlarnn balayc olduunu belirten Demirta, Türkiyedeki hukuk sisteminin siyasallatn mahkeme heyetinin de bunun uygulaycs olduu iddiasnda bulundu.

Demirta, mahkemenin siyasi saiklerle hükümetin politikalar dorultusunda yarglama yaptn savunarak, mahkeme heyetinin durumadan çekilmesini gerektiini ifade etti.

Demirta, unlar kaydetti:

AHM Büyük Dairesi ve Anayasa Mahkemesinin ihlal kararlar dorultusunda mahkemenin tarafsz ve bamsz olmad kesinlemi, siyasi kimliiniz ve amaçlarnz deifre olmutur. Adil yarglanma yaplmadndan reddihakim talebinde bulunuyorum. Her 3 üyeyi de reddediyorum. Durumann Temmuz 2023e yani seçim sonrasna braklmasn talep ediyorum. Eer taleplerimi kabul etmezseniz, Kobani olaylaryla ilgili olan Ankara 22. Ar Ceza Mahkemesindeki davann, bu dosyayla birletirilmesini talep ediyorum.

Yarglama siyasidir iddias

Durumann öleden sonraki bölümünde Demirtan avukatlar beyanda bulundu.

Avukatlar Ramazan Demir, Benan Molu ve Mahsuni Korkmaz, mahkemenin Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM) Büyük Daire kararn görmezden geldiini ve devam eden yarglamann siyasi olduunu savundu.

Avukatlar, mahkemenin AHM Büyük Daire kararn dikkate almazsa bundan sonra yarglama faaliyetlerine katlmayacaklarn bildirdi.

Ksa arann ardndan mahkeme, ara karar açklad.

Buna göre mahkeme, sank Selahattin Demirta hakknda Ankara 22. Ar Mahkemesinde açlan iddianamenin dosya arasna alnmasna hükmetti.

Adalet Bakanl nsan Haklar Daire Bakanlna müzekkere yazlarak, Demirta hakkndaki AHM Büyük Dairenin vermi olduu kararn Türkçe tercümesinin istenmesine hükmeden mahkeme, bir sonraki celse sank ve müdafilerinin reddihakim taleplerinin deerlendirilmesine karar verdi.

Duruma, 14 Nisana ertelendi.

Ana Sayfaya Git