Demirtaş tahliye istedi!

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 4 Kasım 2016 tarihinden beri tutuklu olan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 'suç işlemeye tahrik'ten tutukluluğunun kaldırılması talebiyle Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne talepte bulunuldu.

Haberler 07.04.2018 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Ankara 19uncu Ar Ceza Mahkemesine bavuran HDPnin eski E Genel Bakan Demirtan avukat Mahsuni Karaman, müvekkilinin 2 tutukluma müzakeresi bulunduunu, bunlardan birinin örgüt üyelii dierinin ise suç ilemeye tahrik olduunu belirterek, ikinci müzakerenin Asliye Ceza Mahkemesinin görevi kapsamnda olduunu söyledi.

SUç LEMEYE TAHRKTEN YARGILANDI

Karaman, Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) 102nci maddesi uyarnca Asliye Ceza Mahkemesi kapsamnda kalan suçlarda tutuklama süresinin 1 yl olduunu ve zorunlu hallerde gerekçe belirtilerek, 6 ay daha uzatlabileceini belirtti. Karaman, imdi bu suç yönünden 1 yllk azami tutuklama süresi çoktan doldu. Gerekçeli uzatma karar ise hiç yok. Tutukluluk süremiz 1 yl 5 ay doldu. Temel 1 ylk süre ald için müvekkilim Selahattin Demirtan bu suç yönünden tutukluluunun kaldrlmas gerekiyor. Kald ki uzatma saylsa bile 6 aylk uzatmann da 5 ay bitti dedi.

TUTUKLULUUN KALDIRILMASINI STED

Demirtan tutuklu yargland Ankara 19uncu Ar Ceza Mahkemesine, avukat Karaman tarafndan verilen dilekçede, ceza yarglamas sürecinde uygulanan tutuklamann koruma tedbiri olduu, düzenleni amac ve ekliyle cezann infazna dair nitelii olmad, yarglamaya konu suçlamalar karsnda kiinin masumiyet karinesi gerei korumada olduu, öretide ve uygulamada kabul edildii belirtildi. Kii özgürlüünü ortadan kaldrd belirtilen tutuklamann, kii ve yargland suç açsndan infaza dönümemesi için makul süreyi amamas gerektii belirtilen dilekçede, öyle denildi:

DEMRTATAN MAHKEMEYE DLEKçE

CMKnn 102inci maddesi ile azami tutukluluk süreleri, azami tutukluluk sürelerinin zorunlu olarak en fazla uzatlabilecei süreler ve zorunlu uzatmaya dair usuller düzenlenmitir. CMKnn 102inci maddesi azami tutukluluk sürelerini, ar ceza mahkemesinin görevine giren veya girmeyen iler ayrmna göre belirlemitir. Bu ayrma göre ar ceza mahkemesinin görevine girmeyen ilerde azami tutukluluk süresi 1 yl olarak belirlenmitir. Madde hükmüne göre bu süre zorunlu hallerde (gerekçeleri gösterilerek) en fazla 6 ay uzatlabilmektedir. Müvekkil Selahattin Demirta hakknda, bilindii üzere 2 adet tutuklama müzekkeresi düzenlenmitir. Müvekkil hakknda düzenlenen 1inci tutuklama müzekkeresi Örgüt üyelii suçundan, 2inci tutuklama müzekkeresi ise Halk suç ilemeye tahrik suçundan düzenlenmitir. Müvekkil hakknda düzenlenen 2 tutuklama müzekkeresinden birinin TCK 214 maddesi uyarnca tanzim edildii, isnada konu suçun Suç ilemeye tahrik suçu olduu, bu suçun Asliye Ceza Mahkemesi görevi kapsamnda kald, CMK 102 uyarnca Asliye Ceza Mahkemesi görevi kapsamnda kalan ilerde tutukluluk süresinin 1 yl olduu, bu sürenin zorunlu hallerde 6 ay uzatlabilecei anlalmakla; 1 yllk temel tutukluluk süresini dolduran, hakknda 6 aylk uzatma karar alnmayan ve mevcut tutukluluk süresi 17 ay/ 1 yl 5 ay bulan müvekkilin, TCK 214 maddesinden tanzim edilen tutuklamam müzekkeresinden tahliyesine karar verilmesini sayglarmla vekaleten talep ederim.

Ana Sayfaya Git