Demirtaş ve Önder hakim karşısına çıktı

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Zeytinburnu'nda 2013 yılındaki Nevruz etkinlikleri kapsamında düzenlenen mitingde yaptıkları konuşmada "Terör örgütü propagandası yaptıkları" iddiasıyla haklarında açılan dava kapsamında hakim karşısına çıktı.Demirtaş reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme reddi hakim talebinin reddine karar verdi.

Haberler 17.03.2018 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul 26. Ar Ceza Mahkemesi tarafndan Silivri Alibey Duruma Salonunda yaplan durumaya baka suçtan tutuklu bu suçtan tutuksuz sank Selahattin Demirta ile tutuksuz sank Srr Süreyya Önder ile avukatlar hazr bulundu. HDP ve CHP milletvekillerinin yan sra Selahattin Demirtan ei Baak Demirta ve çok sayda izleyici de durumaya katld.

DOSYALARIN BRLETRLMESN TALEP EDYORUM

Sesli ve görüntülü kaydn yapld duruma saat 11.30da balad. Kimlik tespitinin ardndan söz alan Selahattin Demirta, usule ilikin taleplerini dile getireceini belirterek, konular ayn olan fezlekelerin yarglamann yapld Ankara 19. Ar Ceza Mahkemesinde birletirildiini, ancak söz konusu bu davann ayr yürütüldüünü kaydetti. Demirta, Bu adil yarglamaya ve usul ekonomisine de aykrdr. 2011-2012-2013-2014 yllarna ait dosyalar birletirildi. 12 yllk siyasetçiyim ayn zamanda milletvekiliyim. Dosyalarn birletirilmesini talep ediyorum dedi.

ANAYASA HLAL YAPILMITIR

Anayasann 83. maddesinde düzenlenen Seçimden önce veya sonra bir suç iledii ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin karar olmadkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yarglanamaz eklindeki maddesini hatrlatan Demirta , Meclis karar olmadan beni yarglyorsunuz. Elbette sizde çkan kanunu uyguluyorsunuz ancak benim elimde de Anayasa var. Anayasann 83. maddesi orada duruyor. Anayasa aykr olarak yaplan ilem geçersizdir. Dokunulmazlk meclis kararyla kaldrlr. Benim derdim yargdan kaçmak deil. Yarglanmaktan asla çekinmiyoruz. Milletin iradesi gasp edildi. Dava dosyasnda ilem tamamlanmadan yarglama yaplyor. Anayasa ihlali yaplmtr diye konutu.

MAHKEMELER CDDYE ALMIYOR

Demirta, Anayasaya göre dokunulmazlk sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar ayrntl olarak anlatt. Ortada meclis karar yok. Herkes bunun farknda ama mahkemeler ciddiye almyor. Meclis karar alnsn diyen Demirta, kendisinin ve HDP milletvekillerinin hedefe konduunu ve milletvekillerinin hapse konulduunu kiminin de milletvekilliinin düürüldüünü söyledi.

DAVANIN DÜMESN TALEP ETT

Mahkemeniz unlar yapabilir; 6718 sayl kanunun Anayasa aykrlk iddialarn ciddi bularak davaya durdurma karar vererek konuyu Anayasa Mahkemesine tayabilir. Ya da dosyay Meclise göndererek usule uygun dokunulmazln kaldrlmasn isteyebilir. Bunlar mümkündür diyen Demirta yasama sorumsuzluunun önemine dikkat çekti. Demirta yasama sorumsuzluu kapsamnda yapt konumalarn meclisten istenmesini talep etti. Fezleke ve iddianamenin farkl olduunu savunarak düme talep eden Demirta, dava dosyasnda da iki farkl iddianame olduunu belirterek yine davann dümesini istedi. Mahkeme heyeti de Demirtan tüm taleplerinin reddine karar verdi.

FOTORAF çEKEN AVUKAT SALONDAN çIKARILDI

Öte yandan duruma devam ederken cep telefonu ile fotoraf çektii gerekçesiyle bir avukat mahkeme bakannn talimatyla salondan çkarld.

TARAFSIZ BR BLRKNN KONUMALARIMIN çÖZÜMÜNÜ YAPMASINI TALEP EDYORUM

Davaya verilen ksa arann ardndan tekrar söz alan Demirta, Neyle suçlandm bilmiyorum. Sadece iddianame verildi ekleri verilmedi. Söz konusu konumalarmn çözümü verilmedii için neyle suçlandm bilmiyorum. ki talepte bulunacam. Hakkmdaki iddialarn somutlatrlmasn talep ediyorum. Terör örgütü propagandasn hangi cümlem ne anlama geldii için yapmm. Ben mitingde çok uzun konuma yaptm. Anayasa ve AHMde konumann tamam incelenmesini istiyor. Bu yönde kararlar var. Ben hangi konumamada nasl propaganda yapmm mahkemeniz izah etsin. Suçlama somutlatrlmam. Birini suçlayacaksanz aratrma yaparsnz, ne demi, çözümlemesini istersiniz. Savc ciddiye almam suç duyurusunu alm iddianameye koymu. Biz burada sank olarak yarglanyoruz. ddianame savunmay hak etmiyor. Sadece iki cümle iddianameye alnm. Konumalarmn tamamn istiyorum. Tarafsz bir bilirkii benim konumalarm çözüm yapmasn talep ediyorum. Ayrca iddianame ve eklerinin tarafma tebli edilmesinden sonra savunmam yapacam dedi . Söz alan Önder de söz konusu konumalarnn çözümünün bilirkii tarafndan yaplmasn istedi.

DEMRTA REDD HAKM TALEBNDE BULUNDU

Mahkeme heyeti de sanklar Demirta ve Önderin konumalarn çözümün yaplmas talebini de reddetti. Taleplerinin reddedildiini belirten Demirta da mahkemenin tarafszln yitirdii gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulundu.

DURUMA ERTELEND

Mahkeme heyeti de reddi hakim talebinin reddine karar vererek, Demirtan savunmasn hazrlamas için durumay 16 Nisana erteledi. Bir sonraki duruma yine Silivride yaplacak.

Ana Sayfaya Git