Demirtaş'a şartlı tahliye

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne eylem planını ulaştıran Türkiye, Demirtaş'ın 3 Kasım'da şartlı tahliye edilebileceğini, bu gerçekleşmezse 3 Ocak 2023'e kadar cezasını çekeceğini bildirdi.

Haberler 09.10.2021 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye hükümeti, Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM) Büyük Daire kararn denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine Halklarn Demokratik Partisi (HDP) eski E Genel Bakan Selahattin Demirta ile ilgili eylem plann gönderdi.

Türkiye gönderdii eylem plannda, Demirtan derhal tahliye edilmesini isteyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine bir kez daha AHM karar uygulanmtr mesaj gönderdi. Türkiye komiteye ulatrd eylem plannda AHMnin 22 Aralk 2020 tarihli kararnn sadece 4 Kasm 2016-7 Aralk 2018 dönemindeki tutukluluk sürecini kapsadn, u anki tutukluluk sürecinin ise baka bir davaya bal olarak 20 Eylül 2019da baladn belirtti. Bakanlar Komitesinin denetim süreci yetkilerinin sadece AHM tarafndan verilen kararla snrl olduunu savunan Türkiye, Demirtan u anki tutukluluk sürecinin bu yetki alan dnda kald görüünü kaydetti.

TALEBN HUKUKSAL TEMELDEN YOKSUN OLDUU SAVUNULDU

Demirtan 20 Eylül 2019da balayan tutukluluk süreci hakknda Anayasa Mahkemesi (AYM) ve AHM önünde ayr bireysel davalar bulunduunu belirten hükümet, AYM ve AHMnin bu süreçle ilgili olarak henüz karar vermediklerini, dolaysyla Demirtan derhal tahliye edilmesi için Bakanlar Komitesi tarafndan dile getirilen talebin hukuksal temelden yoksun olduunu savundu. Planda, Bakanlar Komitesinin, 2016daki anayasal deiiklikle parlamenter dokunulmazlk kaldrlmasayd Demirta hakknda ceza davas açlamazd tezine de kar çkt. Yasama sorumsuzluu ile yasama dokunulmazl arasndaki fark öne süren hükümet, yargnn görev süresi sona eren bir parlamenter hakknda kovuturma karar alabileceini belirtti.

DOKUNULMAZLIK

DW Türkçenin haberine göre, Demirtan 2018de cumhurbakan seçimine aday olarak parlamenter statüsünü sonlandrdn belirten hükümet, böylelikle anayasann 83/2 maddesi temelinde dokunulmazlktan yararlanma hakknn ortadan kalktn savundu. Ayrca Bakanlar Komitesinin 14-16 Eylül günleri Demirta hakknda ald kararnda bu konuda kulland ifadelerin Avrupa nsan Haklar Sözlemesi, Türk anayasas, AHM içtihad ve AHM kararlarnn uygulannn denetimiyle ilgili ilke ve kurallarla badamad görüünü dile getirdi.

Planda ayrca, Demirtan hükümlü olarak 3 Kasm 2021 tarihinde mahkeme kararyla artl tahliye edilebileceini, bu gerçeklemez ise cezasn 3 Ocak 2023 tarihine kadar çekeceini bildirdi.

Ana Sayfaya Git