Demirtaş'ın ceza gerekçesi

Selahattin Demirtaş'a verilen 3,5 yıl hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı

Haberler 12.04.2021 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta, Atatürk Havalimannda 2015 ylnda yapt bir açklamada, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana hakaret ettii gerekçesiyle Cumhurbakanna hakaret suçundan 3 yl 6 ay hapisle cezalandran mahkeme, gerekçeli kararn açklad.

Bakrköy 46. Asliye Ceza Mahkemesince hazrlanan gerekçeli kararda, Mahkememizdeki dosya açsndan sank, savunmasnda açlan tüm davalarnda kendisine yöneltilen suçlamalarn ifade özgürlüü hakkna müdahale tekil ettiini, milletvekili olarak görev yapt sürede Anayasann 83. maddesinin birinci fkrasnn milletvekillerine sorumsuzluk ve dokunulmazlk korumasn verdiini, yani Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) ifade ettikleri görüler nedeniyle cezalandrlamayacaklarnn öngörüldüünü ve yine milletvekillerinin fikirlerinin içeriini Meclis dnda tekrarlad ve yayd durumlarn da bu koruma kapsamnda olduunu kaydetmitir. denildi.

Sann üzerine atl eylemin Türk Ceza Kanununda suç tipi olarak bulunduu ve karlnda ceza öngörülen suç olduu tespitine yer verilen gerekçeli kararda, sank Demirtan dava konusu konumas ile ilgili olarak mahkemede 9 duruma yapld, bunlarn 7sinin ayn hakim tarafndan yürütüldüü ifade edildi.

DEMRTA SOMUT DELL SUNMADI

Sank Selahattin Demirtan bizzat mahkemede hazr bulunma taleplerinin defalarca mahkeme tarafndan kabul edilmesine ramen sann türlü mazeretlerle durumaya katlmad, yarglama süreci boyunca sann iddias yönünde bir savunmada bulunmad aktarlan kararda, dava konusu konumann milletvekillii görevi süresince, suç tarihinden önce ifade edilip edilmedii, Mecliste veya Meclis çalmalarnda ileri sürdüü (alnt yapmak suretiyle) ayn ifadeler olup olmad konusunda savunmas soyut kalmakla birlikte bu konuda herhangi somut bir delili de sunamad kaydedildi.

Milletvekillerinin görev süreleri boyunca seçmeni temsil edip onlarn çkarlarn savunduuna yer verilen gerekçeli kararda, u ifadelere yer verildi:

Milletvekilinin siyasi görülerini ifade etme özgürlüü elbette güvence altnda olmaldr. Ancak siyasi tartma özgürlüü, mutlak deildir. fade özgürlüü kapsamnda ele alnmaldr. Neticeten konusu suç tekil eden eylemler dokunulmazlk zrhna tabi deildir. Nitekim anayasal koruma, milletvekiline bireysel olarak deil, Meclise ve Meclisteki çalmalarnda sorunsuz ekilde yürütebilmesi için güvence salayan ayrcalktr. Bu açdan sank müdafilerinin sunmu olduu açklamalar her ne kadar Meclis çalmalarnda benzer ifadeler kullanld iddiasnda bulunmu iseler de bu açklamalarn dava konusu konuma içerii ile birebir ayn olmadndan sann eylemin Anayasa 83/1 fkras kapsamnda yasama bakl ile korunmas mümkün deildir.

Gerekçeli kararda, sank Demirtan iddianameye konu edilen konumay kendisinin yaptn ikrar ettii ancak Cumhurbakan ve Babakann ahsn hedef almadn, hükümete yönelik eletirilerini yaptn savunduu aktarlarak, Avrupa nsan Haklar Mahkemesine (AHM) göre ifade özgürlüünün yokluu halinde demokratik bir toplumdan söz edilemeyecei ancak ifade özgürlüünün de mutlak ve snrsz olmad, bu hak kullanlrken bireylerin hak ve özgürlüklerini ihlal edecek tutum ve davranlardan kaçnlmasnn hem ulusal hem de uluslararas mevzuatlarda yer ald kaydedildi.

CUMHURBAKANI TÜRK MLLETNN BRLN TEMSL EDER

Yargtay 16. Ceza Dairesinin 5 Kasm 2018 tarihli bir kararnda, Cumhurbakanna hakaret suçunun yasal unsurlarnn oluup olumadna ilikin ayrntl deerlendirmelerin yapld anlatlan gerekçeli kararda, u deerlendirmelerde bulunuldu:

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasna göre, Cumhurbakan devletin badr ve bu sfatla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk milletinin birliini temsil eder. Bu nedenledir ki Cumhurbakanna hakaret suçu, kiilere ve erefe kar suçlar içerisinde deil, devlete kar ilenmi suçlar bölümünde düzenlenerek devleti temsil eden Cumhurbakanl makamnn saygnlnn korunmas amaçlanmtr. Devlete kar ilenen suçlardan bir ksmnn gerçek madurunun makam temsil eden gerçek kii olmakla birlikte, devlete ilikin hukuki yararn korunmas, kiiye nazaran daha üstün tutulmutur.

Kararda, iftira, küfür, onur, eref ve saygnl zedeleyici beyanlar, müstehcen içerikli söz, yaz, resim ve açklamalar, sava kkrtcl, hukuk düzenini cebir yoluyla deitirmeye yönelen nefret, ayrmclk, dümanlk ile iddet yaratmaya yönelik bulunan ifadelerin düünce özgürlüü balamnda hukuki koruma görmedii ve suç saylmak suretiyle ceza yaptrmlarna baland bildirildi.

DEMRTAIN SÖZLER ONUR, EREF VE SAYGINLII RENCDE EDC NTELKTE

Mahkeme, gerekçeli kararnda u deerlendirmelere yer verdi:

Bir eylemin hukuk düzeni tarafndan cezalandrlmamas için, eletiri hak ve görevi kötüye kullanmamal, ifadelerde küçültücü, incitici, abartl sözlerden kaçnlmaldr. Saylan ögelerden birinin olmas halinde haber verme ve eletiri hakkndan söz edilmeyecek ve eylem hukuka aykr olacaktr. Siyasiler, üst düzey bürokratlar ile kamuya mal olmu kiiler, dier insanlara nazaran ar eletirilere daha fazla katlanmak zorunda olduklar demokratik toplumlarda kabul edilmektedir. Ancak hakarete hiçbir kimse katlanamaz. fade hürriyeti bakmndan eletiri ile hakaret ayr ayr deerlendirilmesi gereklidir. Kaba sövme hiçbir koulda eletiri olarak kabul edilemez.

Sank Demirtan katlanlar açkça hedef ald konumasnda katlanlara yönelik sözlerinin muhataplarn onur, eref ve saygnln tereddütsüz bir ekilde rencide edecek nitelikte olduu tespitinde bulunulan kararda, yaplan yarglamada hakaret suçunun unsurlar olutuu kanaatine varld kaydedildi.

Mahkeme, 22 Mart tarihinde yaplan durumada, sank Selahattin Demirta, Cumhurbakanna hakaret suçundan 3,5 yl hapis cezasna çarptrmt.

Ana Sayfaya Git