Deprem anında ve sonrasında neler yapılmalı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının internet sitesinde, deprem anında ve sonrasında yapılacaklara ilişkin bilgilendirmede bulunuldu

Haberler 31.10.2020 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlnca (AFAD), deprem annda kesinlikle balkona çklmamas ve balkonlardan atlanmamas konusunda uyarda bulunulurken, binalardan düebilecek baca, cam krklar ve svalara kar tedbirli olunmas istendi.

AFADn internet sitesinde, deprem annda ve sonrasnda yaplacaklara ilikin bilgi verildi.

Bilgilendirmede, deprem annda kesinlikle panik yaplmamas gerektii vurgulanrken, sabitlenmemi dolap, raf, pencere gibi eyalardan uzak durulmas, varsa salam sandalyelerle desteklenmi masa altna veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandk gibi koruma salayabilecek eya yanna çömelerek hayat üçgeni oluturulmas gerektii belirtildi.

Deprem annda ban iki el arasna alnarak veya bir koruyucu (yastk, kitap ve benzeri) malzemeyle korunmas gerektii ifade edildi.

Dümemek için sabit bir yere tutunulmas istenilen bilgilendirmede, merdivenlere ya da çklara doru koulmamas gerektii vurguland.

Deprem srasnda balkona kesinlikle çklmamas gerektii belirtilerek, Balkonlardan ya da pencerelerden aaya atlanmamaldr. Kesinlikle asansör kullanlmamaldr. Telefonlar acil durum ve yangnlar bildirmek dnda kullanlmamaldr. Kibrit, çakmak yaklmamal, elektrik dümelerine dokunulmamaldr. Tekerlekli sandalyedeysek tekerlekler kilitlenerek ba ve boyun korumaya alnmaldr. ifadeleri kullanld.

Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi i aletlerinin bulunduu yerlerde ocak, frn ve bu gibi cihazlarn kapatlmas, dökülebilecek malzeme ve maddelerden de uzaklalmas gerektii bildirildi.

Bilgilendirmede, sarsnt geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarnn kapatlmas, soba ve stclar söndürülüp gerekli eya ve malzemeler alnarak binann daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilmesi ve toplanma bölgesine gidilmesi istendi.

Deprem annda okulda, snfta ya da büroda bulunulmas halinde salam sra, masa altlarnda veya yannda, koridorda duvarn yannda hayat üçgeni oluturacak ekilde çek-kapan-tutun hareketiyle ba ve boynun korunmas gerektii belirtildi.

DENZ KIYISINDAN UZAKLAILMALI

Deprem annda açk alanda bulunanlarn enerji hatlar ve direklerinden, aaçlardan, dier binalardan ve duvar diplerinden uzaklamas, toprak kaymas olabilecek, ta veya kaya düebilecek yamaç altlarnda bulunulmamas gerektii bildirildi.

Binalardan düebilecek baca, cam krklar ve svalara kar tedbirli olunmas gerektii belirtilen bilgilendirmede, Toprak altndaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarndan gelecek tehlikelere kar dikkatli olunmaldr. Deniz kysndan uzaklalmaldr. ifadelerine yer verildi.

Sarsnt srasnda kara yolunda seyir halinde bulunanlar için de uyarlarn yer ald bilgilendirmede, araç kullanclarndan yolu kapatmadan saa yanap durmalar istendi.

Bilgilendirmede, Kontak anahtar yerinde braklp, pencereler kapal olarak araç içinde beklenmelidir. Sarsnt durduktan sonra açk alanlara gidilmelidir. Araç meskun mahallerde ya da güvenli bir yerde deilse (aaç ya da enerji hatlar veya direklerinin yannda, köprü üstünde vb.) durdurulmal, kontak anahtar üzerinde braklarak terk edilmeli ve trafikten uzak açk alanlara gidilmelidir. Sarsnt srasnda bir tünelin içinde iseniz ve çka yakn deilseniz, araç durdurulup aaya inilmeli ve yanna yan yatarak ayaklar karna çekilip, ellerle ba ve boyun korunmaldr. bilgisi verildi.

Sarsntya kapal bir otoparkta yakalananlarn, araç dna çkp aracn yanna yan yatarak, ellerle ba ve boynu korumas gerektii belirtilerek, araç içinde olunmas durumunda, aracn üzerine düen bir parçayla ezilmenin ihtimal dahilinde bulunduuna iaret edildi.

Metroda ve dier toplu tama araçlarnda sarsntya yakalananlarn, gerekmedikçe kesinlikle metro ve trenden inmemesi istenilen bilgilendirmede, Elektrie kaplabilinir veya dier hattan gelen baka bir metro ya da tren size çarpabilir. Sarsnt bitinceye kadar metro ya da trenin içinde skca tutturulmu ask, korkuluk veya herhangi bir yere tutunmal, metro veya tren personeli tarafndan verilen talimatlara uyulmaldr. denildi.

DEPREM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

AFAD, deprem sonrasnda yaplmas gerekenlere ilikin bilgi verirken de vatandalarn önce kendi emniyetlerinden emin olmalar, daha sonra çevrede yardm edebilinecek kimse olup olmadn kontrol etmeleri gerektiini ifade etti.

Depremlerden sonra çkan yangnlarn oldukça sk görülen ikincil afetler olduuna iaret edilen bilgilendirmede, unlar kaydedildi:

Bu nedenle eer gaz kokusu alrsanz gaz vanasn kapatn. Camlar ve kaplar açn. Hemen binay terk edin. Dökülen tehlikeli maddeleri temizleyin. Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koyun. Acil durum çantanz yannza aln, mahalle buluma noktanza doru harekete geçin. Radyo ve televizyon gibi kitle iletiim araçlaryla size yaplacak uyarlar dinleyin. Cadde ve sokaklar acil yardm araçlar için bo brakn.

Her büyük depremden sonra mutlaka artç depremler olaca hatrlatlan bilgilendirmede, artç depremlerin hasarl binalarda zarara yol açabilecei, bu nedenle sarsntlar tamamen bitene kadar hasarl binalara girilmemesi gerektii vurguland.

HASARLI BNALARIN YAKININDA SESSZ OLUNMALI

Bilgilendirmede, deprem annda yknt altnda mahsur kalanlarn yapmalar gerekenlerle ilgili olarak da unlar ifade edildi:

Hareket kabiliyetiniz kstlanmsa çk için hayatnz riske atacak hareketlere kalkmayn. Biliniz ki kurtarma ekipleri en ksa zamanda size ulamak için çaba gösterecektir. Enerjinizi en tasarruflu ekilde kullanmak için hareketlerinizi kontrol altnda tutun. El ve ayaklarnz kullanabiliyorsanz su, kalorifer, gaz tesisatlarna, zemine vurmak suretiyle varlnz duyurmaya çaln. Kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve onlara seslenmeye çalnz ancak enerjinizi kontrollü kullann.

Bilgilendirmede, afet bölgesindeki hasarl yaplara kesinlikle girilmemesi, yollarn acil yardm araçlar için bo braklmas, depremden sonra evler terk edilirken doal gaz ve su vanalaryla elektrik alterlerinin kapatlmas, hasarl binalarn yaknnda sessiz olunmas uyarsnda bulunuldu.

Vatandalarn acil yardma ihtiyaç duymadklar sürece telefonlarn kullanmamalar, yardma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yal ve engellilere destek olunmas istendi.

Ana Sayfaya Git