Deprem tedbirleri hayat kurtarıyor

Elazığ'daki deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarına katılan Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı Ankara Birlik Müdürü Kartal Muhçı, olası bir depremden en az zararla kurtulmak için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Haberler 29.01.2020 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AFAD Ankara Birlik Müdürü Muhç, Elazda deprem nedeniyle çöken binalarda yürütülen arama kurtarma çalmalarnn tamamlanmasnn ardndan açklamalarda bulundu.

Deprem haberini aldklar an itibaryla gerekli hazrlklar yaptktan sonra Elaza geldiklerini belirten Muhç, AFAD koordinasyonundaki arama kurtarma çalmalarna Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Tabur Komutanl, itfaiye ve sivil toplum kurulularnn katldn söyledi.

Ekiplerin vardiya sistemiyle aralksz çaltn anlatan Muhç, çalmalar sonucu enkazlardan 45 kiinin sa kurtarldn, 41 kiinin ise cansz bedeninin çkarldn hatrlatt.

- Artk enkaz altndan cansz bedenler çkarmak istemiyoruz

nsan depremin deil salam olmayan binalarn öldürdüünü ifade eden Muhç, canlarn yanmamas için daha salam yaplar ina edilmesi gerektiini vurgulad.

Muhç, Biz artk enkaz altndan cansz bedenler çkarmak istemiyoruz. Depremle yaamay, depremin bize neler yapabileceini örenmemiz gerektiini biliyoruz ve insanlarmzn da bunu bilmesini istiyoruz. dedi.

- Kolon ve kirilere verilen zarar binann yklmasn hzlandrr

Muhç, bina güvenliine ilikin u bilgileri verdi:

Binalarmz standartlara, yönetmeliklere uygun olarak depreme dayanakl ina etmek zorundayz. Binalarn yklmasnda en büyük etken binalarda yapsal deiiklik yaplmasdr. Binann ana tayclar olan kolon ve kirilere verilen zararn binann yklmasn hzlandrdn çok iyi biliyoruz. Hiçbir ekilde binann yapsal elemanlarna zarar verilmemeli, hiçbir deiiklik yaplmamal.

Vatandalara afet bilinci eitimi verdiklerini aktaran Muhç, bu eitimlerde afet öncesi, sras ve sonrasnda neler yaplmas gerektiini anlattklarn dile getirdi.

- Evlerin depreme dayankllk testi yaptrlmal

Evde devrilme ihtimali olan eyalarn mutlaka sabitlenmesi gerektiini kaydeden Muhç, Oturduumuz evlerin depreme dayankllk testlerini yaptrmamz gerekiyor. Evimizin depreme dayankl olup olmadn kesinlikle bilmemiz gerekli. ifadesini kulland.

Muhç, afeti takip eden 72 saatlik süreçte hayatn idame ettirilmesine yönelik malzemelerin yer ald afet çantasnn önemini vurgulad.

Deprem annda yaplmas ve yaplmamas gerekenlere ilikin de Muhç, Deprem annda vatandalarmz, salam eyalarn yannda çök-kapan-tutun tekniini uygulayarak depremin geçmesini beklemeli. Hiçbir zaman binadan atlamak gibi bir hareket kesinlikle yapmamal. Sarsntnn durmasnn ardndan acil durum çantamz alp komadan ama hzl admlarla bulunduumuz yeri terk etmeliyiz. Ana depremin ardndan artç sarsntlar meydana gelebilir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git