Depremin yaraları sarılıyor

Depremin ardından devletin tüm kurumları seferber edilerek, depremzedelerin yaralarının sarılması amacıyla hummalı bir çalışma yürütülüyor.

Haberler 28.01.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazn Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüündeki depremin ardndan devletin tüm kurumlar seferber edilerek, depremzedelerin yaralarnn sarlmas amacyla hummal bir çalma yaplyor.

Sivrice ilçesinde 24 Ocakta meydana gelen 6,8 büyüklüündeki depremden sonra bata çileri Bakan Süleyman Soylu, Salk Bakan Fahrettin Koca, çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, Diyanet leri Bakan Ali Erba, AFAD Bakan Mehmet Güllüolu bata olmak üzere birçok kurum ve kurulu temsilcisi çalma yürütüyor.

Depremin yaralarnn sarlmas amacyla tüm kurumlar seferber edilerek, youn bir çalma yürütülüyor. Depremden sonra u ana kadar bölgeye 24 bin 402 çadr, 400 genel maksatl çadr, 26 bin 501 yatak, 82 bin 963 battaniye, 4 bin uyku seti, elektrikli stc ve 40 bin gda kolisi sevk edildi.

Elazda evlerinde hasar oluan veya yaadklar tedirginlik dolaysyla evlerine giremeyen 15 bini akn kii otel, okul, cami, cemevi, yurt, öretmenevi ile spor ve konferans salonlarnn yer ald 45 mekana yerletirildi. Yatak ve battaniye datlan, ardndan Kzlay ekiplerince 3 öün scak yemek verilen bu mekanlarda özellikle çocuklara yönelik sosyal aktiviteler düzenleniyor. Köylerde yaayan ve evleri hasar gören vatandalar için de çadrlar datld.

Ayrca Elaz merkezde Kültür Parkta, içerisinde sahra hastanesi de bulunan çadr kent oluturuldu. K çadrlarnda barnan ailelerin 3 öün yemek ve snma ile dier ihtiyaçlar da karlanyor.

Bunun yan sra Aa Holpenkte 1000 konteynerlik geçici konaklama merkezinin yapmna baland. Kentte toplamda 2 bin konteynerden oluan geçici barnma merkezi kurulacak.

Elaz ve Malatyaya, çevre ve ehircilik Bakanlndan 10 milyon, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlndan 8 milyon, çileri Bakanl ve AFADdan 6 milyon olmak üzere 24 milyon lira yardm yapld. Bu yardmlar depremden etkilenen ailelere destek olarak verilecek.

Depremden etkilenen bölgede, bata AFAD ve Türk Kzlay olmak üzere kamu ve sivil toplum kurulular depremzedelerin ihtiyacnn karlanmas için youn çaba sarf ediyor.

Depremzedelerin tüm ihtiyaçlar görevliler tarafndan karlanrken, Türk Kzlay ekipleri de ailelere 3 öün scak yemek datyor. Türk Kzlay, bölgeye 281 personel, 55 araç, 7 ikram arac, çocuk dostu alan ve 4 mobil mutfak ile 2 sahra mutfak kiti sevk etti. imdiye kadar 34 bin kiilik scak yemek, 18 bin 620 kahvaltlk, 7 bin kiilik çorba datm yapld.

Depremden etkilenen vatandalarn barnmalarna yardmc olmak için harekete geçen Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollar (TCDD) yetkilileri, Elaz Tren Garnda treni depremzedelerin kullanmna açt. Vagonlara yerleen aileler, depremin etkilerini atlatmaya çalyor.

Aileleriyle okul ve camilerde barnan çocuklarla da yakndan ilgilenen l Milli Eitim Müdürlüü görevlileri, çeitli etkinlikler düzenleyerek çocuklarn gönüllerince vakit geçirmesini ve deprem psikolojisini üzerlerinden atmasn salyor.

Elaz ve Malatyadaki depremde ar hasarl ve yklacak yerlere 30 bin lira, acil kira ödenei olarak da yaklak 11 bin lira olmak üzere toplam 41 bin lira destek verilecek. Sivrice ilçesinde 300 konteynerin yer alaca geçici barnma merkezi oluturulacak.

- Mehmetçikten depremzedelere destek

Jandarma ekipleri, Elazda meydana gelen depremin ardndan bölgede fedakarca görev alyor. Termometrelerin eksi 10 dereceyi gösterdii bölgede çadr kuran ekipler, hem nöbet tutuyor hem de çadrlarda kalan depremzedelerin taleplerini karlyor.

Elaz Valiliinin koordinasyonuyla jandarma ekiplerince depremzedelere 6 bin 855 battaniye datld. Ayrca kentin farkl noktalarnda çadrlar kurularak depremzedelerin kullanmna sunuldu. Jandarma ekipleri bir yandan çadrlara yerleen ailelere moral vermeye çalrken, depremzede çocuklar için de mont, bot ve giysi datt.

Depremzedeler, zor günlerinde kendilerine destek veren ekiplere Jandarmadan Allah raz olsun diyerek, teekkür etti.

Türk Kzlay Genel Müdürü brahim Altan, depremin ilk anndan itibaren acil ekilde gda yardmlarn ulatrp, peinden scak yemek çkarmaya baladklarn söyledi.

Kendilerine yardm ihtiyac duyulan her yerde hazr bulunduklarn dile getiren Altan, Özellikle burada kriz merkezi koordineli bir ekilde çalyor. Bu koordinasyon neticesinde okullarda barnma mekanlar oluturuldu. Buralara scak yemek götürüyoruz. Vatandalarmz sunulan bu imkandan lütfen istifade etsinler. Zira okullar hem scak hem de sosyal imkanlar var. diye konutu.

ahane Mutluay da devletin barnma ve yeme içme konusunda kendilerine her türlü destei sunduunu dile getirerek, Allah devletimizden raz olsun. Okul, cami ve öretmenevinde konaklama imkan salad. Evlerimizde çatlak var, giremiyoruz. Sk sk artç depremler olduu için o tedirginlii sürekli yayoruz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git