Deterjanlara aman, dikkat!

Ticaret Bakanlığı, etiketsiz deterjanlardan uzak durulması gerektiğini belirtti. 'Nikrik' yani kuvvetli asit deterjanlarda sağlığı en çok tehdit eden kimyasal madde. Bu asidin deterjanlarda belli bir miktarda bulunması gerekirken, değeri aştığı tespit edilen ürünler toplatılıyor.

Haberler 23.01.2020 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakanl Tüketicinin Korunmas, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Genel Müdürlüü Daire Bakan Meral Karaaslan, tüketicilerin kullandklar deterjanlarn içeriini mutlaka kontrol etmesi gerektiini ifade ederek, Deterjanlar kimyasal ürünler. Dolaysyla bunlarn tüketiciler tarafndan mutlaka kullanm talimatlarna uygun olarak kullanlmas gerekiyor.

çERKLER VE ETKET BLGLERNN UYUMLU OLUP OLMADIINI KONTROL EDYORUZ

Biz bakanlk olarak yaptmz denetimlerde laboratuvar incelemelerinden önce mutlaka içerikleri ve etiket bilgilerinin uyumlu olup olmadn kontrol ediyoruz. Güvenlik bilgi formlar var. Bu formlarla, etiket bilgilerini kontrol ediyoruz. Örnein etikette andrc olduuna dair bir bilgi var m, göze, solunum yollarna zarar verir, eldivenle kullanlmaldr gibi bir takm uyarlarn bulunmas gerekiyor. Bu uyarlarn da mutlaka içerie uygun olarak yaplmas gerekiyor. Laboratuvara geldii zaman öncelikle içerikleriyle, tehlike sembollerinin uyumlu olup olmadn kontrol ediyorlar eklinde konutu.

ETKET VE AMBALAJI OLMAYAN ÜRÜNLERDEN UZAK DURULMALI

Ticaret Bakanl Daire Bakan Meral Karaaslan, vatandalara çarda bulundu. Etiketi olmayan ürünlerin kesinlikle kullanlmamas gerektiini ifade ederek, Bizim tüketiciler için en önemli uyarmz. Tüketicilerin açkta satlan deterjanlardan uzak durmalar gerekiyor. Üzerinde hiçbir ekilde etiket ve uyar yok. çeriinde ne olduu belli deil. Bir çocuk çok kolay bir ekilde plastik ieye doldurulmu ürünü meyve suyu zannedip içebilir. Maalesef bu ekilde olumu çok fazla kaza var. Bu tür etiketi, ambalaj olmayan ürünlerden tüketicilerimizin mutlaka uzak kalmas gerekiyor eklinde konutu.

ÖLÜME KADAR GDEN VAKALAR OLUYOR

Hiçbir ürün, baka bir ürünle kartrlmamal diyen Meral Karaaslan, iki ürünün kartrlmas sonucu ölümlerin ve ar kazalarn yaanabildiini ifade ederek bu tür ilemden tüketicilerin kesinlikle uzak durmas gerektiini belirtti. Karaaslan, sözlerini öyle sürdürdü:

Bazen çamar suyu ve ya çözücü kartrlyor. Bazen kir çözücü kartrlyor. O kadar tehlikeli ki. ki ürünün karmas sonucunda yüzey temizleyicinin içerisinde amonyak varsa zehirli klor gaz ortaya çkyor. Bu gazn solunmas direkt olarak solunum yollarn etkileyen hatta ölüme götüren bir vaka. Zaten bu tür temizlik dar alanlarda yaplyor. Dar bir alanda tüketici çamar suyuyla, kireç çözücüyü kartrrsa bronit, astm gibi bir hastal varsa maalesef ölüme kadar giden vakalar oluyor. Dolaysyla hiçbir ekilde kartrmamak gerekiyor. Lavabo açclarda ise bazen bir ürün kullanlyor. Lavabo açlmyor. Bu sefer sv versiyonu kartrlyor. Kat ve sv ikisi bir arada kullanld zaman bomba etkisi yapan bir vakalarla karlalyor. Bu tür durumlardan tüketicilerimizin uzak durmas gerekiyor. ki ürün hiçbir ekilde birbiriyle kartrlmamal. Bazen büyük ambalaj alnyor. Bunlar kullanm kolay olsun diye küçük kaplara koyuluyor. Bu da son derece yanl.

NTRK AST MKTARININ YÜZDE 20Y AMAMASI GEREKYOR

Yaplan denetimlere deinen Meral Karaaslan, baz ürünlerde miktar aan nikrik asit tespit edildiini ve bu ürünlerin toplatldn belirterek, Kuvvetli asit baz dediimiz ürünlerde özellikle, kireç çözücü, yaz çözücü gibi ürünlerde nikrik asit çok önemli bir kimyasal. Evsel kullanmlarda bu nikrik asit miktarnn içeriin yüzde 20sini amamas gerekiyor. Nikrik asit yani kuvvetli asitle ilgili tespitlerimiz oldu. Limiti aan ürünlerle ilgili de güvensizlik karar vererek, bu ürünleri toplattk. Bazen içerikte çok küçük bir eksik görebiliyoruz. Üreticiye mutlaka bunlar düzeltmesi gerektiini söylüyoruz ifadelerini kulland.

VTRNDE PAKETL, ARKADA AçIK DETERJAN

Açk deterjanlar, temizlik ürünleri ve sabunlar sokak aralarnda bulunda temizlikçi dükkanlarnda satlyor. Dükkanlarn ilk bakta vitrinlerinde paketli, markal ürünlerin bulunduu görülüyor. Ancak bu dükkanlarn arka taraflarnda, bidonlar ve kovalar içinde açk ürünler bulunuyor. Açk ürünler kilo ve litre hesab satlyor. Vatandalarn büyük bir çounluu ise açk deterjan kullanmadn belirtiyor. çala Kaleli, açk deterjan kullanmadn belirterek, Zararldr mutlaka TSE onayl olmas gerekir diye düünüyorumö dedi. efika Savan ise Kapal deterjan tercih ederim, açksa zararldr diye konutu.

HçBR ZAMAN çERN OKUMUYORUM

Deterjanlar içeriini okumadan kullandn ifade eden Halime Balkan, Hiçbir zaman içeriini okumuyorum, tandm markadan alyorum. Bu konularda biraz bilinçsiz hareket ediyoruz. Küçücük, karnca gibi yazyorlar. Kim okuyacak onu? u ana kadar içeriini hiç okumamtm. Bundan sonra okuyacam eklinde konutu.

DETERJANLARI HJYENK OLSUN DYE KARITIRIYORUM

Deterjan alrken önce markasna dikkat ettiini belirten Nurten Erdem, Kullanma talimat ve içerii genellikle dikkatimi çekmiyor. Okumuyorum ama salk açsndan kaliteye önem veriyorum. Bazen deterjanlar birbirine daha hijyenik olsun diye kartryorum. Aslnda dikkat etmek lazm. Birbirine kartrdmda daha temiz olduunu düünüyorum ama riskli ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git