Dev karpuzlar görücüye çıktı

Diyarbakır’da kentin ismi ile özdeşleşen karpuzların toplanmasına başlandı. Geçtiğimiz seneye göre verimin fazla olduğu kentte bazı hastalıkların ortayı çıkması istenilen kiloya ulaşılmasını engelledi.

Haberler 17.08.2018 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak 13 bin yllk geçmii ve 33 medeniyete yapt ev sahiplii ile tarihin eskitemedii kentlerden biri olan Diyarbakrn artk sembolü haline gelen yerli karpuz fideleri geçtiimiz mart aynda Dicle Nehri kenarndaki arazilerde toprakla bulumutu. Yl boyu yöreye özgü olan güvercin gübresi kullanlarak baklan karpuzlar büyümeye balad. ki yl önce hastaln vurmas nedeni ile 30 kilograma kadar düü yaanan Diyarbakr karpuzu geçtiimiz yl yaplan çalmalar sayesinde 52 kiloya ulaarak eski günlerine dönme sinyali vermiti. Yan düük olmasna ramen önemli bir arla ulamas sonras gözler bu yla çevrildi. Karpuz eken bostan sahipleri, Diyarbakr karpuzunun hasadna balad. Özellikle yaz aylarnn banda youn ya nedeni ile baz hastalklarn vurduu bostanda 50 kilogramlk karpuzlar biçildi. Her biri 35-50 kilogram arasnda olan iki kii tarafndan zor tanan karpuzlar, tarladan titizlikle toplanarak araçlara aktarld. çou sergilenmek üzere kurumlara verilecek olan karpuzlar, araçlara tandktan sonra kent merkezine doru yola çkt.

En ar karpuzlara özel önlem

Diyarbakr-Batman karayolu yaknlarnda karpuz yetitiricilii yapan çiftçi Adil Aydn, ürünü toplamak için içiler ile birlikte sabahn erken saatlerinde arazisinin yolunu tuttu. Tarlasndaki karpuzlarn çounun önemli derecede büyüdüünü gören Aydn, en ar karpuzu bulmak için kollar svad. Aydn, tarladan koparlan karpuzlar, beraberinde getirdii tartda tarttktan sonra özenle yere brakt. 35 kilo ve alt ile fazlasn farkl yerlerde özel önlemler alarak barndran Aydnn tarlasnda 51 kilogramlk karpuz biçildi. Karpuz, tartldktan sonra iki kiinin yardm ile ahsi arabaya konularak muhafaza altna alnd.

3 çeit karpuzdan biri yok oldu

çiftçi Adil Aydn, Diyarbakr karpuzunun 3 çeidinin olduunu bunlarn pembe, sürme ve ferik olduunu söyledi. u anda ferik çeidinin yok olduunu kaydeden Aydn, Yeterince destek verilmediinden dolay ferik çeidimiz artk kayboldu. leriki zamanlarda Diyarbakr karpuzunu çocuklarmza fotoraflarda göstermeye balayacaz. Sürme çeidinin özellii 30-65 kilogram arasnda olmasdr. Bunlar güvercin gübresi ile besleniyor Dicle Nehri kenarnda kumsal alanda yetiiyor. Pembe çeit karpuz ise 8-23 kilogram arasnda deien u anda sofralarda bulunan çeittir. Kesilince içi hafiften pembemsi olan ve aromas fazla olan bir karpuz çeididir. Bu da kumsal alanlarda yetiir. Diyarbakr denildii zaman karpuz akla gelir. Bu karpuzun dünyada ei benzeri yoktur dedi.

Geçen yla göre verim yüksek, arlk az

Geçen sene yalarn az olmas nedeni ile verimin az olduunu bu sene ise yalarn artmas nedeni ile verimin fazla olduuna deinen Aydn, öyle devam etti:

Geçen sene 52 kilogramlk bir karpuzumuz vard ve en büyük karpuz bize aitti. Ama bu sene bir iki kilo daha az olacan tahmin ediyorum. Bu yan fazla olmas nedeni ile ortaya çkan mantar hastalna bal olarak ortaya çkt. Hastalk nedeni ile karpuz daha az geliiyor. Bugün biçtiimiz karpuzlardan en ar olan 51 kilo civarndayd, tarlada karpuzlarmz var hala, üstünü de bulabiliriz.

Ana Sayfaya Git