Devlet için vurdum!

Çermik'te 16 nisan'daki referandum sırasında iki kişinin öldürüldüğü kavganın iddianamesi hazırlandı. Zanlılara gözaltı ifadelerini duruşmada red ederken, muhtar hakkında takipsizlik verildi, ölen korucunun silahı ise sır oldu.

Haberler 17.04.2018 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRn çermik ilçesine bal Yabanard köyünde, 16 Nisan 2017 günü yaplan anayasa deiiklii referandumu srasnda sandk banda balayan ve Abdurrezzak Yldz ile eyhmus Yldzn yaamn yitirdii silahl kavgayla ilgili, tutuklu sank Mehmet Yldz hakknda kasten öldürme suçundan ömür boyu hapis istemiyle dava açld.

çermik ilçesine bal Yabanard köyünde, 16 Nisan referandumu srasnda seçim sandklarnn kurulduu köy okulunun bahçesinde iki grup arasnda çkan silahl kavgada korucu Abdurrezzak ve olu eyhmus Yldz hayatn kaybetti. Kavgada hayatn kaybeden eyhmus Yldz otomobili ile hastaneye götürmek isteyen dris Yldz da köy içinden geçtii srada kimlii belirsiz kiilerin uzun namlulu silahlarla saldrmas sonucu ar yaraland. Köyde yaralanan dris Yldz da kaldrld anlurfa Devlet Hastanesinde yaamn yitirdi. Kavga srasnda silah kulland görgü tanklarnca da tespit edilen eski korucu Mehmet Yldz, ölenlerin yaknlar tarafndan darp edildi. Daha sonra gözaltna alnan Yldz, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn 2 kiinin ölümüne ilikin tutuklu üpheli Mehmet Yldz hakknda yürüttüü soruturma tamamland. Hazrlanan iddianamede, Mehmet Yldzn kasten öldürme suçundan ömür boyu hapis cezasyla cezalandrlmas talep edildi.

MUHTARIN SEçMENE MÜDAHALES LE OLAY çIKTI

ddianemede, 16 Nisan referandum oylamasnda Yabanard Mahalle Muhtar Hdr Yldzn bir seçmene müdahale etmesi nedeniyle balayan tartmann dar tamas sonucu oy verme alan olan Yabanard lkokulunda olaylarn çkt belirtildi. Olaylar srasnda Yabanard lkokuluna gelen Muhtar Hdr Yldzn olu Mehmet Yldzn, amcas Abdurrezzak ve olu eyhmus Yldz ate ederek öldürdüünü belirten savc, üphelinin kyafetleri üzerinde at artklarnn tespit edildiini kaydetti. üphelinin ifadesinde susma hakkn kulland belirtilen iddianamede, öldürülen Abdurrezzak Yldzn kz H.Y.nin ifadesi de yer ald. H.Y. ifadesinde, babasn Mehmet Yldzn vurduunu gördüünü söyledi. Muhtar Hdr Yldzn oy kullanmakta olan bir seçmene haksz müdahale etmesi sonras çkan olaylarda, Mehmet Yldzn ate ederek 2 kiiyi öldürüldüünü belirten savc, üphelinin cezalandrlmasn istedi.

KMSEYE ATE ETMEDM

ddianamenin kabul edilmesinin ardndan tutuklu sank Mehmet Yldzn yarglanmasna Diyarbakr 1inci Ar Ceza Mahkemesinde baland. Durumada ifadesi alnan Mehmet Yldz suçlamalar kabul etmediklerini belirterek, Ölenler ve yaknlar seçimden bir gün önce PKK, HDP lehine gösteri düzenleyip, bayraklarn ast. Bu kiiler bizi öldüreceklerini, 40 kiiyi öldüreceklerini söylemiler. Bunlar benim kulama geldi. Köy muhtar olan babam bu durumu karakola ve savcla ikayet etti. Karakol, bir kiiyi yakalad ama mahkemeden serbest kald. Oy kullanmaya gittiimde çevrede ölenler ve yaknlar uygunsuz bir ekilde oturuyorlard. Eve döndüümde büyük bir ses duydum. Okula geldiimde, büyük bir ta ile kafama vurdular. Abdurrezzak elindeki tabanca ile bana skmaya çalt. Bir tane skt, ayama geldi. O srada 5-6 yerimden bçak darbesi aldm. Tal, sopal, bçakl lince uradm, akrabalarmn evine uzun namlulu silahlarla ate açld. Ben kimseye ate etmedim. Jandarma dikkatli davransayd bu olay olmazd. Ölen kii öz amcamdr. Ben korucuydum ama olay srasna görevden alnmtm dedi.

Soruturma srasnda ifadesi alnan CHPnin sandk müahidi Salih Yldz ise, Köy Muhtar Hdr Yldzn oy vermeye gelen akrabalar H.Y. isimli kadnn zarfna bakmak istediini belirterek, Ben bunun üzerine yaptnn ayp olduunu söyledim. Sandk bakan da müdahale etti. Hdr Yldz ile aramzda çkan kargaada burnuma yumruk att. Bu srada darda silah sesleri geldi. Silah sesleri kesilince darya baktmda babam Abdurrezzakn yaral halde yattn gördümdedi.

DEVLET çN VURDUM

Soruturma dosyasnda jandarma ekipleri tarafndan tutulan bir tutanak da yer ald. Jandarmann olaydan sonra gözalt ilemi yapt üpheli eski köy korucusu Mehmet Yldz ile ilgili tuttuu tutanakta u ifadelere yer verildi:

üpheli Mehmet Yldzn yerde yatar ekilde durduu görüldü, üpheliye neden maktuller Abdurrezzak Yldz ile eyhmus Yldz vurduu sorulduunda Komutanm ben devlet için vurdum. Hapis yatacam biliyorum eklinde beyannda bulundu. (Yaralanmasna ramen kendinde olan bir insan gibi konuabiliyordu). üpheli Mehmet Yldza kim tarafndan darp edilerek bçakland sorulduunda; Kim olduunu bilmiyorum. Arbede srasnda ben silahla ate ettikten sonra Osman Klç elimden silah ald. Silah ne olduu bilmiyorum eklinde beyanda bulunduu. Tutanak tarafmzca tanzim edilerek doruluu taraflarca okunduktan sonra mütereken imza altna alnd.

Mehmet Yldz, durumadaki ifadesinde ise, jandarma ile yapt mülakat tutanandaki sözlerini kabul etmeyerek, Ben böyle bir ey demedim. Kendinde deildim, yaralydm, bu tutana kabul etmiyorum. Köy korucusuyum olay srasnda görevden alnmtmdedi.

MUHTAR OY KULLANMAYI ENGELLED

Tank olarak ifadesi alnan Sandk Bakan H.Y., oy verme ilemi sradasnda tanmad bir kadnn geldiini, zarfn sanda ataca srada Muhtar Hdr Yldzn kadnn kolunu tutarak kendisine doru çektiini söyledi. Kadnn buna tepki göstermesi üzerine kendisinin yerinden kalkarak muhtara mudahale ettiini belirten H.Y., Kargaa bundan sonra balad. Okul dnda 5-6 korucu vard. Ben korucular yardma çardm. Ancak hiçbiri yanma gelmedi dedi.

ÖLEN KÖY KORUCUSUNUN SLAHI KAYIP

Olaydan sonra yaral ehmus Yldz hastaneye götürdüü srada aracnn taranmas srasnda yaamn yitiren dris Yldza ilikin soruturmann bu dosyadan ayrlmasna karar verildi. Öte yandan, olayda hayatn kaybeden korucu Abdurrezzak Yldza zimmetli kalanikof marka silahn çermik Gürüz Jandarma Komutanlna kaytl olduunu, silahn olaylar srasnda kaybolduu ve yaplan bütün aramalara ramen bulunamadn da tutanak altna alnd.

MUHTAR HAKKINDA TAKPSZLK

çermik Cumhuriyet Basavclnca seçmene müdahale ederek, olaylarn balamasna sebep olduu iddia edilen Muhtar Hdr Yldz hakknda yürütülen soruturmada ise takipsizlik karar verildi. Savclk, kasten öldürme suçuna azmettirme suçundan açlan soruturmada, kamu davasn açlmasn gerektirecek üphede delil bulunmadn belirtti.

Ana Sayfaya Git