Devlet telafi etmeli

Diyarbakır Fethi programına katılan Cumhurbaşkanı Başdanışman Karatepe: Bölge insanı geçmişte aşağılanmıştır, devlet telafi etmeli" dedi.

Haberler 27.05.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Fethinin 1378inci yldönümü program nedeniyle çeitli sivil toplum kuruluu temsilcilerinin düzenledii programa, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Badanman ükrü Karetepe ve çileri eski Bakan Abdulkadir Aksu, konumac olarak katld.

Açl konumasn yapan Aksu, Diyarbakrn sadece karpuz ve terörle anldn belirterek, bu imajn deimesi gerektiini söyledi. Aksu, Biz buna layk deiliz. nallah bu alg deiecektir dedi.

Karatepe, bölge halknn geçmite aalandn öne sürerek, imdi buna bakarak, devletin geriye dönüp, bunu telafi etmesi gerekiyor. Bu noktada belli admlarn atldn görüyoruz. Ama bu yetmez, özel bir durum gerekiyor dedi.

DYARBAKIR-Diyarbakrn Fethinin 1378inci yldönümü program nedeniyle çeitli sivil toplum kuruluu temsilcilerinin düzenledii programa, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Badanman ükrü Karetepe ve çileri eski Bakan Abdulkadir Aksu, konumac olarak katld. Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Kongre Merkezinde akam saatlerinde düzenlenen fetih programann açl konumasn yapan çileri eski Bakan Abdulkadir Aksu, Diyarbakrn sadece karpuz ve terörle anldn belirterek, bu imajn deimesi gerektiini söyledi. Aksu, Biz yllardr Diyarbakrmzn manevi yönünü anlatamadk. Diyarbakr gerçekten bir maneviyat, peygamberler, sahabeler ehridir. Ama ne yazk ki, biz bunu anlatamamz, Diyarbakr denince akla karpuz gelir, daha sonra terör gelir. Biz buna layk deiliz. nallah bu alg deiecektir dedi.

DYARBAKIR, YETERNCE KOLLANIP GÖZETLMED

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Badanman ükrü Karetepe ise Diyarbakrn tarihinin önemine vurgu yapt. Tarihin son dönemlerinde Diyarbakrn devlet ve yöneticiler tarafndan yeterince kollanp gözetilmediini, bölgeye tepeden bakldn ifade ederek, öyle konutu:

Bölge insan aalanmtr, bölge insanlarnn deeri reddedilmitir. Bu da kötülük yapmak isteyenlere olumsuz bir zemin hazrlamtr. Buna da dikkat etmek lazm. imdi buna bakarak, devletin geriye dönüp, bunu telafi etmesi gerekiyor. Bu noktada belli admlarn atldn görüyoruz. Ama bu yetmez, özel bir durum gerekiyor. Türkiyenin her tarafndan farkl olarak Diyarbakrdan balayarak, bu bölgeye devletin yeniden gelmesi, eilmesi, meseleye öyle uzaktan deil, dürbünle deil, büyüteçle yakndan, çok detaylca, ince ince bakp, öyle kazmayla, baltayla çalmakla olmaz, burada dantel ilenmesi gerekiyor. O büyük halnn kopan desenini yeniden bir araya getirmek için bata devlet olmak üzere, sivil toplum kurulular bu deeri korumak üzere, kardelii korumak için mutlaka el ele vermemiz gerekiyor.

DYARBAKIRA DEERN VERMEZSEK SINIR DIINDAK ATE SÖNDÜREMEYZ

Diyarbakrn bu bölgede Türkiyenin garantisi olarak varln korumazsa, snrlarn ötesindeki ate ve tehlikenin kolay kolay söndürülemeyeceini söyleyen Karatepe, sözlerini öyle tamamlad:

Diyarbakrn güçlü olmas sadece kendisi için deil, snrlarmzn dndaki arkaraba ve kardelerimizin güvenlii bakmnda çok önem tayor. Diyarbakr olmazsa, Türkiye olmaz. Güçlü bir Diyarbakr olacak. nallah o imajna, o güvenilir haline tekrar kavuacak, bütün yollardan Diyarbakra girdiimizde bar içinde yaadmz dardan gelenler görecek, bu manzay, bu görüntüleri artk görmeyecek. Bizim herhangi bir ehrimizin kapsndan girerken, özellikle güvenlik konusunda hiçbir eye taklmamz gerekecek, bu çok önemli. O nedenle en önemli durumun güvenlik olduu çok açk bir ekilde görülmektedir. Bir an önce bunun halledilmesi, bitirilmesi ve insan normal hayatn dna iten, özellike dardan gelen insanlarn ürpermesini salayan görüntülerin bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Bu ehrin bütün girilerinde insanlar gönül rahatlyla, caddeleri çicekli güllerle donatlm olarak girmeleri gerekiyor. Geçmiimiz ortaktr. 1400 yldr buraya düman gelmiitir. Buras her zaman emin bir belde olmutur. nsanlar burada bar içinde kardeçe yaamlar. Bu dönemde hafif bir sknt var, inallah o da bir an önce atlatlacaktr ve geleceimiz de ortak olmaya devam edecektir.

Konumalarn ardndan Diyarbakr Fetih program, Grup Tillonun Kürtçe, Türkçe ve Arapça ilahiler okunmasnn ardndan sona erdi.

Ana Sayfaya Git