Devlet zirvesinde 4. yılı geride kaldı

Erdoğan, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören 2007'deki anayasa değişikliğinin ardından Türkiye'nin doğrudan halk iradesiyle seçilen ilk cumhurbaşkanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak 28 Ağustos 2014'te göreve başladı.

Haberler 28.08.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl Hükümet Sistemi kapsamnda, 24 Haziranda yaplan cumhurbakanl seçimlerini 26 milyon 330 bin 823 oyla kazanan Erdoan, yeni sistemin ilk bakan oldu. Erdoan için Külliyede düzenlenen Cumhurbakanl Göreve Balama Törenine yurt dndan 22 ülkenin devlet bakan, Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asyadan soyda ve akraba topluluklarn siyasi ve dini temsilcileri itirak etti.

Erdoan, görevindeki 4. yln yurt içinde ve dna gerçekletirdii ziyaretlerle youn tempoda geçirdi ve son bir ylda 30 yurt d ziyareti gerçekletirdi. kier kez Azerbaycan ve Rusyay olmak üzere, 30 ülkeyi ziyaret eden Bakan Erdoan, bu kapsamda görevinin 4. ylndaki ilk ziyaretini Kazakistana yapt.

Erdoan, daha sonra srasyla ABD, ran, Ukrayna, Srbistan, Polonya, Azerbaycan, Rusya, Kuveyt, Katar, Yunanistan, Sudan, çad, Tunus, Fransa, Vatikan, talya, Cezayir, Moritanya, Senegal, Mali, Bulgaristan, Özbekistan, Güney Kore, ngiltere, Bosna Hersek, KKTC, Belçika, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Zambiyaya ziyarette bulundu.

Resmi temaslarn çounlukta olduu seyahat trafiinde Erdoan, Kazakistanda slam birlii Tekilat 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesine, ABDde ise Birlemi Milletler 72. Genel Kuruluna itirak etti.

Bakan Erdoan, Azerbaycana yapt ziyarette Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattnn açl törenine katlrken, Rusya ziyaretinde Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ve ran Cumhurbakan Hasan Ruhaninin de katlmyla Suriye konulu üçlü zirvede yer ald.

- Türkiye ile BRICS arasndaki ilk yüksek düzeyli temas

Bulgaristanda 26 Martta düzenlenen Türkiye-Avrupa Birlii Zirvesine itirak eden Erdoan, 20 Maysta gittii Bosna Hersekte de Avrupa Türk Demokratlar Birlii (UETD) 6. Genel Kurulunda katlmclara hitap etti.

Erdoan, bakan seçilmesinin ardndan da ilk yurt d ziyaretlerini Azerbaycan ve KKTCye yapt, bu ziyaretlerinin ardndan Belçikann bakenti Brükselde düzenlenen NATO Zirvesine katld.

10. Brezilya-Rusya-Hindistan-çin-Güney Afrika (BRICS) Zirvesine katlmak üzere Johannesburga gitti. Bakan Erdoann zirveye katlm, Türkiye ile BRICS arasndaki ilk yüksek düzeyli temas tekil etti. Erdoan, Türkiyeden cumhurbakan düzeyinde gerçekletirilen ilk resmi ziyaret olarak da Zambiyada temaslarda bulundu.

Ayrca slam birlii Tekilat (T) slam Zirvesi Konferans Olaanüstü Toplants, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ev sahipliinde stanbul Kongre Merkezinde yapld.

- Yunanistana tarihi ziyaret

Bakan Erdoann görevdeki 4. ylnda en önemli yurt d ziyareti, tarihi açdan da büyük önem arz eden komu ülke Yunanistana yapt ziyaret oldu. Merhum Cumhurbakan Celal Bayarn 1952de gerçekletirdii ziyaretin ardndan, 65 yl sonra Yunanistana devlet bakan düzeyindeki ilk resmi ziyareti Bakan Erdoan gerçekletirdi. Ziyaret çerçevesinde Atinada resmi temaslarn gerçekletiren Erdoan, daha sonra Gümülcineye geçerek burada soydalarla bir araya geldi.

- 34 il mitingine katld

Recep Tayyip Erdoan, yurt d ziyaretlerinin yan sra yurt içi ziyaretlere de arlk verdi. Göreve gelmesinin ardndan Türkiyeyi kar kar dolaan Bakan Erdoan, görevdeki 4. ylnda da bu yöndeki çalmalarn sürdürdü.

Bu yl partisinin il kongreleri ve 24 Haziran seçimleri dolaysyla pek çok il ve ilçeye giden Erdoan, partisinin il kongreleri sürecinde 51 il kongresine itirak etti. Erdoan, 24 Haziran seçim kampanyas kapsamnda 34 il mitinginin yan sra baz ilçelerde de mitinglere katld.

- TANAP ve Akkuyu Nükleer Santrali

Bakan Erdoann görevdeki 4. yl, uluslar aras ölçekteki projeler açsndan da önemli bir yl oldu. Erdoan, Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev, Srbistan Devlet Bakan Aleksandar Vucic, Ukrayna Devlet Bakan Petro Poroenko ve KKTC Cumhurbakan Mustafa Akncnn katlmyla Eskiehirin Seyit Gazi ilçesi Aksakl Mahallesinde 12 Haziranda düzenlenen törenle Trans Anadolu Doalgaz Boru Hatt Projesi (TANAP)nin açln gerçekletirdi.

Böylece Türkiyenin enerji ihtiyacnn karlanmas konusunda çok önemli bir mesafe daha alnd. Erdoan, Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ile Cumhurbakanl Külliyesinden video konferansla katldklar törenle de Akkuyu Nükleer Santralinin temelini att.

Türkiyenin dünya çapndaki projelerinden olan ve dünyann sfrdan yaplan en büyük havaliman projesi olma özelliine sahip stanbul yeni Havalimanna ilk uçu, Erdoann içinde bulunduu TC-ANK adl uçakla yapld.

- Putin, Türkiyede üç kez arland

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, yüz yüze gerçekletirdii görüme trafiinin yan sra görevinin 4üncü ylnda da çok sayda mevkidayla telefonla irtibat kurdu. Bu kapsamda Bakan Erdoann en çok telefonda görütüü mevkida Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin oldu.

Yurt d ziyaretlerinin yan sra Cumhurbakan Erdoan, devlet ve hükümet bakanlarn da Cumhurbakanl Külliyesi bata olmak üzere Türkiyede arlad.

Erdoann konuklar arasnda Filistin Devlet Bakan Mahmud Abbas, Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin, Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Cumhurbakan Nicolas Maduro, Nijerya Cumhurbakan Muhammed Buhari, Özbekistan Cumhurbakan avkat Mirziyoyev, Ürdün Haimi Kral II. Abdullah, Hrvatistan Cumhurbakan Kolinda Grabar Kitaroviç, Gambiya Cumhurbakan Adama Barrow, Makedonya Cumhurbakan Gjorge vanov, ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, Krgzistan Cumhurbakan Sooranbay Ceenbekov, Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev, Srbistan Cumhurbakan Aleksandar Vuçiç yer ald. Öte yandan, farkl programlar vesilesiyle Cumhurbakan Erdoan, Putini Türkiyede üç kez arlad.

Ana Sayfaya Git