Devletin yolunu trafiğe kapattı!

Yenişehir ilçesine bağlı Güzel Köy mevkiinde, bazı köylüler tarafından feodalitenin gücüyle siyasi nüfuzlarını kullanarak, köy yolunu ulaşıma kapattı. Onlarca köy ve kum ocağı işletmecileri, mağdur olurken yetkililerin duyarsızlığı ise büyük tepki çekti.

Haberler 12.06.2018 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Yeniehir ilçesinin Güzel Köy yolu bir haftadan buyana baz köylüler tarafndan, keyfi gerekçeler gösterilerek, ulama kapatld. Onlarca köyün ve Dicle nehri kysnda bulunan çok sayda Kum oca iletmelerinin ulamn salayan devlete ait köy yolu, dökülen kaya parçalar ve açlan devasa çukurlarla geçit vermez hale getirilirken, yaananlara tepki gösteren vatandalar yetkilileri duyarl olmaya çard, baz iletmeler lçe Jandarma Komutanlna suç duyurusunda bulundu.

YNE GÜZEL KÖY YNE FEODALTE

Son yllarda skça gündeme gelen ancak devlet ve kolluk kuvvetlerinin de büyük acziyet içerisinde kald, Güzel Köy yolu, bir kez daha keyfi gerekçelerle, ulama kapatlmasyla gündeme geldi. Güzergahnda bulunan onlarca köy ve mezrann yansra, Dicle Nehri kysndaki kum oca iletmelerinin ulamn salayan devlete ait köy yolu, geçtiimiz hafta kaya parçalar dökülerek ulama kapatld. Kamuoyunda AK Parti Diyarbakr Milletvekili Ebubekir Baln köyü olarak bulunan Güzel Köyünde Mahsum Özate adl ahs, köpeinin köy yolunda kamyon çarpmas sonucu olduunu öne sürerek, yolu kapatt.

DEVLETN YOLU ULAIMA KAPATILDI

Köpeinin ölümünü gerekçe gösterip deli dumrula dönen ve yolu ulama kapatan Mahsum Özatein feodalitenin verdii nüfuzu kullanmadaki gerçek yüzünü ortaya koyan keyfi tutumunu Söz Haber ekibi görüntüledi. Yüzlerce aracn kuyruk oluturmasna ve çaresizce geri dönmesine neden olan Özate, Söz Habere öyle dedi.

KÖPENN ÖLÜMÜNÜ GEREKçE GÖSTERD

Yoldan geçen bir oför köpeime çarpt için bende yolu kapattm ve açmayacam. Zaten kamyonlar bana zarar veriyor, kimsenin çalmasn istemiyorum. Yol kapatma düüncesi benim ve aabeyimin fikri. Daha önceden kamyonlar iki köpeime çarpt, bu da üçüncü olunca yolu kapattk. Sadece çallamalarn istemiyorum kimse de yolu açmam beklemesin. Sabahtan bu yana benimle yolu açmam için konumaya geliyorlar ama ben diyorum aabeyim evde gidin onunla konuun. Aabeyimde yolu açmayacam diyor. çözümünün tek bir yolu var o ada bu yolun kapatlmasdr.

Pamuk tarlasnda çalan içileri de gelen araçlara ve özellikle kum tayan kamyon oförlerine kar provoke eden Özatein tutumuna sessizce tepki gösterip, geldikleri yöne doru giden oförler, yaananlara anlam veremezken, ite feodalite, ite siyasi nüfuz, ite orman kanunu diyerek, yetkilileri göreve çard.

çALIMAZSAK Aç KALACAIZ

Kamyon oförlerinden Abdülkadir Altun, yolun kapal olmasndan dolay ilerin durma noktasna geldiini söyledi.

Altun, Kamyon oförlerinden biri köpee çarpt için köpein sahibi tarafndan yol kapanm durumda. Gelen araçlar yolun kapal olduunu görünce geri dönmek zorunda kalyor. Köylülerle konutuk ama yolu açmamak konusunda srarllar. Dün akam saat 22.00 den beri vaziyet bu. Bizde bu yolda çalyoruz bir sürü insan madur durumda, çalamazsak aç kalacaz dedi.

YETKLLER GÖRMÜYOR MU ?

Murat isimli kamyonculardan biri de, Bu yol üzerinde çalyoruz, iimiz bu yol üstünde, rezil olduk. Kamyoncunun derdi bu ite. Trafik, jandarma yetmiyor gibi bu kez de yolu kapatan vatandala urayoruz. Kamyoncularn ne bir dernei var, ne cemiyeti var, nede koruyan var. Maa günü geldi mi gidip elimizi açyoruz kimse bize maa da vermiyor. Maa da geçtim bu ramazan aynda yolu kapatmlar. Geçiimizi engelliyorlar bu durumla urayoruz. Allah sonumuzu hayra yorsun. Hepimiz evimize üç kuru para götürmek için urayoruz. Yetkililer görmüyor mu bunlarn yaptn? Demek ki bunlar devletten daha büyük diye konutu.

VATANDA MADUR EDLYOR

Ailesiyle piknie giden bir vatanda da yolun kapal olmas nedeniyle madur olduklarn ifade ederek, Ailece piknie gitmek için geldik ama yol kapal. Bekliyorum açlmasn, açlmazsa geri dönmek zorunda kalacaz. Sadece bu yol üzerinde çalanlar için deil, vatandalar üzerinde de maduriyet yaratan bir durum biran önce açlmasn istiyoruz eklinde konutu.

BU KEYF BR MUAMELEDR

Kutbettin Orakç ise, Bu yol aa yukar bir aydan bu yana böyledir. Bu yolda 5 adet su tankeri çalyor. Toz çkard ve tarlalar zarar gördüü için köylüler tarafndan kapatlyor. Oysaki burada sadece 5 tanker çalyor, bu pek inandrc deil. Bu keyfi bir muameledir. Yolu kapatarak, kimseyi geçirmeyeceiz diyorlar. Kayalar kaldrrsak, burada kavga çkar. Jandarmay kaç birkaç defa aradk, geleceiz dediler ama gelmediler.

DEVASA çUKURLAR AçILDI

Skandallarn merkezine dönen Güzel Köydeki köy yoluna ilikin keyfi ve zorba tutum önceki gün de devam etti. Devasa çukurlar açlarak, araçlarn geçilerini engellemeye çalan eker ve Özate ailesine mensup kiiler, bu kez yolda geçen araçlarn toz kaldrdn, pamuklarna zarar verdiini gerekçe göstererek, yolu ulama kapatt.

Güzergah üzerindeki köy ve mezrada yaayanlarn yansra kum oca iletmelerinin, köy ahalisiyle yapt görümelerin sonuçsuz kalmas, siyasi nüfuz ve feodal gücü aamamalar üzerine, baz kiiler Yeniehir lçe Jandarma Karakolu Komutanlna giderek, suç duyurusunda bulunup, maduriyetlerini bildirdi.

30 YILDIR BU YOLU KULLANIYORUZ

lçe Jandarma Komutanlna yaplan ikayette u ifadelere yer verildi. 30 yldr bu yolu kullanyoruz. Köyler var, mezralar var, kum ocaklar var. Eserler mahallesinden tutunda, Güzel köy mahallesine kadar. Bölgede, nüfuz yüksek, trafik ak da hareketli. Yol Dicle nehrini takip eden, stabilize ana köy yoludur. Bir süredir, Recep Özate ve adn bilmediimiz akrabalar, Yusuf diye ismi bilinen soyad eker ve Özate olan ahslar, hendek kazp, kaya parçalar döküp, yolu kapatyorlar. Sürekli yol kapatlyor.

Seyahat özgürlüümüzü, iletme özgürlüümüzü, engelliyor. Köy yolu kapannca, güzergahtaki onlarca köy halknn gerek günlük, gerekse acil ihtiyaçlarn bu yolun kapatlmas yüzünden, giderememektedir. Gidin bakn, yola devasa çukurlar kazlm. Hendekler oluturulmu. Stabilize ana köy yolu, nasl kapatlabilinir?

Hangi çadayz. Hak, hukuk, adalet, devlet nerde?. Sanki yol, onlarn, miraslar, topraklar. Yol devletin açt bir yol. Siyasi nüfuz ve feodalite hala hüküm sürüyor.

VAL VE JANDARMA KOMUTANI

l Valisi Hasan Basri Güzelolu ve l Jandarma Komutan ile Emniyet müdürlüüne çar yapan köylüler, yetkilileri sorumlu davranmaya davet ederken, kum ocaklarnn faaliyet d kalmas nedeniyle, Diyarbakrn ekonomisinin hayat damar olan inaat sektörü de, durma noktasna geldi.

Yaanan keyfi zorbalk karsnda Diyarbakrda istihdam yaratlma ans sfrlanrken, yolun ikide bir hendek ve barikatlarla kapatlmaya çallmas, inaat irkelerinin faaliyetlerini ve çalma özgürlüünü ellerinden alnmasna neden oluyor. Hukuk devletinde terör estirme hareketlerinin kabul edilemez olduu bilinmesi gerekirken, özgür yaam, hür çalma, vatandalarn önünü kesme, da bandaki PKKl teröristlerin faaliyetleriyle edeer olduu belirtildi.

Toplumsal tepki oluturan olayn iktidar partisi Ak Parti Diyarbakr milletvekili Ebubekir Baln köyünde yaanmasna bir anlam verilmezken, seçim sath-i mailinde bunun yaplyor olmas, dikkat çekiyor. Vatanda hak ve hukuk için, kime bavursun sorusuna yant istendi.

Ana Sayfaya Git