Dicle can çekişiyor

Dicle Nehri, kış aylarının kurak geçmesi, Ilısu Barajı'nın altında kalacak olan tarihi Hasankeyf ilçesinde yapılan 'kültürel varlık' çalışması nedeniyle Dicle Barajı'ndan su verilmemesi nedeniyle kuruma aşamasına geldi.

Haberler 27.12.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRdan geçen Dicle Nehri, k aylarnn kurak geçmesi, Ilsu Barajnn altnda kalacak olan tarihi Hasankeyf ilçesinde yaplan kültürel varlk çalmas nedeniyle Dicle Barajndan su verilmemesi nedeniyle kuruma aamasna geldi.

DCLE NEHRNE SU VERLMEYNVE

Bir dönem kelek ve botlarla gezilen Dicle Nehrinde imdilerde yaya olarak kardan karya geçmek mümkün. Yetkililer, nehirdeki su sevisenin azalmasnda, k mevsiminin kurak geçmesinin yan sra Ilsu baraj altnda kalacak olan tarihi Hasenkeyf ilçesinde yaplan Külütrel varlk çalmalar nedeniyle Dicle Barajndan nehre su verilmemesinin de etkili olduunu söyledi. Bölgenin hayat kayna olarak anlan Dicle Nehrinin kurumas nedeniyle bir süre önce binlerce balk telef olmutu. Diclenin suyu ile beslenen Hevsel bahçelerinin de yaanan kuraklktan önemli ölçüde etkilendii bildirildi.

GEçM YILLARDA DCLE NEHR

çocukluk yllarnda Dicle Nehrinde kelekle dolatn anlatan Ramazan Vuranel (65), nehrin u anki halini görünce çok üzüldüünü belirterek, Eskiden Dicle Nehrinde kellek kullanlrd. Kardan kar geçmek isteyen, hayvan tayanlar, yourt getirenler her zaman kelekleri kullanrd. Yaz aylarnda Diyarbakr karpuzu yetitirenlen Diclenin kenarnda aylarca kalrd. Marul, domates, eftali, erik, karpuz gibi birçok meyveyi nehrin kenarna dikerlerdi. imdi bakyorsunuz nehirde su bulamyorsunuz. Ürünler ekiliyor, fakat eski tad vermiyor. K aylarnda nehir suyu tayordu. Baz zamanlarda On Gözlü Köprüyü neredeyse tayacak duruma geliyordu. Köprünün on gözü de doluyordu. Nehrin bu halde olduunu görüncü üzülüyorum dedi.

NEHRDE CANLI BLE KALMADI

Ahmet Sökmen ise doduundan beri Dicle Nehrinin kenarnda yaadn ifade ederek, Dicle Nehrinde eskiden suyun fazla olduundan dolay etrafnda yüzlerce hayvan yaard. imdi ise birkaç hayvan ancak bulabilirsiniz. Gördüdüüm manzara karsnda çok üzülüyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git