Dicle kurudu balıklar telef

Suyun çekildiği tarihi On Gözlü Köprü bölgesinde çok sayıda balık telef oldu. Bazı vatandaşlar, çekilen suda sıkışan balıkları sopa ile vurarak avlarken, Gözegöl göleti ise kurudu.

Haberler 19.10.2017 - 08:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesinde bulunan tarihi On Gözlü Köprünün bulunduu alandan geçen Dicle Nehrindeki toplu balk ölümleri vatandalar tedirgin ediyor. Neden öldüü belli olmayan balklar gören baz vatandalar, ölü balklar nehre girerek, beraberinde getirdikleri poetlere doldururken, bazlarnn da çekilen suda skan balklar sopayla vurarak avlamas dikkat çekti.

Nehir demeye bin ahit lazm

Ailesiyle beraber tarihi On Gözlü Köprüyü gezmeye gelen efik Türk, gördüü durum karsnda aknln dile getirirken, Dicle Nehrinin bu hale gelmesi gerçekten hepimizi çok üzüyor. Özellikle burada yaayanlar için bu tablo, balklarn susuzluktan ölmesi anlalr bir durum deildir. Dicle Nehrine nehir demeye bin ahit lazm. Yara haline gelmi durumda.

Dicle yaral bir halde bulunuyor

Bu tablonun bir an önce giderilmesini istiyoruz. Nehrin zaten bu hali salkszken içindeki balklarn yakalanmas, yenilmesi insan sal açsndan da doa açsndan da maalesef kayg verici. çünkü her an bu balklar yiyenler zehirlenebilir. Bundan etkilenebilir. Bunun için yetkililerin bu konuda biraz daha duyarl olmas ve bu tablonun giderilmesi için de ne gerekiyorsa yaplmas gerekiyor dedi.

Gölet kuruyunca balklar telef oldu

Buarada, Kayapnar ilçesinde bulunan Gözegöl Göletinin suyunun tarmsal sulamada bilinçsizce kullanlmasnn ardndan çekilmiti. Yüzbinlerce baln, suyun çekilmesi nedeniyle telef olduu gölet, müdahale edilmemesi nedeniyle tamamen kurudu.

l merkezine 25 kilometre uzaklkta bulunan ve 65 hekto ve arrezervuar yüzeyine sahip olan Gözegöl Göletinde yüzbinlerce balk karaya vurarak telef olmutu. Dengecük, Bücük, Gürzo, Demalan, Cankatran ve Hestiyan köylerinde toplam 550 hektar alan sulayan gölette, defalarca haber yaplmasna ramen müdahale edilmedi.

çiftçilerin bilinçsiz sulama

Sadece Dicle Kral Kz Baraj Su Artma Tesisinden su aktlabilen gölettin, çiftçilerin bilinçsiz sulama yapmas ve yetkililerin ilgisizlii nedeniyle tamam kurudu. çinde çeit çeit balk, kaplumbaalar ve suda yaayan dier canllarn tümü telef oldu.

Hatrlanaca üzere toplu balk ölümleri hakknda açklamalarda bulunan Devlet Su leri (DS) 10uncu Bölge Müdürü Murat Dadeviren, göletteki balk ölümlerinin sebebinin gölet suyunun tamamnn çiftçiler tarafndan kullanmasndan kaynaklandn, temmuz aynda köylülerin göletten su çekmemesi için sulama birlii ve köy muhtarlklarna yaz yazdklarn, köylülerin uyarlarna aldr etmeden göletten su çektiini belirtmiti.

Ana Sayfaya Git