"Dijital bağımlılık depresif kişiliğe yöneltiyor"

Dijital bağımlılığın, bireylerde insanlara karşı güvensiz, samimiyetsiz, mutsuz ve depresif kişilik sorunlarına yol açtığı bildirildi.

Haberler 12.02.2018 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dijital Bamllkla Mücadele Dernei Genel Bakan Doç. Dr. Tuncay Dilci, dijital bamlln son zamanlarda yaam biçimi olarak insanlar kuatan bir kavram haline geldiini söyledi.

Dijital bamllkla insanlarn yeni bir kiilie büründüklerine dikkati çeken Dilci, dünyann farkl bölgelerinde dijital kokain ve siber kokain gibi kavramlarla kullanlan dijital bamlln, insanlarn sosyal ve beeri ilikilerini ihmal ettii bamllk türü olduunu dile getirdi.

HAYATTAN UZAKLATIRIYOR

Dijital bamlln insanlar gerçek hayattan uzaklatrdna iaret eden Dilci, unlar kaydetti:

Bir insan telefonu sürekli bandan ayrmyorsa, telefonu olmad zaman koa koa gelip tekrar telefonunu alyorsa, gelen aramaya cevap vermek zorundaym gibi hissediyorsa, ilerini ve ödevlerini aksatyorsa dijital bamllktan bahsedebiliriz. Dijital dünyada yeni bir kiilik, yeni bir karakter yaratma çabasna giren birey, yalnzlat kadar dier insanlar ötekiletirmekte ve yabanclatrmaktadr. Bu da ülkemizde daha çok aile ykmlarna sebebiyet vermektedir. nsanlarn gerçek hayattan kendini izole ettii yeni bir kiilie bürünerek adeta ikinci bir hayatn ve yaam kültürünü kurduu sanal dünyadan bahsediyoruz.

ÜRETMEYEN VE ASALAK BEYN

Dijital ortamda insan, elektronik aletlere bamllk gösterdii için üretmeyen ve asalak yaayan beyinlere dönümektedir. Hayatmzdan dijital aletleri tamamen çkaralm diye bir düüncemiz yok. O aletler ve nesneler elbette hayatmzda olacaktr ama önemli olan bu aletleri doru kullanabiliyor muyuz, ailelerin bu konuda yeteri kadar okur yazarl var m? Bunu sorgulamak gerekiyor.

- SABIRSIZ, RADESZ NESLLER OLUUYOR

Dilci, sanal dünyann insan gerçek hayatta çatmaya sürüklediini belirterek, sanal dünyada bir tula talimat veren bireyin gerçek hayatta da bunun böyle olaca eilimine kapldn anlatt.

Bu durumun ciddi sorunlara yol açabildiini vurgulayan Dilci, Sanal olan gerçeklerin gerçek hayatta da olacan düündüümüz için komut vermeye balyoruz çünkü almz. Dolaysyla bu da bir çatma nedeni olabiliyor. Bu ekilde de sabrsz, iradesiz nesiller oluuyor. Cinnet getirmeye, cinayet ilemeye kadar giden davran problemleri yaayabiliyorlar. diye konutu,

nsanlar dijital bamllktan kurtarmak için tedavi yöntemleri gelitirmeye çaltklar bilgisini veren Dilci, sözlerini öyle sürdürdü:

CEP TELEFONUNA GÖMÜLDÜK

Herkesin cep telefonuna gömüldüü, yeni bir kiilie bürünerek adeta yeni yaam kültürünü kurduu bir sanal dünyadan bahsediyoruz. Tekno çocuklar adl TÜBTAK projemiz devam ediyor, bu ekilde çocuklarmzn her birinin bamllk derecesini tespit edecek ölçek gelitiriyoruz. Dünyadaki tüm gelimelere paralel olarak 12 farkl tedavi ve rehabilite modeli gelitirdik. Bunlarn içinde doa sporlar, bilimsel kurgulama teknikleri, geleneksel oyunlarmz ve Milli Eitim Bakanl ile i birlii halinde çocuklarmzn tedavisine yönelik modellerimiz de hazr. Aileler çocua asla kötü rol model olmamallar.

çOCUKLARIN GELMESNE ENGEL

çocua bazen çocuk bakcl rolü vererek bilgisayar, telefon veya cep telefonu vererek, çocuu o an susturmak, kendi yanndan uzaklatrmak için bu tür yönelimler söz konusu. Kesinlikle sakncal. çocuun büyümesine, geliimine olumsuz etkisi var.

Dijital bamllk için ilgili uzmanlardan destek alnmas gerektii tavsiyesinde bulunan Dilci, Dijital bamlla maruz kalm aile ve o iklimde yetien çocuklarda ciddi yoksunluk belirtileri gözlemleniyor. Her eyden önce parçalanm aile boyutuna giden ve ilikilerin zafiyete dönümesiyle birtakm anmalarn dourduu kopukluklar, bireylerin hayata ve dier insanlara kar güvensiz, samimiyetsiz, mutsuz ve depresif bir kiilie doru yönelmesine sebebiyet veriyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git