Din görevlileri sempozyumu!

Bu yıl "Davet Dili" sloganıyla düzenlenen "Uluslararası 10. Din Görevlileri Sempozyumu" 6 ülkeden 80 din görevlisi ve akademisyenin katılımı ile Batman'da başladı. Batman Valisi Hulusi Şahin "Özellikle din görevlilerimize sesleniyorum; 'camilerin çocukların sesiyle çınlamadığı din kaybolmaya, yıkılmaya mahkumdur' diye bir söz vardır. Lütfen çocuklara kötü davranmayın. O çocuklar o camilerin, bu dinin geleceğidir" dedi.

Haberler 19.10.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanda, bu yl Davet Dili sloganyla düzenlenen Uluslararas 10. Din Görevlileri Sempozyumu, 6 ülkeden 80 din görevlisi ve akademisyenin katlmyla balad.

Batman Valilii ev sahipliinde, l Müftülüü, Batman Üniversitesi slami limler Fakültesi, mam Hatipliler Dernei, Yunus Emre Cami Vakf ve Medrese Alimleri Vakf tarafndan gerçekletirilen ve 2 gün sürecek sempozyum, Kuran- Kerim tilavetiyle balad.

Batman Valisi Hulusi ahin, l Kültür ve Turizm Müdürlüü Konferans Salonundaki programda yapt konumada, slamn güzel dille anlatlmas gerektiini söyledi.

Daha önce Malezyaya gittiini belirten ahin, oradaki izlenimlerini u ifadelerle aktard:

O bölgede 300 milyonun üzerinde Müslüman yayor. Oraya hiç Müslüman klc gitmemi, hiç Müslüman ordusu görmemi ama o kadar güzel Müslümanlar ki herhalde gerçek Müslümanlk budur dedim. Oradaki ho, tatl Müslümanlar gördüümde çok etkilendim. Oraya dorulukla giden Müslüman tüccarlar vastasyla slam örenmiler. Bunu bence akademik olarak çalmak lazm.

Sempozyumun temas olan davet dilinin bu çerçeveden kullanlmas gerektiini vurgulayan ahin, Özellikle din görevlilerimize sesleniyorum; camilerin çocuklarn sesiyle çnlamad din kaybolmaya, yklmaya mahkumdur diye bir söz vardr. Lütfen çocuklara kötü davranmayn. Özellikle baz hac daylar var ellerinde sopalar. Lütfen onlara frsat vermeyin. O çocuklar, o camilerin, bu dinin geleceidir.

- Doru sözler ancak kalplere hitap etmelidir

Dünya Müslüman Alimler Birlii Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyiddin Karadai, programa davet edilmekten duyduu memnuniyeti dile getirdi, sempozyumun temasnn önemine dikkati çekti.

slama davet dilinin önemini vurgulayan Karadai, Davet yaparken de hikmete ihtiyaç var. Hikmet kavram Kuranda en çok kullanlan kavramlardan bir tanesidir. Burada hikmet doru akl, doru düünce ve onu doru kullanmaya iaret eder. Hikmet doru sözü, doru zamanda, doru yerde, doru ekilde kullanmak ve yerine koymak gerekir ama doru nasihate gelince doru sözler ancak kalplere hitap etmelidir, nefisleri arndrmaya hitap etmelidir. Ruhlarmz yüceltici, kalplerimizi rahatlatc, dinlendirici bir üslup kullanlmaldr. Bu dört ey bir araya geldii zaman ite bu ümmetin elinde çok büyük eyler gerçekleir. diye konutu.

Karadai, dünya Müslümanlarna u çarda bulundu:

Özellikle ümmetin bütün katmanlarna, bütün çocuklarna, bütün kurumsal yaplarna davetim udur; bahsettiim kavramlardan yola çksnlar. te o zaman biz ümmet oluruz. Kendi içimizde saygn olduumuz zaman ötekiler nezdinde de saygn oluruz.

- 70 bildiri okunacak

Sempozyum Düzenleme Kurulu Bakan Batman Üniversitesi slami limler Fakültesi Dekan Prof. Dr. emsettin Dursun, iki gün sürecek ilim irfan ölenine yurt içinden ve yurt dndan 80 katlmcnn 70in üzerinde bildiri sunacan aktard.

Valisi ahin ve Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydn Durmu, Dünya Müslüman Alimler Birlii Genel Sekreteri Karadai, eski Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Mehmet Görmez ve eski Kudüs Müftüsü Mescid-i Aksa Hatibi krime Sabiriye sempozyum ansna plaket takdim etti.

Programn ardndan, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. brahim Özcoarn oturum bakanl yapt ilk oturumda, Milli Eitim Bakanl Hayat Boyu Öretim Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül Toplumun Deiim ve Dönüüm Sürecinin Temel Dinamikleri Eitimcilere Yönelik Din ve Davet Dili, Gençlik ve Spor Bakanl Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Emre Topolu Günümüzde Gençlerle letiim, Milli Eitim Bakanl Din Öretimi Genel Müdürü Nazif Ylmaz Davette Gönül nsan ve Gönül Dili Faktörü, Diyanet leri Bakanl Cami Hizmetleri Bakan Dr. Neet Bodur da Mabedin Gölgesinde Yaamak konulu bildirilerini sundu.

Ana Sayfaya Git