Dinin özünü arıyoruz!

Salgının ramazana rastlaması insanı dinin özünü aramaya yönlendirdi

Haberler 01.05.2020 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle baz ibadetlerin yaplamadn belirterek, Bu durum dini hayat da etkileyecektir. Kiiler bireysel olarak varolusal sorunlarla yüzleme dönemi yayor. Salgn sürecinin ramazana rastlamas insan daha çok dinin özünü aramaya yönlendirdi. dedi.

Tarhan, bu yl ramazann farkl bir atmosferde idrak edildiini söyledi.

Koronavirüsün yol açt salgn nedeniyle tüm dünyada olduu gibi Türkiyede de bireylerin sosyal izolasyon içinde bulunduunu, bu durumun da allm ramazan atmosferini deitirdiini anlatan Tarhan, bunun insanlarn dini hayatn ve ibadet pratiklerini de deitirdiini ifade etti.

Nevzat Tarhan, salgn sürecinin, insan dinin özünü aramaya yönlendirdiini dile getirerek, Camilerde bir arada ibadet yapamyoruz, umre ibadeti yaplamyor, bu ekilde süreç devam ederse hac ibadeti de yaplamayabilir. Birçok ey yaplamyor, bu durum dini hayat da etkileyecektir. Kiiler bireysel olarak varolusal sorunlarla yüzleme dönemi yayor. Salgn sürecinin ramazana rastlamas insan daha çok dinin özünü aramaya yönlendirdi. diye konutu.

MANEV BRKMLER ARTIRMAK çN BR FIRSAT

Dinin ibadetlerin yan sra bir de öz ve anlamn içeren soyut ksmnn olduunu bulunduunu anlatan Tarhan, unlar kaydetti:

Somut ksm ekilsel ksm. Zarf ve mazruf gibi. Zarfn asl amac nedir, mazrufu korumaktr. Dinin mazrufu nedir, güzel ahlaktr. yi insan olmaktr. Bireysel bazda baktmz zaman, içinde bulunduumuz ramazanla birlikte bol zaman var. Bu zaman kiiler kendilerini tanyp gelitirmek için bir frsat olarak görmeli. Böyle durumlarda Manevi birikimlerimi artrmalym, manevi olarak heybeme neler koyabilirim? diye düünmek önemlidir.

Prof. Dr. Tarhan, açlk döneminin yararlarna ilikin çalmalarn da bulunduunu belirterek, u deerlendirmede bulundu:

Bize Oruç tutarken günde 12 saatin üzerinde bir açlk dönemi oluyor. Bunun sala zarar var m? soruyu yöneltiliyor. Burada bir beden, bir de ruh sal var. Beden salyla ilgili çalmalarda, açlk kürünün kiide DNA hasarn önledii, vücuttaki serbest radikalleri azaltt ve özellikle barsaklarda kök hücre üretimini artrd gösteriliyor. Vücut aç kalnca alarma geçer, bu alarma geçite yedekte duran kök hücre harekete geçiyor. Bu kök hücreler vücuttaki hücreleri onarmaya balyor. Açlk kürü vücuda onarma sinyalleri verir. Buradaki açlk durumu ile ilgili olumlu bir ey vardr.

Ramazan aynn insana isteklerini erteleme becerisini kazandrdn anlatan Tarhan, unlar aktard:

Orucun ruh salna en önemli etkisine baktmzda; bireylerde yemek yeme gibi bir doyum var. Oruç, insann doyum erteleme becerisi kazanmasn salar. Ramazan ay, isteklerini erteleme, doyum erteleme becerisini gelitirmek için iyi bir frsattr. çünkü insann iki özellii vardr. Psikolojik dürtü olarak biri acelecidir, hemen olsun ister. Bir de en iyisi olsun ister. Haz peinde koar. u anda pandemi nedeniyle sosyal izolasyon var. Dier taraftan da ramazan ve oruç tutma durumu var. Kiiler bireysel hayatlarnda bir deiim yayor. stedii gibi sosyal olamyor. Kii özgürlüünün kstlandn görüyor, bu durumu açlk duygusu ile birletirince, isteklerini ertelemesi gerektiini biliyor, bu bir kazanmdr.

Tarhan, insanlara doyum erteleme becerisi kazandrmak için uzun seanslarda tedaviler yapldn dile getirerek, ramazan aynn insana bu frsat verdiini kaydetti.

Duygularn eitimindeki dört adm öz bilinç-kendini tanmak, öz yönetim-kendini yönetmek, sosyal bilinç, sosyal empati ve iliki yönetimi eklinde sralayan Tarhan, Bunlar duygularn eitimindeki basamaklardr. Ramazan insanlarda bu basamaklar gelitirmek için bir frsat haline dönüebilir. dedi.

DÜNYA, SIRA DII BR DÖNEMDEN GEçYOR

Tarhan, salgnn ramazan aynda da devam edecek olmasnn, kiilerin kendine daha çok zaman ayrma frsat oluturduuna iaret ederek, insanlk tarihinde çok az olabilecek bir durumla kar karya olunduunu söyledi.

Dünya olarak sra d bir dönemden geçtiklerini vurgulayan Tarhan, bu dönemin verimli bir ekilde geçirilmesi için önerilerini öyle sralad:

Bu dönemde idrak ettiimiz ramazan, kiinin kendine zaman ayrmas için frsat olarak deerlendirilmeli. Giriimcilikte yüzde 15 kural vardr. Bu yüzde 15 kuralna göre kii 100 saat çalyorsa, 15 saat kendisine zaman ayrmas, yapt i hakknda düünmesi istenir. Kiiler bu özel günlerde varoluunu ve yaam felsefesini düünsün. Bu sosyal izolasyon ortamnda yaanan ramazan ay, bizim yaam felsefemizi revize etmek için bir frsat diyebiliriz. nsanolu anlam peindedir, amaçsz bir insan mutlu olamaz. Bir anlam peinde koan insan mutlu olabilir. Ramazan, hayata anlam katyor.

NSANLAR U ANDA BR DAYANIKLILIK SINAVINDAN GEçYOR

Prof. Dr. Tarhan, Kovid-19 salgnnn insana acizliini, zayfln, güçsüzlüünü hissettirdiini ifade ederek, kiinin bu ikisini birletirerek hem kendini güncellemi hem de hayattaki varolu amaçlarn yeniden yaplandrm olacan dile getirdi.

nsanlarn u anda bir dayankllk snavndan geçtiini belirten Tarhan, Zevkleri ertelemek, hazlar ertelemek, gönlü isteyecek ama yapamayacak. Buna katlanacak. Bunu yaamamz gerekiyor. Nasl açla katlanyoruz, sosyal kstlamaya da katlanmamz lazm. Sosyal izolasyon olsun ama psikolojik izolasyon olmasn diyoruz. Fiziksel olarak yaknlarmzla bir araya gelemesek de sevdiklerimizi arkadalarmz arayp hatrn soralm. diye konutu.

Ana Sayfaya Git