Diyanet’ten suç duyurusu

Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın 24 Nisan’da Cuma hutbesinde eşcinsellikle ilgili söylediklerini Ankara Barosu yöneticilerinin halkı kin ve nefrete dönüştürecek şekilde sosyal medyada paylaştıklarını ileri sürerek Ankara Barosu yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haberler 27.04.2020 - 18:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DB 1. Hukuk Müaviri Selami Açan imzasyla Ankara Cumhuriyet Basavclna yaplan suç duyurusunda, 24 Nisan Cuma Ali Erban Ankara Hac Bayram- Veli Camisinde Ramazan Sabr ve rade Eitimi konulu, cuma namaz öncesi okuduu hutbede yer alan ifadelere yer verildi.

Suç duyurusu dilekçesinde, (Erban) halkmza slamn evrensel emir ve mesajlarn iletmesi üzerine slam dinine, slam dinine inanan Müslümanlara, Bakanmza ve Bakanlmza kar Ankara Barosu Bakanlnca sosyal paylam siteleri ve Ankara Barosunun resmi web sayfas üzerinden çirkin bir ekilde pervaszca saldrlarda bulunulmutur. ifadesine yer verildi.

Ankara Barosu yetkililerinin sosyal medya hesaplarndan paylat açklamaya da yer verilen dilekçede, unlar kaydedildi:

Paylamyla üphelinin, kamusal görevlerinden dolay Diyanet leri Bakanmz Prof. Dr. Ali Erbaa ve Bakalmza yönelik tahkir edici, küçük düürücü, alayc ve hakaretamiz söylemiyle kamu görevlisine alenen hakarette bulunduu tespit edilmitir. Anayasann 136nc maddesinden alm olduu yetki ve görevi nedeniyle milletçe dayanma ve bütünlemeyi amaç edinerek, özel kanunu olan 633 sayl Diyanet leri Bakanl Kurulu ve Görevleri Hakknda Kanunun 1inci ve 3üncü maddesi ile slam dininin inançlar, ibadet ve ahlak esaslar ile ilgili ileri yürütmek, din konusunda toplumu aydnlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere Cumhurbakanlna bal olarak kurulan ve dini alandaki kamu hizmetini vatandalara ulatran anayasal bir kurulu olan Bakanlmza ve Bakanln en üst amiri olan Diyanet leri Bakanmza yürütmekte olduu kamusal görevlerinden dolay alenen hakaret edilmitir. Ayn açklamada millet geçmiimize, inanç deerlerimiz kutsallarmza açkça hakaretler edilmektedir.

üphelinin hakaret içeren açklamalar facebook hesabndan paylat, paylam ve yazda geçen sözlerin Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin 10uncu maddesi kapsamna uygun düünce, eletiri ve ifade özgürlüü snrlar içerisinde kalmad, tahkir edici, sert ve incitici mahiyette olduu ve Bakanmzn erefine ve saygnlna saldr niteliinde olduu ve Bakanmzn yerine getirmi olduu kamu görevi nedeniyle hakaret edildii açktr.

üpheli tüzel kii ve yetkili organlar ikayete konu paylam ile toplum nezdinde ve sosyal medyada büyük tepkiye yola açan ve halk arasnda infiale sebep olan; slam dinini, slam dinine inanan Müslümanlar ve kutsal kitab olan Kuran- Kerimdeki emir ve yasaklar hakknda hakaretamiz bir ekilde aalayc, tahrik edici, nefret ve ayrmclk içerikli paylamda bulunarak, Türk Ceza Kanununun 122, 125 ve 216nc maddelerinde belirtilen Halk kin ve dümanla tahrik veya aalama, nefret ve ayrmclk ile hakaret suçlarn ileyerek, üphelinin tahammül edilmesi imkansz alayc hakaret ve ithamlar içerir paylam

birden fazla kiiye ulaarak toplumun muayyen bir kesiminin aalanmasna, toplum önünde küçük düürülmesine ve ypratlmasna sebep olmutur.

RESEN SORUTURMA VE KOVUTURMA BALATILMALI

TCK 131/1inci maddesi gereince, kamu görevlisine kar görevinden dolay ilenen hakaret suçunun soruturulmas ve kovuturulmasnn ikayete bal olmad ve resen yaplacann Yargtay içtihatlar ile de sabit hale geldii belirtilen dilekçede, Bu nedenlerle, din konusunda toplumu aydnlatmakla görevli, halk nazarnda saygn ve itibarl, önder konumundaki Diyanet leri Bakanmza alenen hakaret eden üpheli hakknda resen kamu görevlisine alenen hakaret suçundan soruturma ve kovuturma balatlmas kamusal önem arz etmektedir. ifadeleri kullanld.

Dilekçede, Ankara Barosu ve yetkili organlarnn TCKnin ilgili maddeleri uyarnca halk kin ve dümanla tahrik ederek veya aalayarak toplumda nefret ve ayrmcla yol açarak kamu çalanna görevinden dolay alenen hakaret suçundan soruturma ve kovuturma balatlmas talep edildi.

Ana Sayfaya Git