Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi ihlal raporu açıklandı

Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu ile KHDUM, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlalleri raporu açıklayarak, hukuk dışı uygulamalara son verilmesini istedi.

Haberler 07.09.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, 28 Kasm 2015te Sur ilçesinde katledilen bakanlar Tahir Elçinin faillerinin bulunmas ve yarglanmas için her hafta Diyarbakr Adliyesi önünde düzenledikleri Tahir Elçi nsan Haklar Kürsüsü etkinliinin 192ncisini gerçekletirdi. Elçinin fotorafnn yer ald ve Em te ji bir nakin/Seni Unutmayacaz yazl pankartn açld etkinlie, Özgürlükçü Hukukçular Dernei (ÖHD) üyesi avukatlar da destek verdi. Kürsünün bu haftaki konusu ise Diyarbakr Barosu Cezaevi zleme Komisyonu tarafndan hazrlanan Diyarbakr Kadn Kapal Cezaevinde yaanan hak ihlalleri oldu. Açklama öncesi konuan Baro Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Karahan, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna bir kez daha çarda bulunarak, Elçi dosyasnda gerekli ilemlerin ivedilikle yaplmas talebinde bulundu.

Diyarbakr Barosu Cezaevi zleme Komisyonu ile Kadn Haklar Dayanma ve Uygulama Merkezi (KHDUM) üyelerinin Diyarbakr Kadn Kapal Cezaevinde 29 Nisan ve 29 Eylül tarihleri arasnda yaplan görümelerde yaanan hak ihlallerine ilikin hazrlanan rapor, KHDUM üyesi avukat Öykü çakmak tarafndan okundu. Cezaevinde avukatlarn kadn müvekkilleriyle yaptklar görümeler, tutuklularn gönderdii mektuplar ve cezaevine ilikin basna yansyan haberlerden derlenen raporda, kadn tutuklularn yaad kötü muameleler ve hak ihlallerine yer verildi.

HAK HLALLER SIRALANDI

Savunma hakk, özel hayatn gizlilii, ifade hürriyeti ve ikence, kötü muamele yasa ile ilgili ihlallere dikkat çekilen raporda, kadn tutuklularn yaam alanlar, tuvalet ve banyo kaplarn gören kameralar, cezaevi idaresince yasakl olmayan kitaplarn ve Yeni Yaam gazetesinin verilmemesi, yemeklerin içinden çkan fare dks, kantin fiyatlarnn yüksek olmas, scak su sknts, revir eksiklikleri ve adliye sevkleri srasnda görevli askerlerce tahrik edici, hakaret içerikli ve rkç yaklamlardan kaynaklanan hak ihlallerine ilikin yaplan görümeler yer ald.

ADL VE DAR LEM BALATILMALI

Cezaevlerindeki hak ihlallerinin art gösterdii, koullarn her geçen gün zorlat aktarlan raporun sonuç bölümünde ise Özellikle ifade özgürlüünü keyfi ekilde kstlayan, özel hayatn gizliliini, adil yarglanma hakkn ihlal eden, kameralar, caml bölümler ile kitap-gazete-dergi gibi süreli-süresiz yaynlara eriimdeki zorluklara neden olan cezaevi idaresi uygulamalarnn, görüme yaplan mahpuslarn ortak sorunu olduu tespit edilmitir. lgili yerel ve uluslararas mevzuat ve örnek Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM), Anayasa Mahkemesi (AYM) içtihatlarnda da tespiti yaplan tüm bu hukuk d uygulamalara son verilmesi, aksi yönde davranan tüm kamu görevlileri hakknda adli ve idari ilem balatlmas gerekmektedir denildi.

Etkinlik, yaplan 5 dakikalk oturma eyleminin ardndan son buldu.

Ana Sayfaya Git