“Diyarbakır okumada fark attı”

Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Özbek, Diyarbakır’ın kitap okuma oranının Türkiye ortalamasına göre yüksek olduğuna dikkat çekerek, il halk kütüphanesinin en çok kitap ödünç veren kütüphane olduğunu söyledi.

Haberler 25.09.2017 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) tarafndan 2016 ylna ilikin açklanan kütüphane istatistiklerini deerlendiren Diyarbakr Halk Kütüphanesi l Müdürü Ahmet Özbek, Diyarbakrdaki kitap okuma orannn Türkiye ortalamasnn üzerinde olduunu belirtti.

Her gün yal genç binlerce insann ziyaret ettii Diyarbakr Halk Kütüphanesinde 2015 ylnda 184 bin 986 kitap ödünç alnrken, kütüphanenin günlük bin 500 kiiye hizmet verdii belirtildi.

Diyarbakrda okuma, Türkiye ortalamasnn üstünde

Teknoloji ile beraber gelien internetin ceplere kadar kütüphaneye alkanln azaltrken, Yeniehir ilçesi Ofis Semtinde bulunan l Halk Kütüphanesi her zamanki gibi ziyaretçi aknna uruyor.

Diyarbakrda kitap okuma orannn Türkiye ortalamasnn üstünde olduuna dikkat çeken Ahmet Özbek, TUKe dayandrd verilere göre Diyarbakrda nüfusun yüzde 5inin kütüphaneye üyeyken Türkiye ortalamasnn ise yüzde 1de kaldna iaret etti.

3 yandan 80 yana hizmet verir

Kütüphanenin haftada 6 gün hizmet verdiini dile getiren Ahmet Özbek, snavlara hazrlananlarn ve kitapseverlerin her gün sabah erken saatlerde kütüphane önünde kuyruk oluturduunu söyledi.

Halk kütüphanelerinin toplumun tamamna hizmet veren kurumlar olduunu ifade eden Özbek, Kütüphaneler, toplumda belli bir kesimi hedef bilip hizmet veren kurumlar deildir. Bu sebeple 3 yandan 80 yana kadar hizmet alabilecei yerlerdir. Girite sol tarafta oyuncak kütüphanemiz var. 3 ile 6 yandaki çocuklar faydalanyor. Ayrca çocuk kütüphanemiz de var, buradan da 6 ile 14 ya grubu yararlanyor. dedi.

Hizmette ayrm yaplmaz

Herhangi bir ya, rk, milliyet, din ayrm yapmakszn toplumun tamamna hizmet veren bir kurum olduklarna dikkat çeken Özbek, Engelliler için giri katnda engelsizler kütüphanemiz var. Engelin her türlüsüne yönelik kütüphanelerimiz hizmet veriyor. Süreli yaynlarda 300 dergi ve günlük 8 adet ulusal gazete ile yerel gazetelerden oluan bir gazete ile hizmet veriyoruz. ifadelerini kulland.

Uzak köyler ödünç kitap hizmeti!

Özbek konumasnn devamnda, Birinci katta teknoloji ve çalma salonumuz var. Film izlenilip, müzik dinlenilecek hatta oyun oynanacak bir salonumuz var. Ahmet Arif Edebiyat kütüphanemiz de ihtisas olarak halka hizmet veriyor. Ayrca serbest çalma salonumuz bulunuyor. Uzak köylere, gezici kütüphane ile ödünç kitap verme hizmeti götürüyoruz. eklinde konutu.

Kütüphane binas 40 yldr hizmet veriyor

Özbek, Diyarbakr il Kütüphanesi binasnda 1978 ylndan beri bu binada hizmet veriliyor. Tabi bu bina hizmeti yeterince karlamyor. Her ilçemizin bir kütüphaneye ihtiyac var. Merkez binasnn büyütülmeye ihtiyac var. Sadece Diyarbakr deil tüm Türkiye genelinde kütüphane kapasiteleri yeterli deildir. Yeni halk kütüphaneleri planlarna ihtiyacmz var. dedi.

Okuma eylemi baarma eylemi deildir

Özbek konumasnn sonunda, Okuma eylemi snava girip baarma deildir. Okuma eylemi bilgi edinme, bilgiyi kullanma, bilgiden sonuç çkarma ve bilgiyi üretime dönütürme eylemidir. Bilgiye sahip insanlar, dünyay yönetir. Amerika, Rusya ve Avrupa ülkeleri bilgiye sahip olduklar için dünyay yönetiyor. Okumay meslek snav gibi görmek yanltr. ifadelerini kulland.

Daha büyük olabilirdi.

Duygularn paylaan Kütüphane üyelerinde Mahsum çelik, Kütüphaneye snav süreçlerinde geliyoruz. Daha önce YGS ve LYS çalrken gelmitim. imdi ise KPSSye çalyorum. Buradan verim alabiliyoruz ancak yer sknts var. Daha büyük olabilirdi. diye konutu.

Muhtaç olmaktansa, çalmal

Ramazan Alkan ise 2 haftadr kütüphaneye geliyorum, lise örencisiyim. Matematik ve Fizik dersine çalmak için geliyorum. Okul derslerimi gelitiriyorum. Kütüphaneden memnun kaldm. Ortam iyi, daha sonra da zaman buldukça buraya gelebilirim. Tek çare okumak! nsanlara muhtaç olmaktansa, çalp yükseklere gelebiliriz. eklinde konutu.

Her gün Karacadadan geliyorum!

3 yldan beri il halk kütüphanesine geldiini söyleyen Mehmet Agil de Geli sebebim tarih alannda kendimi gelitirmektir. Buradan istediim kitab bulabiliyorum. Diyarbakr Karacadadan geliyorum. Hergün köyden geliyorum. Kitap satn almama gerek kalmyorum. Kendimi gelitirmek istemiyorum. Karacadada kütüphane yok. Buraya daha çok kitap getirmeliler. dedi.

Ana Sayfaya Git