Diyarbakır'ın yüzü 'fıstıkla' gülecek!

Orman Genel Müdürlüğünce yürütülen proje ile Diyarbakır'da dağlık alanlarda doğal olarak yetişen menengiç ağaçları, Siirt'ten getirilen aşıyla fıstığa dönüştürülüyor.

Haberler 31.05.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

6 bin 500 hektar alanda gerçekletirilecek çalma ile kentte oluturulacak yaklak 240 bin fstk aacndan orman köylüsünün ylda 50 milyon lira kazanç salamas hedefleniyor.

Diyarbakr Orman letme Müdürü Metin Eratilla Projemiz tamamlandnda Diyarbakr Siirti geçecek, orman köylüsünün, bölgesinde istihdam salanacak

çnar ilçesi Yarmka köyü muhtar Mehmet Sait Gülçer nallah aaçlar gelitikçe verim artacak, mevsimlik içiliin önü kesilecek, gençlerimiz artk köyünde, kendi iinde çalacak

DYARBAKIR - Diyarbakrda orman köylüsünün yüzü, dalk alanlarda yetien menengiç aaçlarnn Orman Genel Müdürlüünce yürütülen proje kapsamnda Siirtten getirilen alarla fsta dönütürülmesiyle gülecek.

Orman Genel Müdürlüünce çiftçiler için önemli bir gelir kayna olan fst il genelinde yaygnlatrmak ve orman köylüsüne gelir salamak amacyla yürütülen proje ile dalk alanlarda doal olarak yetien menengiç aaçlarna alama yaplyor.

6 bin 500 hektar alanda gerçekletirilecek çalma ile kentte oluturulacak yaklak 240 bin fstk aacndan ylda 2 bin 400 ton ürün alnmas hedefleniyor.

Ylda 50 milyon lira kazanç getirmesi öngörülen fstk üretimi, orman köylüsüne umut oldu.

- Diyarbakrda 240 bin fstk aacmz olacak

Diyarbakr Orman letme Müdürü Metin Eratilla, AA muhabirine yapt açklamada, geçen yl baladklar menengiç alamas projesinde baarl sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

lk etapta bozuk ormanlar rehabilite etmek için yola çktklarn, bu kapsamda geçen yl kentte büyük bir menengiç potansiyelini fark ettiklerini ifade eden Eratilla, Diyarbakrn çnar ilçesine bal Yarmka köyünde geçen sene 250 bin menengiç alamas yaptklarn, bunun yaklak 180 bininin tuttuunu, yüzde 70 civarnda baar elde ettiklerini belirtti.

Elde edilen baarnn güveni getirdiini ve bu güven sayesinde de çalmay kent geneline yayma karar aldklarn ifade eden Eratilla, ilçeler de dahil 6 bin hektarlk alan projelendirdiklerini aktard.

Eratilla, proje tamamladnda Diyarbakrda 6 bin 500 hektarlk alanda menengiç alamas yaplm olacana iaret ederek, Diyarbakrda 720 bin a yapmay planladklarn dile getirdi.

Bu çalmayla Diyarbakrda yaklak 240 bin fstk aacmz olacak. diyen Eratilla, projenin toplam bedelinin 5 milyon 785 bin lira olacan belirtti.

Eratilla, öyle devam etti:

Bu menengiç sahalar 3 yldan sonra ürün vermeye balayacak. Ürün almaya baladktan sonra Diyarbakrda yllk ortalama 2 bin 400 ton ürün alnmasn hedefliyoruz. Diyarbakrda yllk fstn 50 milyon lira gelir getirmesi hesaplanmakta. Bunun tamam da orman köylülerinin faydalanaca bir gelir. Yani bozulmu bir ormanlk alanda yaptmz az bir maliyetle büyük bir fayday orman köylüsüne salam oluyoruz.

- Diyarbakr Siirti geçecektir

Eratilla, bu alama ile 3 yl sonra maliyetin kat kat fazlasnn alnacan aktararak, bu ekilde 3 ylda kendini amorti eden çok az yatrm bulunduunu dile getirdi.

Bu projemizin Türkiyedeki en ekonomik yatrmlar içerisine girdiini söyleyebiliriz. ifadesini kullanan Eratilla, unlar kaydetti:

Projemiz tamamlandnda Diyarbakr Siirti geçecek. Gaziantepi yakalamamz zaman alacak ama Siirti, anlurfay geçeceiz. Ayn zamanda da orman köylüsünün bölgesinde istihdam salanacak.

- Gençlerimiz artk köyünde, kendi iinde çalacak

çnar ilçesi Yarmka köyü muhtar Mehmet Sait Gülçer, bölgede baz köylülerin baka bölgelere mevsimlik içi olarak gittiini belirterek, bu projenin köylüye ekonomik katks olacan aktard.

Gülçer, öyle konutu:

nallah aaçlar gelitikçe verim artacak, mevsimlik içiliin önü kesilecek, gençlerimiz artk köyünde, kendi iinde çalacak. Benim evimin önünde iim olursa gidip neden batda çalaym? Burada kendi iimi yaparm. Köyümüzün yüzde 80i dar gelirli aileler. Bu sayede insanlarn ekonomik durumu iyi olacak. Fstk üretimi ile ilgili hedeflerimiz var. Bu konuda Siirt ve Gaziantep ile rekabete gireceimiz kanaatindeyiz. nallah Karacada fst diye piyasaya fstk sunacaz. Bunun için ayrca kooperatif de kurduk.

Vatandalardan Abdülkadir çakmak, 10 çocuk babas olduunu belirterek, mevsimlik içi olarak baka illere gidip çaltn aktard.

Batya çalmaya gittiimizde aldmz parann da pek bir kymeti kalmyor. Ben burada aa olurum. Bir sürü fstk aacmz olacak. diyen çakmak, köylerinde kazanç salayacak olmaktan duyduklar memnuniyeti dile getirdi.

Ana Sayfaya Git