Diyarbakır'da 1717 esnafın sicili sabıkalı

DİYARBAKIR Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, hendek- barikat olayları sırasında merkez Sur ilçesinde binlerce esnafın kepenk kapattığını, birçoğunun da iflas ettiğini belirterek, "Sadece Sur'da kayıtlı 2 bin 137 esnaf ve sanatkarın 420'si hükümetin sağladığı destekle bankalardan faizsiz kredi kullanırken, 1717'si, çek ve senedini ödemeyemediği gerekçesiyle, bankalar nezdinde sicili sabıkalı duruma düştü ve bu yüzden faizsiz krediden yararlanamadı" dedi.

Haberler 20.04.2018 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DESOB Bakan Alican Ebedinolu, hendek-barikat olaylarnn sadece ekonomiye deil, sosyal anlamda da büyük tahribatlar yarattn söyledi. Bölge ekonomisinin küçük iletmeler üzerine kurulu olduunu hatrlatan Ebedinolu, yaanan olaylardan dolay binlercesinin kepenk kapattn, birçounun ise iflas ettiini söyledi.

SNAFIN MADURYET GDERLMED

Ayakta durmay baaran birçok esnafn da bankalara olan çek ve senetlerini ödemeyemedikleri için sicillerinin sabkal olduunu ve hükümetin salad imkanlardan yararlanamadn belirten Ebedinolu, Hendek-barikat olaylar döneminde kent genelinde binin üzerinde esnaf kepenk kapatmak zorunda kald, birçou çek ve senetlerini ödeyemedii için bankalar nezdinde sabkal sicilli duruma dütü. Sadece Sur içerisinde, 2 bin 137 kaytl esnaf ve sanatkarmz var. Sur olaylarndan etkilendii için faizsiz kredi kulanmalar için büyük çaba harcadk. Ama bankalar nezdinde sicilleri bozuk olduu için bunlardan sadece 420 tanesi bu faizsiz krediden faydalanabildi.

SNLERCE SCL SABIKALI VAR

Bu çalmalarmz yürütürken hükümetten bir talebimiz vard sicil aff mutlaka çkarlmas gerekiyor. Bu talebimiz üzerine 2017 Ocak aynda af çkt ama bizim talep ettiimiz ekilde malesef çkmad. Sicil af çktktan sonra biz dedik ki; mutlaka bankalar üzerinde bir yaptrm olmas gerekiyor, cezai müeyyide uygulamas gerekiyor. Malesef bankalar bunu uygulamad. 5 yl önce fi tarihinde bir çekiniz, senedinizden dolay sabakal bir durumunuz gözüküyorsa, hiçbir ey yapamazsnz, post cihaz, kredi kart bile alamazsnz. Bu yüzden bölge esnaf bu konuda ciddi maduriyet yaamaktadr. Yüzde 20ye yakn bankalar nezdinde sicili sabkal durumda. Hükümetten talebimiz, bu sicil afnn yeniden gündeme alnp, bankalar nezdinde cezai bir müeyyide uygulanarak yeniden çkarlmas gerekiyor dedi.

ESNAFA DESTEK VERLSN

Tüm olumsuzluklara ramen yeni istihdam alanlar yaratmak adna KOSGEB ve kur Müdürlüü ile hazrladklar ortak projeler kapsamnda, son 2 yl içerisinde 2 bin kiiye mesleki eitim verdiklerini anlatan DESOB Bakan Alican Ebedinolu, öyle konutu:

DESOB eitim kurumu haline geldi. Son 2 ylda 2 bin insanmza mesleki eitimi verdik. Bunlardan 426 tanesi i yeri açarak istihdam yaratt. KOSGEBden 50 bin lira hibe ald, bunlardan bir ksm 100 bin lira faizssiz iletme kredisi ald. Bölgede ekonominin gelimesi için küçük esnafn desteklenmesi gerekir. Sanayinin gelimesi için son yllarda onlarca tevik paketi açld. Hiçbiri bölge kalknmasna, istihdamna katks, faydas olmad. Diyarbakr koca organize sanayi bölgesinde yllardan beri 5 bin kii çalyor. Yani çalan says artmad. Yani belki tarihin en büyük tevik paketi bölgeye veriliyor. Kalc huzur ve güven ortam olmad için batdaki i adamn bölgeye çekemezsiniz. O yüzden diyoruz ki, küçük esnaf mutlak suretle desteklenmesi gerekiyor. Eer o destekler, tevikler ve paketler, küçük esnafmza, küçük imalathanelerimize verilmi olsayd, hem istihdam konusunda, hem kalknma konusunda, bölgelerarasndaki dengesizlikler olmazd. Kaybedilmi bir ey yok henüz. Küçük iletme ve esnafmz yeni tevik paketleriyle desteklenmeleri gerektiini söylüyoruz. l genelinde 60 bin kaytl esnafmz var. Bunlarn yannda çalanlarla birlikte 80 bin insanmz çalmaktadr. Onun için biz diyoruz ki, yeni giriimci ve esnaf ve sanatkaramza, yeni tevik paketi açlmas gerekiyor. Yoksa batdaki sanayiciyi bu artlar altnda bölgeye getiremezsiniz.

BÜYÜK MARKETLERE ELETR

Hiper, süpermarket ve büyük market zincirleri nedeniyle küçük esnafn büyük maduriyetler yaadn aktaran Ebedinolu, Küçük esnafmz, en büyük maduriyeti süper, hiper ve zincir marketlerden dolay yayor. Son 2 ylda 1400ün üzerinde bakkal esnafmz i yerini bu marketler yüzünden kapatmak zorunda kald. Yasal düzenleme getirilmesi gerekiyor. 100 metre içerisinde onlarca zincir market açld. Bunlarn çou holding sahibi, batl illerde üretim merkezi ve imalatlar var. Bölgedeki günlük scak paray alp götürüyorlar. stihdama katk yerine, olan istihdam da bitirmeye çalyorlar. Hükümetin bununla da ilgili yasal düzenleme getirmesi gerekiyor. Madem günlük scak paray götürüyorsunuz bari burada bir fabrika yapn, üretim yapn ki burada istihdam olsun diye konutu.

Ana Sayfaya Git