Diyarbakır'da "Tarım ve Hayvancılık Fuarı" açıldı

Diyarbakır'da, "9. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı" açıldı. Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu için büyük önem taşıyan Fuara Bakan ve Milletvekillerinin katılmayışı, dikkat çekti.

Haberler 05.04.2018 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vali Yardmcs Hac Hasan Gökpnar, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen törende, fuarn kentin tarm ve hayvanclnn gelimesi adna hayrl olmasn diledi.

Gökpnar, kentin tarm ve hayvanclkta ülke için önemine deinerek, Diyarbakr tarmda krmz mercimek ve ipek kozas üretimi, hayvanclkta ise yerli sr says ile Türkiyede birinci srada. Ciddi bir tarm ve hayvanclk potansiyelimiz var. dedi.

Kentin tüplü pamuk ve buday üretimi ile melez sr ve koyun saysnda Türkiye dördüncüsü, manda yetitiriciliinde Türkiye ikincisi olduunu ifade eden Gökpnar, unlar kaydetti:

2002 ve 2017 yllar arasnda Diyarbakrn büyükba hayvan varl yüzde 112, küçükba hayvan varl ise yüzde 92 artt. Burada Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn bilinçli politikalarnn çok büyük katks var. Bu yl Bakanlk tarafndan, Buzalar ölmesin, ülkemiz kazansn yl ilan edildi. Yine Valimizin tevikiyle bir konferans düzenledik. Bu konuya ciddi manada eiliyoruz. nallah buza ölümlerini engelleyip ülkemizin et kaynaklarn da güçlendirmeyi düünüyoruz. Karacada pirincinin de corafi iaretini almaktan mutluyuz.

- Gday kontrol eden dünyay da kontrol eder

Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanl Müstear Yardmcs Volkan Mutlu Cokun, gelecein dünyasnda gda ve tarm bugünden çok daha önemli ve kritik bir noktada olacan aktararak, bu nedenle tarm çok önemsediklerini söyledi.

Gday kontrol eden dünyay da kontrol eder. ifadesini kullanan Cokun, gelecekte gda sorunlaryla karlamamak için gerekli tedbirlerin alnmas, buna göre politikalar üretilmesi, bu istikamette tarm sektörüne yönelik yatrmlarn artrlarak her türlü yenilik ve teknolojilere en üst düzeyde destek verilmesi gerektiini belirtti.

Cokun, 2002de 1,8 milyar lira olan tarmsal destei 2017de yaklak 13 milyar liraya yükselttik. 2018de üreticilere Türkiye genelinde 14,5 milyar lira tarmsal destek verilecek. diye konutu.

Tarm sektörünün büyümesi ve gelimesi için daima çiftçinin yannda yer aldklarn anlatan Cokun, devletin tüm imkanlarn seferber ettiklerini kaydetti.

Cokun, öyle konutu:

2002de 32 milyar lira olan tarmsal milli gelir 2017 ylnda 189 milyar liraya ulat. Tarmla ilgili toplam ihracatmz 2002 ylnda 3,7 milyar dolar iken 2017 ylnda yaklak 17 milyar dolara çkt. Diyarbakr genelinde ise 2002 ylnda 62 milyon lira tarmsal destek verilmiken 2017 ylnda 460 milyon lira tarmsal destek ödemesi yapld. 2003 ile 2018 yllar arasnda 3,8 milyar lira tarmsal destekleme ödemesi gerçekletirildi. Bakanlmz Diyarbakrda yerli üretim destekleme modelini yapt. Diyarbakr damzlk düve, damzlk koç, damzlk manda üretim merkezi olmutur.

- Fuarlarla bölge ekonomisine can katmaya devam edeceiz

TÜYAP Anadolu Fuarlar Genel Müdürü Cihat Alagöz de bu yl katlmc firma saysnda yüzde 34, metrekare olarak da yüzde 20 büyüme gerçekletirdiklerini söyledi.

Bu, Türkiye fuarclk sektörü istatistikleri açsndan da bakldnda bir rekor. diyen Alagöz, bu rekorda emei geçen Valilik, Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanl, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas, Ticaret Borsas, Büyükehir Belediyesi, Karacada Kalknma Ajans ile odalar ve birliklere teekkür etti.

Alagöz, yeni fuarlarla Diyarbakr sadece bölgenin deil, ülkenin de en önemli fuar ehirlerinden biri haline getirme noktasna emin admlarla ilerlediklerine dikkati çekerek, Fuar ve Kongre Merkezimiz bu yl toplam 8 fuara ev sahiplii yapacak. Önümüzdeki yla yeni fuarlar da katmak suretiyle inallah her 3 haftada bir yepyeni fuarlarla bölge ekonomisine can katmaya devam edeceiz. Yurt dndan 220 kiilik heyetimiz fuar boyunca sadece i balants kurmakla kalmayacak, Diyarbakrn dillere destan ev sahipliini misafirperverliini ziyaretçilere göstereceiz.

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Ahmet Sayar ile Diyarbakr Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil de fuarn hayrl olmasn diledi.

Konumalarn ardndan Karacada pirinci için Corafi aret Tescil Belgesi Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Sayara verildi.

Güzellik yarmasnda dereceye giren kuzu, olak ve buzalarn yetitiricilerine ödüllerinin verilmesinin ardndan katlmclar fuar gezdi.

Fuar 4 gün sürecek.

Ana Sayfaya Git