Diyarbakır'da test yapılmalı

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, kentte sağlık çalışanlarına koruyucu elbise ve eldiven verilmediğini belirterek, hastanelerin de virüs testi yapabilecek bir donanıma sahip olmadığını söyledi.

Haberler 19.03.2020 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede giderek yaylan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnda ilk ölümlü vaka meydana gelirken, salk örgütleri hastanelerde yeterli önlemlerin alnmadn iddia etmeye balad.

Diyarbakr Salk Platformu, koronavirüs (Kovid-19) salgnna ilikin Tabip Odasnda basn toplants gerçekletirdi. Platform bileeni salk örgütleri temsilcilerinin katld toplantda Diyarbakr Tabip Odas Bakan Mehmet erif Demir konutu. Demir, virüs testlerinin yapld iller arasnda yer alan Diyarbakrdaki hastanelerin test yapabilecek bir donanma sahip olmadn öne sürdü.

TESTLER ANKARAYA GÖNDERLYOR

Bölge genelinde virüsten kaynakl ortaya çkan korku ve panik havasna deinen Demir, toplumun korkuyu bir kenara brakp tedbir alma yönünde adm atlmas gerektiini söyledi. Diyarbakrda bulunan hastanelerde virüs testi yapabilecek bir donanmn olmadn öne süren Demir, üpheli durumda bulunan kiiden alnan örneklerin Ankaraya gönderildiini iddia etti. Demir, Diyarbakrda bulunan hastanelerin bu donanma kavumas gerektiini bildirdi.

TABLO U AN çOK KÖTÜ

Toplumun büyük bir bölümünün risk altnda olduun ileri süren Demir, nsanlara kolay bir ekilde bulaan bu virüs hzl bir ekilde yaylmaya devam ediyor. Bir olan vaka says 18den 47ye, daha sonra 98e ulat. Bir kii de yaamn yitirdi. Bunun temel nedenlerinden biri de yaplan uyarlara kulak aslmamas. Türkiyenin komu olduu ülkeler ile AB ülkelerine görülen vakalardan kaynakl salk örgütleri hükümeti defalarca kez uyard. Ancak bu uyarlar dikkate alnmad. Ve tablo u an çok kötü durumda. Geçte olsa kalabalk olan yerler için baz kararlar olumlu. Ancak kalabalk yerler için daha fazla önlem alnmas gerekiyor. Hastaln en çok yayld yerler bu kalabalk yerler diye konutu.

SALIKçILAR KENDN KORUYAMIYOR

Salk çalanlarn bu süreçte yaad veya yaayaca skntlar da anlatan Demir, Salk çalanlar virüsün bulamasnda tehlikeli bir konumdalar. Diyarbakrdaki durum ise vahim denilecek halde. Virüsten korunacak elbise ve eldiven dahil birçok malzeme yok. Yani hekim kendini virüsten koruyamaz durumda. Günde yüzün üzerinde hastaya bakan hekimler youn bir i temposu altnda çalyor. çalma koular zaten yllardan beri kötü, bide virüsün oluturduu bir tehlike durumu var. Yani salktaki sorun virüsün önüne geçebilecek bir konumda deil. Acilen bu sorunlarn giderilmesi gerekiyor çarsnda bulundu.

MALZEME YETERL DEL

TTB Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya ise, Türkiyenin kritik eik olan 100 hastaya ulatn, ancak yeterli önlem alnmadna dikkat çekti. Hong Kong ve Singapur gibi ülkelerin sk izolasyon önlemlerine yetiemediklerini dile getiren Yerlikaya, u andaki temel hedef talya ve ran gibi ülkeler gibi olmamak. Sonuçta bulacl çok yüksek olan bir hastalkla kar karyayz. Bunun bilinciyle hareket etmek zorundayz. Biz tabipler odas olarak bu sürecin effaf bir biçimde yürütülmesi, meslek odalarnn bu sürece dahil edilmesi gerektiini söyledik. Bu mücadelede salk çalanlarn ihtiyaçlar karlanmadan salgnn üstesinden gelmek çok zor. Salk emekçileri olas bir felaket durumuna hazr durumdalar, fakat malzeme ve youn bakm says yeterli deil uyarsnda bulundu.

VAKALAR YURTDII KAYNAKLI

Türkiyedeki tüm vakalarn yurtd kaynakl olduunu ifade eden Yerlikaya, Yurtdndan gelenlerin bir ksmnda testlerin yapldn gördük, ancak gelenlerin bir ksm kaçmaya çaltn da biliyoruz. Milletvekilleri yine halkn arasna kaynatn biliyoruz. Buralarda çok ciddi kaçaklar var ve bu kaçaklardan kaynakl topluma yaylan bir enfeksiyon var. Türkiyenin her yerinde bu hastaln olduu bilinciyle hareket etmeliyiz. Her kapda bu hastalk olduu gerçeiyle olaya yaklamamz gerekiyor. Bu nedenle Diyarbakrda kaç hastann olduu konusu fazla önemli deil diye konutu.

ACL VAKALAR DIINDA BAVURMAYIN

Di Hekimleri Odas yöneticisi Arzu Özbek de, merkezi sistemden randevu alan hastalarn randevularnn iptal edildiini belirterek, acil vakalarn dnda kimsenin hastanelere bavurmamasn istedi.

TEYTSZ HçBR HABER PAYLAILMASIN

Son olarak konuan SES Diyarbakr ubesi Ebakan iyar Güldiken, gazetecilerin teyit edilmeyen hiç bir haberi paylamamas gerektiini belirterek, salgn durumlarnda herkesin evde kalmas gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git