Diyarbakır’daki 30 yıllık 'umut' atölyesi

Engelliler hem ayakkabı yapıyor, hem de geleceklerine umutla bakıyor.

Haberler 23.11.2017 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda bedensel engelli Levent Baykarann 30 yl önce kurduu ayakkab atölyesinde engelliler hem ayakkab yapmay öreniyor, hem de ailelerini geçindirerek gelecee umutla bakyor. Ayakkabclk kursunun da verildii atölyede bugüne kadar 70e yakn ustann yetitiini ifade eden atölye sahibi Levent Baykara, Amacmz buradaki arkadalar topluma kazandrmak. Gelecek her türlü destek, buradaki bir engellinin hayatn kurtarmak demektir dedi.

Diyarbakrn Yeniehir ilçesinde 54 yandaki bedensel engelli Levent Baykara, atölyesinde 30 yldr hem ayakkab imal ediyor, hem de engelli vatandalara bu ii öreterek onlara umut oluyor. Amacnn kendisi gibi engelli vatandalar bir araya getirip onlar topluma kazandrmaya çalmak olduunu ifade eden Baykara, Burada çalan arkadalarmzn arasnda ayakkab tamiri atölyesi açanlar da oldu. 12 kii buradan emekli oldu. imdi 12si zihinsel, 12si de bedensel olmak üzere 24 arkadamz burada çalyor diye konutu.

30 ylda 70 usta yetiti

Engelli vatandalara atölyede kurs da verdiklerini dile getiren Baykara, Kurs bitince Balar Halk Eitim Merkezi tarafndan kursiyerlere sertifika veriliyor. Böylece kendi i yerlerini açabilecek belgeleri oluyor ellerinde. Ben de engelliyim ve engellilerin durumunu bildiim için bu arkadalara sahip çkmaya çalyorum. 30 ylda 70e yakn usta yetiti. stanbula gidenler, burada kendi iini kuranlar oldu. Epey arkadalarmz burada yetiti. çocuk, erkek, kadn, spor ayakkabs, kundura gibi her türlü ayakkaby yapyoruz. Hepsi el emei göz nuru ile yaplan ayakkablar bunlar. Surda yaanan olaylardan sonra baya bir sknt çektik ifadelerini kulland.

Her destek bir engellinin hayatn kurtarr

Kamu kurum ve kurulularndan destek beklediklerini aktaran Baykara, sözlerini öyle sürdürdü:

Gelecek her türlü destek buradaki bir engellinin hayatn kurtarmak demektir. Burann eskisi gibi çalmasn istiyoruz. lçelerimize ayakkab datm yapyorduk. 10 bin çift verdiimiz ilçelerimiz var. Yoksul örencilere verilecek ayakkablar gidip baka illerden almaktansa Diyarbakrda engelli arkadalarmzn ürettii ayakkablar alp onlar topluma kazandrmak daha iyi. Dünyann en uzun adam Sultan Kösene 54 numara ayakkab yaptk. 7 yl önce Mardin Valisi bizden talep etti. Biz de yaptk. Bir çiftini kendisine verdik bir çiftini de saklyoruz. Yani her türlü ayakkaby yapabilecek gücümüz de var. 3 Aralk Dünya Engelliler günü yaklayor. Bizi bir hatrlarlar ondan sonra silerler giderler. Biz 365 gün hatrlanmak istiyoruz.

Ayakkablar herkes beeniyor

Yaptklar ayakkablar herkesin beendiini vurgulayan zihinsel engelli Sadk Yalçn, unlar kaydetti:

Arkadalarla gelip burada ayakkab yapyoruz. Evliyim, babamlarla kalyoruz. Geçimimiz idare ediyor.

Dier engelli çalanlar da ilerinden duyduklar memnuniyeti dile getirerek, baka yerlerde vakit geçirmektense hem arkadalaryla muhabbet ettiklerini hem de ayakkab yaptklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git