Diyarbakır Barosu’nun eski yönetimine dava açıldı

Diyarbakır Barosu’nun önceki dönem başkanı ve yönetim kurulu üyelerine 24 Nisan’da yayımladıkları bildiri nedeniyle Batman Ağır Ceza Mahkemesi’nde, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek, TBMM’yi aşağılamak” suçundan dava açıldı. Baronun yeni yönetimi “Korkmuyoruz ve susmayacağız” diyerek açılan davaya tepki gösterdi.

Haberler 04.12.2019 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu önceki bakan Ahmet Özmen ve yönetim kurulunun 24 Nisan 2018 tarihinde yaymladklar Ermeni Halknn Dinmeyen Büyük Acsn Paylayoruz balkl bildiri nedeniyle haklarnda Türk Ceza Kanununun (TCK) 301inci Maddesi gereince Halk kin ve dümanla alenen tahrik etmek, TBMMyi aalamak suçundan dava açlmasna karar verildi.

Emniyet Müdürlüünün talebiyle Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl soruturma için Adalet Bakanlndan izin istedi. Bakanln soruturma izni vermesi ile Batman Ar Ceza Mahkemesi, önceki dönem Baro Bakan Ahmet Özmen ve önceki dönem yönetim kurulu üyeleri Mahsum Bati, Nuin Uysal Ekinci, Cihan Ülsen, Sertaç Buluttekin, Muhammet Neet Girasun, Serhat Eren, mran Gökdere, Velat Alan, Ahmet Da ve Nahit Eren hakknda, Halk kin ve dümanla alenen tahrik etmek, TBMMyi aalamak suçundan dava açlmasna karar verdi. Haklarnda dava açlacak olan baronun önceki bakan ve 10 yöneticisi TCKnn 301inci maddesinden yarglanacak.

BZM DE AçIKLAMAMIZDIR

Diyarbakr Barosu, Ermeni soykrmna ilikin yaplan açklama nedeniyle önceki baro yönetimine dava açlmasna Baromuzun önceki bakan ve yönetim kurulunun yapm olduu açklama mevcut yönetimimizin de açklamasdr. Suçsa eer, biz de bu suça ortaz diyerek tepki gösterdi. Yönetim Kurulu imzasyla yaplan Korkmuyoruz ve Susmayacaz balkl yazl açklamada unlar kaydedildi:

Baromuzun bir önceki dönem bakan ve yönetim kurulu üyelerinin tamamna; 24 Nisan 1915te meydana gelen tehcire ilikin olarak 24 Nisan 2018 tarihli anma açklamasnn içerii gerekçe gösterilerek Halk kin ve dümanla alenen tahrik etmek ve Türkiye Büyük Millet Meclisini aalamak suçundan dava açlmtr.

BAROMUZA YÖNELK SSTEMATK SALDIRIDIR

Kuruluundan bu yana hak, hukuk ve adalet mücadelesi veren baromuzun son yllarda devletin en üst yetkililerince hedef gösterilmesi, yetmezmi gibi yarg makamlarnca da soruturma ve kovuturmalara tabi tutularak susturulmaya çallmas iktidarn ve yargnn el birliiyle hareket ettiini açkça ortaya koymaktadr. Baro bakanmz Tahir Elçinin medya-iktidar-yarg üçlüsüyle hedef yaplmasnn ve devamnda katledilmesinden bu yana bir strateji dahilinde baromuza yönelik sistematik bir saldr olduu açktr.

Geçmite yaanan üzücü olaylarn ve devletin hukuk dna çkarak yapt eylemlerin ifade edilmesinin suç olarak izafe edilmesi bizi balamamaktadr. Bizi ilgilendiren, halklarmzn bir arada yaama iradesini güçlendirecek olan yaadmz ar travmalarla yüzleerek, hukuk devleti ilkesine ilerlik kazandrmak ve güçlendirmektir.

YÜZLEME KOLEKTF OLMALIDIR

1915 ylnda olanlara dair fikirlerimiz; ne kitaplara, ne köe yazlarna, ne siyasi aktörlerin fikirlerine, ne de öretilmi bilgilere dayanmaktadr. Bizim tanklmz, her türlü ideolojiden vareste dorudan birinci azdan; ninelerimizden ve dedelerimizden dinlediimiz ac dolu hikayelere dayanmaktadr. Yaananlara daha fazla dayanamayan, bu ar yükü daha fazla tayamayan yüreklerden dökülen hikayeler. Bu hikayelerin ahitleri de var. Bazen bir isim, bazen bir ev, bazen bir tarla, ba, aaç, yol ve deirmendir, bazen de harabeye dönümü bir kilisedir, tanklar. Yaadmz ac ve sorumluluk kolektiftir, yüzleme de kolektif olmak zorundadr.

ERDOANIN MESAJI HATIRLATILDI

24 Nisan 2014 tarihinde dönemin babakan olan Recep Tayip Erdoann Ermeni Halk için yaynlam olduu taziye mesajnda: Ermeni vatandalarmz ve dünyadaki tüm Ermeniler için özel bir anlam tayan 24 Nisan, tarihi bir meseleye ilikin düüncelerin özgürce paylalmas için deerli bir frsat sunmaktadr. Osmanl mparatorluunun son yllarnn hangi din ve etnik kökenden olursa olsun, Türk, Kürt, Arap, Ermeni ve dier milyonlarca Osmanl vatanda için aclarla dolu zor bir dönem olduu yadsnamaz. Adil bir insani ve vicdani duru, din ve etnik köken gözetmeden bu dönemde yaanm tüm aclar anlamay gerekli klar. Tabiatyla ne bir aclar hiyerarisi kurulmas ne de aclarn birbiriyle mukayese edilmesi ve yartrlmas acnn öznesi için bir anlam ifade eder. Atalarmzn dedii gibi ate dütüü yeri yakar. Osmanl mparatorluu vatanda herkes gibi Ermenilerin de o dönemde yaadklar aclarn hatralarn anmalarn anlamak ve paylamak bir insanlk vazifesidir. 1915 olaylarna ilikin farkl görü ve düüncelerin serbestçe ifade edilmesi; çoulcu bir bak açsnn, demokrasi kültürünün ve çadaln gereidir demitir.

Babakann bu söyleminden ifade özgürlüü, Diyarbakr Barosunun açklamasndan da suç çkaran bir yargnn adalet datmayaca açktr. Yarg konjonktürel, çifte standartl yaklamlardan vazgeçmelidir. Bu vesileyle; baromuzun önceki bakan ve yönetim kurulunun yapm olduu açklama mevcut yönetimimizin de açklamasdr. Suçsa eer, biz de bu suça ortaz.

Ana Sayfaya Git