Diyarbakır Cezaevi Katliamı davasına zaman aşımı

Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 1996 yılında 10 tutuklunun demir sopalarla darp edilerek öldürülmesi ile ilgili dava zaman aşımı gerekçesi ile düşürüldü.

Haberler 24.05.2019 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr E Tipi Kapal Cezaevinde 24 Eylül 1996 tarihinde 10 tutuklunun asker, gardiyan ve polislerce demir sopa ve çubuklarla öldürüldü 24ünün de yargland davann durumas Diyarbakr 3üncü Ar Ceza Mahkemesinde görüldü.

Yerel mahkemenin 62 sank kastn almas suretiyle birden fazla kiiyi öldürmek, görevi kötüye kullanmak suçlarndan 5er yl hapis ve 3er yl kamu hizmetinden men cezas, 3 sann beraat, 7 sank için zaman am kararnn Yargtay tarafndan bozulmasyla yeniden görülen durumada, dava zaman amndan düürüldü.

SANIKLAR KATILMADI

Saldr srasnda yaralanan ve yaral halde Antep Cezaevine sevk edildikten sonra yaamn yitiren Kadir Demirin ölümünde rolü olanlarn dosyaya eklenmesiyle sank saysnn 89a çkt, Yargtayn bozma karar sonras sank says 50ye düürülen davann durumasnda sanklar katlmazken avukatlar ise mahkeme tutanana imza yazdrdktan sonra durumadan çkt.

Durumada, katlan vekiller Bar Yavuz, Dorin Öner ve Derya Yldrmn hazr bulundu. ddia makam önceki durumada, 63 sann öldürme kast olmakszn ölümü sebebiyet vermekten ayr ayr cezalandrlmasn talep ettii mütalaasn tekrarlad.

SUçUN KASTEN LEND SABTTR

Katlan avukatlar adna esas hakknda savunma için söz alan avukat Bar Yavuz, dosyada iki defa deerlendirmenin yapldna iaret ederek, 765 sayl TCKnn 452nci maddesi dosya kapsamndaki eylemlere uygulama ihtimalinin olmadn söyledi. Sanklarn kulland cop ve maktullerin yaralanma ile öldürülme biçimlerine dikkat çeken Yavuz, suçun kasten ilendiinin sabit olduunu belirtti. Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin (AHM) dosyaya ilikin verdii kararn dikkate alndnda 765 sayl TCKnn 50nci maddesinin uygulanmasnn mümkün olmadn belirten Yavuz, tüm sanklarn hakknda TCKnn 450/3 maddesine göre cezalandrlmasn istedi.

MAHKEME DAVAYI DÜÜRDÜ

Mahkeme, sanklar hakknda açlan kamu davasnn 765 sayl TCKnn 102/2 ve 104/2 maddelerinin ile Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) 223/8 maddesi gereince davann düürülmesine karar verdi.

DAVANIN GEçM

Diyarbakr Cezaevinde 1996 ylndan çkan olaylar srasnda 10 tutuklu hayatn kaybetmi, 24 tutuklu ise yaralanmt. Olayla ilgili açlan davada aralarnda asker, polis, gardiyan, cezaevi doktoru ve cezaevi müdürünün de bulunduu 72 sank yargland. 27 ubat 2006da sonuçlanan davada 62 sank kastn almas suretiyle birden fazla kiiyi öldürmek, görevi kötüye kullanmak suçlarndan 5er yl hapis ve 3er yl kamu hizmetinden men cezasna çarptrld. Mahkeme 3 sann beraatna karar verirken, 7 sank açsndan ise dosyann zaman amna uradna hükmetti.

Yargtay 1inci Ceza Dairesi, eksik soruturma yapld gerekçesiyle karar bozarak, dosyay yeniden görülmek üzere yerel mahkemeye gönderdi. 2012 ylnn Aralk aynda esas hakkndaki görüünü açklayan mahkeme savcs, 62 sann öldürme kast olmakszn ölüme sebebiyet vermek ten ayr ayr cezalandrlmalar istedi; ancak zaman am süresinin dolduunu belirterek, kamu davasnn zaman am nedeniyle ortadan kaldrlmasn talep etti.

Öte yandan dava, makul sürede sonuçlanmad için AHMe tand. AHM, Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin (AHS) yaam hakkn güvence altna alan 2nci ve ikence ile kötü muameleyi yasaklayan 3üncü maddesini ihlal edildiine karar vererek, 2010 ylnda Türkiyeyi 798 bin Euro tazminata mahkum etti.

Ana Sayfaya Git