Diyarbakır Cezaevi önünden seslendiler: 12 Eylül sürüyor

12 Eylül darbesinin 41’inci yıldönümüne ilişkin Diyarbakır Cezaevi önünde bir araya gelen 78’liler Derneği, “12 Eylül temel kurumlarıyla hala varlığını hissettiriyor” dedi.

Haberler 13.09.2021 - 07:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

78liler Dernei Diyarbakr ubesi, 12 Eylül darbesinin yl dönümüne ilikin o dönem insanlk d ikencelerin yaand Diyarbakr E Tipi Cezaevi önünde açklama yapt. 12 Eylül Darbesinin 41inci yldönümünde bütün sivil ve askeri darbeleri knyoruz pankartnn açld açklamaya, birçou Diyarbakr Cezaevinde kaldklar dönemde ikence maruz kalan 78liler Dernei üyeleri, Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Milletvekillerinin de aralarnda bulunduu bir çok sivil toplulm örgütü temsilcisi katld.

Darbe üstüne darbe yememek için: Darbecilerle hesaplaalm balkl açklama metnini 78liler Dernei Bakan Hüseyin Bar okudu. Bar, 12 Eylülcüler, anayasal parlamenter düzeni ortadan kaldrdlar. Yasama, Yarg, Yürütme yetkilerini Mili Güvenlik Konseyinde topladlar. Ülkeyi üç yl anayasasz, parlamentosuz, yargsz yönettiler. Azlarndan çkan her emir kanun oldu dedi.

SAYISIZ ÖLÜM

Saylar milyonlar bulan gözalt, tutuklama, saysz ikence ve ölümleri hatrlatan Bar, Nazi toplama kamplarna çevrilen askeri cezaevleri. 50 idam ve hl bulunamayan kayplar. Yasaklanan, yaklan milyonlarca kitap, dergi ve gazete. inden, okulundan atlan on binlerce içi, memur, örenci ve öretim görevlisi. Pasaport verilmeyen, vatandalktan çkarlan, filenen ve yaamlar altüst edilen, milyon madur insan diye kaydetti.

HESAPLAMA RADES GELMED

12 Eylül Darbesinin günümüzde de sürdüüne dikkati çeken Bar, Sözde demokrasiye geçildii, 1983den 2000li yllara kadar kurulan sözde sivil hükümetler, Milli Güvenlik Rejimi çerçevesinde iktidar darbe rejimiyle bölüürken; Latin Amerikadan dünyaya doru halklar, kendi darbecileriyle hesaplaarak demokratik topumun gelime koullarn hazrladlar. Neticede, Türkiye toplumu ve halk 12 Eylül darbecileri ile hesaplama iradesini gelitiremedi. Bu nedenledir ki 21nci yüzyln ilk çeyreinin son yllarndayz: 12 Eylül temel kurumlaryla hala sürüyor diye belirtti.

TEK AMAç TEKç REJMD

12 Eylül darbeciliinin güce göre ekillenen düünce ve davran kalplarnn toplumda içselletiini söyleyen Bar, 12 Eylül darbecilerinin temel amac halkç, demokratik, özgürlükçü, sosyal kazanmlar tasfiye etmek, ipin askerin elinde olduu eklen demokrasi kisvesi altnda, 1930lardan kalma Tekçi rejimi yenilemek ve kurumsallatrmakt. Türk Tipi Tekçi rejim, böylesi bir zemin üzerinde geliecekti. Yeni Osmanlclk hayalleri adnda, 1930larn Tek Lider (Reis), Tek Millet (Türk- slam Milleti), Tek Devlet (slam- Türk Devleti) zuhur edecekti hem de yeil bir görüntüyle zuhur edecekti. 12 Eylülcülerin yapt gibi anayasal parlamenter düzeni, ortadan kaldrlacakt. 12 Eylülcülerden daha katmerlisi olarak, Yasama, Yarg, Yürütme yetkileri Tek Adamda toplanacak; Tek Adamn azndan çkan her emir kanun olacakt. çi ve emekçi kesimine yaklamlar da aynyd ifadelerini kulland.

LDERLERN TUTUMU FARKSIZ DEL

1980 darbesinin ilk aylarnda Türkiye verenler Sendikas (TSK) Bakan Halit Narin, imdiye kadar onlar (içiler) güldü, imdi sra bizde sözlerini hatrlatan Bar Diyarbakr zindannda insanlara yaplan ikenceler, zülüm ve basklar Guantanamo zindannda yaplanlar kat be kat aarak devam etmekte olup, halen Türkiye zindanlarnda ayn yöntemler uygulanmaktadr. Bu yöntemlere tepki olarak, binlerce mahkum tutuklu bedenlerinin açlk grevlerine yatrm olup, gün be gün eriyerek bu kar mücadele etmektedir. Kardelik ve dostluk duygularn barndran herkesin bu açlk grevlerine duyarl olmas ve ses vermesi en temel insani bir görevdir. 12 Eylül darbecileriyle toplumun isteyerek ya da istemeyerek kurduu Darbecilerle hesaplamayan bir toplum darbe üstüne darbe yemeye mahkmdur!

Ana Sayfaya Git