Diyarbakır'da F-16'yı gasp etmişler!

15 Temmuz darbe girişimi gecesi Diyabakır 8'inci Ana Jet Üssü'nden 6 F-16'nın gasp edilerek Ankara'ya götürüldüğü ortaya çıktı.

Haberler 23.03.2017 - 09:24 Son Güncelleme : 23.03.2017 - 09:25

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuzdaki darbe giriimine ilikin tutuklanan dönemin 2. Birletirilmi Hava Harekat Merkezi Komutan Tümgeneral Atilla Darendeli, 8. Ana Jet Üssü Komutan Tugeneral Deniz Kartepe, Hava Kuvvetleri Komutanl Genel Sekreter Yardmcs Kurmay Albay Ali Durmu ve 2. Birletirilmi Hava Hareket Merkezi Amiri Kurmay Albay Bülent Gürdoan hakknda üçer kez arlatrlm müebbet ve 7,5 yldan 15 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca tutuklu sanklar Kartepe, Durmu, Darendeli ve Gürdoan hakknda hazrlanan iddianame 8. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, FETÖ/PDYnin terminolojisi, örgütün yaps ve ileyii, hiyerarisi, kamu personeli ile örencilerin örgüte kazandrlma yöntemleri, örgütün mali yaplanmas, gelir kaynaklar ve kriptolu haberleme programlarna ilikin detayl bilgiye yer verildi.

- Darbe giriimine destek için 6 sava uça gasbedilmi

ddianamede, darbe giriimi srasnda Diyarbakr 8. Ana Jet Üssünden 8 üphelinin 6 F-16 sava uçan gasbettikleri, Ankaradaki alçak uçularda kullandklar, bu uçaklar daha sonra darbecilerin karargah niteliinde olan Aknc Hava Üssüne indirdikleri belirtildi.

Darbeye teebbüs giriimiyle ilgili Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca 8. Ana Jet Üssünde meydana gelen olaylar ve kiilere ilikin yaplan soruturmada yaklak 200 kiinin üpheli sfatyla ifadelerinin alndna yer verilen iddianamede, bu kapsamda tutuklanan üpheliler Yldray Korkmaz, Yavuz stek, brahim Yozgat, Aziz Ersel Emanet, Ceyhan Karakurt, Fatih en, Ahmet Özdemir ve Erdem Erdoann Diyarbakr 8. Ana Jet Üssünden uçak kaçrdklar hatrlatld.

ddianamede, bu üpheliler hakknda yetkisizlik karar verilerek dosyalarnn Ankara Cumhuriyet Basavclna gönderildii ifade edildi.

- Cumhurbakan Erdoana yönelik suikast plan

ddianamede, tutuklu sank Kartepenin, FETÖ/PDY terör örgütü üyesi olarak darbeye teebbüs eden dier üphelilerle birlikte hareket ettii ve aktif olarak darbe teebbüsünde yer ald vurguland.

Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanl Genel Sekreterliinde görevli olan sank Durmuun darbe teebbüsü eyleminin hava kuvvetleri ayann planlayclarndan olduu belirtilen iddianamede, Durmuun, Kartepe ile yapt görümede, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana yönelik suikast plan için büyük bir kelle alacaz eklinde beyanlarda bulunduu aktarld.

ddianamede suikast ve uçaklarn gasbedilmesine ilikin, unlar kaydedildi:

Durmu, yapt plan dorultusunda darbe giriiminden 3 gün önce Diyarbakrdan uçak gasbeden Eskiehirde görevli pilotlardan Yavuz steki arayp, özel görev olduunu söyleyerek Diyarbakra gelmesini istemitir. Talep dorultusunda stek, birliinden izin alarak Diyarbakra gelmitir. Durmuun ise darbe giriiminden bir gün önce Diyarbakra gelerek uçak gasbeden stek ve brahim Yozgat ile Kartepenin evine giderek görüme yaptklar tespit edilmitir. Yaplan görümede Durmu, Kartepeye, büyük bir kelle alacaz eklinde beyanda bulunmutur. Bu sözden Sayn Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana suikaste yönelik eylemden bahsedildii anlalmtr. Görümenin ardndan Durmu, uçak kaçran üphelilerle toplant yapmtr. Bu toplantda darbeye teebbüs giriimi ve 8. Ana Jet Üssünden gasbedilen sava uçaklarnn kalknn planland deerlendirilmitir.

- Darbe teebbüsü plan için görümüler

ddianamede, Darendeli ve Kartepenin FETÖ/PDY terör örgütünün darbeye teebbüs plan çerçevesinde darbe giriiminden 3 gün önce aylk rutin plan dnda ayn günlü ivedi ibaresiyle Mulann Dalaman Askeri Havalimanna karlkl hizmet uçuu planladklarnn belirlendii yer ald.

Darendelinin kendi özel aracyla gittii Dalaman Askeri Havalimanndan Kartepeyi alarak muhtemel darbe teebbüs planyla ilgili görümek amacyla üs dnda 1,5 saat görütüü ifade edilen iddianamede, Darendelinin ifadesinde bu görümeden bahsetmedii aktarld.

ddianamede, sank Gürdoann ise FETÖ/PDY terör örgütünün darbe giriiminde hava kuvvetleri ayann planlayclarnn Diyarbakr 8. Ana Jet Üssünde yapmak istedikleri eylemlerin gerçeklemesi için verdikleri emir ve talimatlar dorultusunda hareket ettii ve üphelinin hakknda yaplan tespitlerden aktif olarak darbe teebbüsü içinde yer ald kaydedildi.

ddianamede, öyle denildi:

Dini duygular istismar etmek suretiyle güvenini kazand insanlar yllarca kendi planlar dorultusunda kullanan FETÖ/PDY silahl terör örgütünün gerçek yüzü anlalarak, devletin bu yapyla etkin bir mücadeleye balamas sonrasnda silahl terör örgütü kendi mensuplarn yeni ihdas edilen kadrolara yerletirmek bir yana mevcut kadrolarn korumakta zorlanmtr. Devlet kadrolarnda tasfiye sürecine girildii, ekonomik ve siyasi yönden zayflad, örgütün madur edebiyat strateji üstüne kurulu alg yönetiminden de bir sonuç alamayacan anlamas üzerine terör örgütünün lideri Fetullah Gülenin bilgisi ve talimatyla 15 Temmuz 2016 gecesi Türk Silahl Kuvvetleri bünyesinde askeri hiyerari dnda kendilerini, Yurtta Sulh Konseyi olarak tanmlayan örgüt üyesi üniformal teröristler, Anayasay askya alarak, seçilmi Cumhurbakann görevden almak, meclis ve hükümeti ortadan kaldrmak amacyla demokrasiye kar silahl darbe teebbüsünde bulunmulardr.

- stenilen ceza

ddianamede, dönemin 2. Birletirilmi Hava Harekat Merkezi Komutan Tümgeneral Atilla Darendeli, 8. Ana Jet Üssü Komutan Tugeneral Deniz Kartepe, Hava Kuvvetleri Komutanl Genel Sekreter Yardmcs Kurmay Albay Ali Durmu ile 2. Birletirilmi Hava Hareket Merkezi Amiri Kurmay Albay Bülent Gürdoan hakknda, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs, TBMMyi ortadan kaldrmaya teebbüs, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs ve Silahl terör örgütüne üye olmak suçlarndan üçer kez arlatrlm müebbet ile 7,5 yldan 15 yla kadar hapis cezas isteniyor.

Ana Sayfaya Git