Diyarbakır'da FETÖ davalarında ilk karar

Terör örgütü FETÖ'nün kentteki "mütevelli heyeti ve esnaf sorumlusu" olduğu iddiasıyla yargılanan tutuklu sanık Türk, 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haberler 07.07.2017 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) Diyarbakrdaki mütevelli heyeti ve esnaf sorumlusu olduu iddiasyla yarglanan tutuklu sank Süleyman Türk, 7,5 yl hapis cezasna çarptrld.

Kentteki FETÖ davalarnda ilk karar, mütevelli heyeti ve esnaf sorumlusu olduu iddiasyla sank Türkün yargland davada verildi. Diyarbakr 5. Ar Ceza Mahkemesinde görülen karar durumasnda tutuklu sank Türk ile avukat hazr bulundu.

Cumhuriyet savcs, esas hakkndaki mütalaasnda sann örgüt içinde faaliyet göstermek suretiyle üzerine atl silahl terör örgütü üyesi olmak suçunu ilediine dair kuvvetli suç üphesinin bulunduunu gerekçe göstererek, cezalandrlmas yönünde görü bildirdi.

SUçLARI REDDETT

Sank Türk, üzerine isnat edilen suçlamalar reddetti.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamnda kapatlan Diyarbakr Giriimci Adamlar Derneine Avrupaya gezi yaplaca için müracaat ettiini ve para yatrdn ileri süren Süleyman Türk, söz konusu geziye vali yardmclar ve il müftüsünün de katldn iddia etti.

HAPS CEZASI VERMD

Sank Türk, bu dernein hiçbir toplantsna katlmad için üyeliinin iptal edildiini ve 17-25 Aralk sürecinden sonra hiçbir dernee üye olmadn öne sürerek tahliye talebinde bulundu. Savunmann ardndan kararn açklayan mahkeme, sank Türkün silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 7,5 yl hapis cezasna çarptrlmasna karar verdi.

Diyarbakrda ilk FETÖ karar: 7.5 yl hapis cezas

FETÖ/PDY terör örgütünün Diyarbakrdaki mütevelli heyeti ve esnaf sorumlusu olduu iddiasyla Silahl terör örgütü yöneticilii iddiasyla yarglanan Süleyman Türke 7.5 yl hapis cezas verildi. Türkün ald ceza, Diyarbakrda FETÖ/PDY terör örgütüne ilikin ilk karar oldu.

FETÖ/PDY silahl terör örgütünün Diyarbakr Mütevelli heyeti üyesi ve esnaf sorumlusu olduu iddiasyla hakknda Silahl terör örgütü yöneticilii suçundan dava açlan sürücü kursu sahibi Süleyman Türkün yarglamasna devam edildi. Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumaya tutuklu sank Süleyman Türk ve avukat katld. Davann 2nci durumasnda esas hakkndaki görüünü açklayan Cumhuriyet Savcs, sann FETÖ/PDY silahl terör örgütünün para kasas olduuna ilikin yaplan iki ihbar, sann tape kaytlar, aramada ele geçirilen terörist ba Fethullah Gülene ait çok sayda CD, kaset ve kitap bulunduunu söyledi. Yaplan fiziki takipte sann örgüt ile irtibatl olmas sebebi ile kapatlan Özel Nil Kolejine giri yaptnn tespit edildiini kaydeden savc, Türkün örgüt ile balanty olmas nedeniyle KHK ile kapatlan Diyarbakr Giriimci adamlar Derneine üye olduunu belirtti. Sann hiyerarik yaps içerisinde terör örgütünün bünyesinde faaliyet gösterdiini vurgulayan savc, Süleyman Türkün baka örgüt mensuplarna talimat verdiine ilikin dosyada somut delil bulunmamas nedeniyle Terör örgütü üyelii suçundan cezalandrlmasn istedi.

TÜM TERÖR ÖRGÜTLERN LANETLYORUM

Daha sonra söz hakk verilen sank Süleyman Türk, terör örgütü üyelii ile suçlanan tüm arkadalarnn u anda darda olduunu anlatrken, kendisini öyle savundu:

Niyet okumak kaydyla dosya hazrlamlardr. Legal, illegal, legal görünümlü hiçbir terör örgütü ile kalben bile balantm yoktur. Terör örgütünde esnaf olduum idda edilmitir. Ben esnaf sorumlusu deilim. Bir kii gelip böyle olduunu söylerse, tüm kutsal deerlerim üzerine yemin ederim suçlamalar kabul ederim. 3 yl Eilde müftü vekillii yaptm. 16 yl 3 ay diyanette çaltm. 9-10 yl Diyarbakrn çeitli camilerinde din görevlilii yaptm. 5 yl müfettilik yaptm. Tüm imamlardan, camilerin kontrolünden, müezzinlerden sorumluydum. Bu nedenle herkes tarafndan tannan din adamym. Herkesin cenazesine, düününe katlan biriyim. Aslen Balkesirliyim. Burada kimsem yoktur. Balkesirli olduum için beni hazmedemeyen insanlar karalamaya çalmaktadr. Terör örgütünün en belirgin özellii bylocktur. Bende ByLock yoktur. Bank Asya ile hiçbir balantm yoktur. Örgütün özellii kapal, ksa devre çalmasdr. Benim burada ismim yoktur. 11 aydr tutukluyum, 52 yandaym, duyma yetimi kaybettim. 23 gün gözaltnda kaldm. Tüm terör örgütlerini lanetliyorum. 17-25 Aralk sürecinden sonra hiçbir dernee üye olmadm. Bir dernek ile gezi yaplacak diye Avrupay görmek ve tanmak için müracaat ettim. Bir miktar para yatrp geziye katldm. Vali yardmclar ve il müftüsü de bu geziye katld. Bu dernein hiçbir toplantsna katlmadm için beni üyelikten silmilerdir. Ben din görevlisiyim. Madurum. Uyku rahatszlm vardr ayrca psikayatrik sorumlarm vardr.

Mahkeme heyeti sank Süleyman Türke Silahl terör örgütüne üye olma suçundan 9 yl hapis cezas verirken sann yarglama sürecindeki olumlu davranlarn dikkate alarak cezasn 7.5 yla indirirken tutukluluk halinin devamna karar verildi.

Ana Sayfaya Git