Diyarbakır'da FETÖ/PDY'den tutuklu generallerin yargılanmasına başlandı

Diyarbakır'da, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Yurtta Sulh Konseyi tarafından Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı olarak atanan eski 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz ve Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı olarak atanan eski 16'ncı Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey'in yargılanmasına 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Haberler 27.05.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, 15 Temmuz darbe giriimi srasnda Yurtta Sulh Konseyi tarafndan Diyarbakr Skyönetim Komutan olarak atanan eski 7nci Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmaz ve Skyönetim Komutan Yardmcs olarak atanan eski 16nc Mekanize Tugay Komutan Tugeneral Sava Beyribeyin yarglanmasna 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde devam edildi. Durumada ilk savunmay yapan eski 7nci Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmaz, savunmasna, darbe giriiminde ehit olanlara rahmet dileyip yarallara ifa dileyerek balayp, 15 Temmuz alçak darbe kalkmasnn gerçekletii gün benim 7nci Kolordu ve Garnizon Komutan olduum Diyarbakrda ne benim ne de personelimin kanunsuz tek bir eylem, fiili olay, ölüm, yaralanma, sözlü tartma ve benzeri hadise gerçeklememi, bir tek vatandan kolluk personelimizin ve görevlinin burnu dahi kanamam, tek bir kiiye dahi cebir ve iddet kullanlmam, buna teebbüs dahi edilmemitir dedi.

GÖZALTI LSTESNDEN çIKARILDIM

Kendisinin ne FETÖcü, ne de darbeci olmadn söyleyen Ylmaz, demokratik, laik, sosyal, hukuk devletine yürekten bal Atatürkçü, vatan bayrak sevdals, milletimi ve devletimi seçen erefli bir Türk subay olduunu söyledi. Gerçek bu ekilde olduu için de, 16 Temmuzda 00.04ten itibaren tüm Türkiyede Adalet Bakanlnn talimatyla kanunsuz skyönetim emrinin ekinde ismi geçenler gözaltna alnrken, bizzat Cumhuriyet Basavcsnn kendisine söyledii, Kolordu Komutan olarak darbe kalkmasnn karsndaki net tutumumun açk olarak anlald için gözalt listesinden çkartld sözü gerei gözaltna alnmadn ve görevine devam ettiini söyleyen eski Kolordu Komutan Korgeneral Ylmaz, öyle devam etti:

KM BU EREFSZLER DYE TEPK GÖSTERDM

Ancak tüm bu yaptklarma ve söylenenlere ramen 20 Temmuz, saat 20.30da yine Adalet Bakanlnn talimat ile gözaltna alndm. 27 Temmuzda da hayatm ortaya koyarak darbe kalkmasn önlediim halde ve hiçbir suçum olmamasna ramen tutuklandm. Savclk makamnn adliye binasnn kuatld ile ilgili iddiasdr. Basavcnn talimat ve daveti üzerine adli bir görevi yerine getirmek için yaptm bir ziyaret olmasna ramen ve de brahim Ylmaz olarak benim ve dier personelim suç tekil eden bir eylem ve fiilimiz olmamasna ramen, bunun ilenmi bir suç gibi iddianamede yer almas ve maalesef avukatm dahi o görüntülere ulaamadan seçilmi ve maksatl görüntülerin yazl, görsel ve sosyal medyada yaymlanmasdr. Saat 22.00 civarnda Kara Kuvvetleri ve Genelkurmay Harekat merkezlerini aradm fakat kimseye ulaamadm. Saat 22.15 civarnda Diyarbakr Valisi Sayn Hüseyin Aksoyu aradm. TVde olaylar olduunu Genelkurmay ve Kara Kuvvetlerinden haber alamadm, onun bilgisi olup olmadn sordum. O da kendisinin de net bir bilgisi olmadnn ancak Genelkurmay kavandan silah sesleri geldii bilgisi olduunu söyledi. Saat 22.30 civarnda; Kara Kuvvetleri Kurmay Bakan, Genelkurmay 2nci Bakan, Kara Kuvvetleri Harekat Merkezini aradm ulaamadm. Saat 23.00 civarnda kolordu karargahna gitmek için evden çktm. Yoldayken 23.05 civarnda Kolordu Kurmay Bakan arad. Komutanm, Genelkurmaydan skyönetim balkl bir mesaj geldiini söyledi. Ben de ne skyönetimi kim bu manyaklar, sakn herhangi bir ilem yapma yoldaym geliyorum dedim. Saat 23.09da kolordu karargahna giri yaptm. Beni Kurmay Bakan Albay Sebahattin Klnç karlad. Bana Genelkurmaydan çekilen ve kolordu harekat merkezine 23.00da giri yapm skyönetim balkl emri gösterdi. Bu emri ilk defa orada gördüm. Yurtta Sulh Konseyi adyla yaynlanm ve ekinde beni bilgim, haberim, onaym olmadan Diyarbakr skyönetim komutan olarak yazdklarn gördüm. çok kzdm ve kim bu erefsizler diye sözlü tepki gösterdim. Bu kanunsuz emre ilk andan itiberen hiç tereddüt etmeden ve beklemeden bu emir kanunsuz, kesinlikle hiçbir ilem yaplmayacak, bunu uygulamayacam, hiçbir personelime de uygulatmayacam diyerek Anayasann Md. 137 ve TCK Md. 24 hükümlerini yerine getirdim.

SEMH TERZ LE 15-20 SANYELK BR KONUMAM OLDU

brahim Ylmaz savunmasnda, darbe giriiminin yaandn gece saat 23.47de Diyarbakrdaki tüm birliklerin komutanlarna ve harekat merkezlerine ulaarak emirlerini verdikten sonra, araç isteyen Albay Altan Boray hatrladn ve onu aradn ifade ederek, Ona nerede olduunu ve ne yaptn sordum. O da bana ki özel kuvvet taburuyla 8inci Ana Jet Üssünde olduunu, ve taburlar Ankaraya göndereceini, özel kuvvetlere ait bir uçak geldiini, Tugay Komutann da Silopiden geldiini ve uçan kalkmak üzere olduunu söyledi. Ben de Tugay komutannz kim? diye sordum, o da bana Semih Terzi Tugeneral ve u anda yannda olduunu söyleyerek müsaadenizle telefonu ona veriyorum dedi ve telefonu Semih Terziye verdi. Semih Terzi ile 15-20 saniyelik bir konumam oldu. Kendisine Hayrdr Semih Paa, neler oluyor, durum nedir, bilgin var m? diye sordum. O da Komutanm Ankara karm ne olduunu ben de bilmiyorum, bize Ankaraya gelmemiz söylendi onun için gidiyoruz, uçak kalkmak üzere müsaadenizle dedi. Telefonu tekrar Albay Altan Bora alarak komutanm uçak kalkyor müsaadenizle komutanm uurlayacam diyerek telefonu kapatt dedi.

ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ, N BAINDA GENELKURMAY BAKANI OLDUUNU SÖYLED

Saat 00.10da Genelkurmay Bakan Özel Kalem Müdürü Albay Ramazan Gözelin, 7nci Kolordu Kurmay Bakan Albay Sebahattin Klnç arayarak, Bu iin banda Genelkurmay Bakan var, TRTden yaplan açklamalara ve emre uyun, sakn yanl yapmayn diye tehdit etmesine ramen bunu asla dikkate almadn söyleyen Ylmaz, Birlikleri tekrar aratarak, kanunsuz emre uyulmayaca araç ve personel çkartlmayaca emrini verdim. Saat 00.24te 2nci Ordu Kurmay Bakan Tümgeneral Avni Angun askeri telefonla beni arad ve ordu komutannn odasnda Tugeneral Serdar Sevgili, Tugeneral Zeki Karata ve Albay Bahadr Erdemli ve onlarla birlikte hareket eden karargah subaylar tarafndan derdest edildiklerini söyledi dedi.

TAARUZ HELKOPTERLERN ANKARAYA STEDLER, ZN VERMEDM

16 Temmuz günü saat 00.48de Silvan ve Mardin Mazda bölgesinde terör örgütüne kar iki gündür devam eden operasyonlar desteklemek için Kolordu klasnda bulunan 5 taarruz helikopterinin kdemli Pilotu Yüzba Erdem çelfiin harekat merkezine gelerek, Ankara Kara Havaclk Komutanlndan Tabur Komutannn kendisini arayarak derhal tam yüklü olarak Ankaraya gelmeleri emrini verdiini söylediini ifade eden brahim Ylmaz, Ben de hiç tereddüt etmeden hiçbir yere gidemezsiniz, sen de harekat merkezinde otur ayrlma dedim. Bu emirle helikopterleri göndermedim. Hemen Jandarma Hava Grup Komutan Jandarma Pilot Albay Kadir Autu aradm. Kendisine pistten hiçbir helikopterin kalkna izin vermemesini, gerekli tedbirleri almasn emrettim diye konutu.

Diyarbakr 7inci Kolordu eski Komutan Korgeneral Ylmaz, Genelkurmay Bakanlnn MTe yaplacak saldry ve muhtemel bir darbe kalkmasnn olabileceini saat 17.00 civarnda örendii halde darbe kalkmasnn önlenmesine yönelik Genelkurmay, Kara Kuvvetleri Komutanl dahil hiçbir üst makamdan yazl ve telefon emri almadn da belirterek, Buna ramen 2 ve 3üncü Ordu bölgesinde ve Türkiyede yazl emri ilk yaynlayanlardan biriyim dedi. 16 Temmuz günü sabah saat 05.20de Eskiehirde Korgeneral Cemal Ziya Kadolu ile görütüünü, 8inci Ana Jet Üssündeki pilot ve subaylara gözalt yaplacan, üs komutan vekilini arayp kar koymamalarn ve sorun olmamasn söylediini de ifade eden Ylmaz, savunmasn öyle sürdürdü:

BABAKANI K KEZ ARADIM

O da sorun olmaz hemen ararz dedi. Ancak, Ankarada baz uçaklar halk bombalyor, Sayn Babakan bu uçaklar durdurun diyor, pilotlar gözalt yaparsanz bunu yapamayz, dier acil görevler de kalr gözalt yapmayn dedi. Bunun üzerine 05.30da Sayn Babakan aradm, telefona koruma polisi çkt ben de kendimi tantarak görümek istediimi söyledim. Kendisine 7nci Kolordu birliklerinin durumu hakknda bilgi verdim. herhangi bir sorun olmadn, Cumhuriyet Basavcsnn talimatyla 8inci Ana Jet Üssündeki pilotlara gözalt yaplacan ancak Eskiehir- BHHMdeki generalin sizin Ankaradaki halk bombalayan uçaklar durdurmak talimatnz için ve Suriye acil görevleri için bu pilotlara ihtiyaçlar olduunu bu nedenle gözalt yaplmamasn istiyorlar dedim. Beklememi söyledi biraz sonra gözalt yaplacak, nasl yaplacan Adalet Bakanyla görüün talimat verdi. Saat 05.45te Cumhuriyet Basavcs, l Emniyet Müdürü ve l Jandarma Komutan odama geldiler, ben yaptm konumalara ve sayn Babakann talimatn Cumhuriyet Basavcsna söyledim. Saat 05.50 Eskiehir- BHHMden (Birleik Hava Harekat Merkezi) Korgeneral Hüseyin Demirarslan arad, Aknc Üssünün pistinin bombalanmas için acil 2 tane F-16ya ihtiyaç olduunu ve Diyarbakrdan kaldracaklarn söyledi. Ben de Sn. Babakanla görüüp talimatn aldk dedim o da bize de pisti bombalayn talimat verdiini söyledi, durumu Cumhuriyet Basavcna ilettim, Adalet Bakanyla görüüp gözaltnn üs içinde yaplp yaplamayacann sormasnda fayda olduunu söyledim. Eskiehir- BHHMden 2 tane F-16 kaldracaz dedikleri için, bu konuyu teyit etmek amacyla saat 06.00da Sayn Babakan ikinci kez aradm. Kendisi de evet, talimatm dorultusundadr, kaldrn dedi. Saat 06.02de Cumhuriyet Basavcs, Sayn Adalet Bakan ile görütükten sonra bana gözaltlarn yaplacan ancak personelin üs içinde tutulacan söyledi. Ben de bunun üzerine Kolordu Kurmay bakann görevlendirerek, Merkez Komutan, Askeri Adli Müavir, Askeri Savc, Cumhuriyet Savclar, Adliyeye giden güvenlik ekipleriyle ve polislerle birlikte 8inci Ana Jet Üssüne giderek gözalt ilemini yapmalarn söyledim. Saat 06.05de Eskiehir- BHHMyi aradm Korgeneral Hüseyin Demirarslan ile görüerek gözaltna alnanlarn üs içinde uygun bir yerde tutulacan, Sn. Babakanla tekrar görütüümü ve 2 tane F-16nn kalkyla ilgili müsaadesi olduunu bildirdim. Diyarbakrda her ey kontrol altnda olmasna ramen, Ankaradaki durumun kritikliini devam ettirmesi nedeniyle böyle bir durumda Sayn Babakan bile iki defa arayp devletin, hükümetin aleyhine yanl bir ey yaplmasn önlemeye çalmam darbecilere asla destek vermediimin, beklemede kalmadmn en büyük delillerinden birisidir.

194 TELEFON GÖRÜMES YAPTIM

Eski kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmaz, 15 Temmuz saat 21.30dan itibaren 16 Temmuz öleye kadar çok youn 194 telefon görümesi yaptn, Diyarbakr Valisi ile 7 kez, Cumhuriyet Basavcs ile 5 kez, l Emniyet Müdürü ile 5 kez, MT Bölge Bakan ile 1 kez ve Babakan ile 2 kez görüerek yakn ibirlii koordinasyon ve iletiim içinde çaltn da kaydederek, 26 Temmuzda savclk ifadem alnd, 27 Temmuzda da 15 Temmuz gecesi yaptklarm darbe kalkmasn önlemem devletin, anayasal düzenin emniyet ve bekasn salamak için yaptklarm dikkate alnmadan Vali, Cumhuriyet Basavcs, l Emniyet Müdürü, MT Bölge Bakan ve benimle birlikte sabaha kadar çaltm, emir verdiim, görütüüm hiçbir personelin tank olarak dinlenmesini defaten talep etmemize ramen tutuklandm. Kolordu karargahnda ve klada benden baka tutuklu kimse de yoktur. O günden bu yana 311 gündür suçsuz yere tutukluyum diye konutu.

Ylmaz, savunmasnda son olarak kendisine yöneltilen suçlar ilemediinin açk ve sabit olduunu, 15 Temmuz gecesi yaananlar ile ilgili Vali, Emniyet müdürü, Cumhuriyet Basavcs ve MT Bölge bakannn tank olarak dinlenmesini talep ederek, tahliye ve beraatini istedi.

Durumaya ara verilirken, aradan sonra Yurtta Sulh Konseyi tarafndan Diyarbakr Skyönetim Komutan Yardmcs olarak atanan eski 16nc Mekanize Tugay Komutan Tugeneral Sava Beyribeyin savunmas alnacak.

Ana Sayfaya Git