Diyarbakır'da HDP'li yöneticiler hakkında 20 yıla kadar hapis istemi

Terör soruşturması kapsamında parti binalarında örgütsel doküman ve PKK'lı teröristlere ilişkin fotoğrafların ele geçirildiği operasyonda yakalanan, aralarında HDP İl Başkanı Zeyyat Ceylan ve Yenişehir İlçe Başkanı Remziye Sızıcı'nın da bulunduğu 4 şüpheli hakkında 8,5 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı

Haberler 21.11.2020 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, terör soruturmas kapsamnda parti binalarnda yaplan aramada örgütsel doküman ve PKKl teröristlere ilikin fotoraflarn ele geçirildii operasyonda yakalanan, aralarnda HDP l Bakan Zeyyat Ceylan ve Yeniehir lçe Bakan Remziye Szcnn da bulunduu 4 üpheli hakknda silahl terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan 8,5 yldan 20 yla kadar hapis cezas talep edildi.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca tutuklu sanklar Ceylan ve Hülya Alökmen Uyank ile tutuksuz sanklar Szc ve K.K. hakknda hazrlanan 2 ayr iddianame, Diyarbakr 5. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, terör örgütü PKK/KCKnn kuruluu, yaplanmas ve gerçekletirdii saldrlar hakknda detayl bilgiye yer verildi.

19 Ekimde merkez Sur ilçesinin Fiskaya mevkisinde 3 kiinin duvara PKKnn kurucusu terörist eleba Abdullah Öcalann fotorafn ast yönünde yaplan ihbar üzerine soruturma balatld ifade edilen iddianamede, bu kiilerin HDP il ve ilçe binalarna girdiklerinin belirlenmesi üzerine güvenlik güçlerince söz konusu binalarda arama yapld belirtildi.

ddianamede, unlar kaydedildi:

Silahl terör örgütü PKK/KCKnn amaçlarn ve silahl hareketlerini benimsetmeye yönelik propaganda mahiyetli dokümanlar, açlk grevinde bulunan kiilere ilikin listeler, teröristlere ilikin fotoraflarn yer ald, dergi, kitap, poster, afi, terör suçlarndan dolay haklarnda ilem yaplan tutuklu veya hükümlü sanklarn listesi, terör örgütü PKKnn sözde üst düzey yöneticilerinin talimatlarna istinaden deer ailesi olarak adlandrlan kiilere örgüt adna yardmlara ilikin liste, duvarlara asl vaziyette Öcalann fotoraflar, terör örgütüne simgeleyen flamalar ele geçirildi. Dijital materyallerde yaplan incelemede de örgütün propagandasna dönüen videolar tespit edildi.

TERÖRSTLER çN TAZYE ZYARET

ddianamede, üphelilerden Ceylan ve Uyankn güvenlik güçleri tarafndan etkisiz hale getirilen teröristlerin mezarlktaki defnine katldklar, onlar için taziye ziyaretinde bulunduklar, terör örgütü propagandasna dönüen birçok eylem ve etkinliklerde yer aldklarnn belirlendii kaydedildi.

üphelilerin Öcalann posteri karsnda sözde sayg duruunda bulunduklar bildirilen iddianamede, bu hareketlerinin süreklilik, çeitlilik ve younluk arz eden eylemleriyle terör örgütü mensuplarn sahiplendikleri, terör örgütü lehine faaliyet yürüterek, örgüt ile organik ba kurduklarnn anlald ifade edildi.

HDP binalarnda ele geçirilen örgütsel dokümanlara ilikin iddianamede u deerlendirmede bulunuldu:

üpheliler bahsi geçen dokümanlarla ilgilerinin bulunmadn beyan etse de HDP yöneticileri olmalar sebebiyle anayasa ve Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin siyasi faaliyette bulunmann kötüye kullanmn yasaklamas da nazara alndnda sorumluluklar bulunmaktadr. Yönetici konumunda bulunan üphelilerin kamuya açk olan, siyasi parti binas olarak kullanlan koridorlarna ve odalarnn duvarlarna aslan teröristlerin fotoraflarndan haberleri olmad düünülemez. üphelilerin, terör örgütünün hiyerarik gücünün emri altnda hareket ettii ve bu kapsamda suç iledii anlalmtr.

STENEN CEZA

ddianamede, Ceylan, Uyank, Szc ve K.K hakknda, silahl terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan 8,5 yldan 20 yla kadar hapis ve mahkumiyetleri halinde Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarna hükmedilmesine karar verilmesi talep edildi.

Diyarbakrda terör soruturmas kapsamnda 22 Ekimde HDP il ve Yeniehir ilçe binasnda polis ekiplerince arama yaplm, çok sayda örgütsel doküman, dijital malzemeler, toplatma karar bulunan çok sayda kitap, dergi ve gazete, terör örgütü elebann resminin bulunduu poster, resim ve tiört, terör örgütü YPG/PKKnn flamasnn olduu bez parçalar ele geçirilmiti.

Aralarnda HDP l Bakan Zeyyat Ceylan ve Yeniehir lçe Bakan Remziye Szcnn da bulunduu 4 partili gözaltna alnm, 30 Ekimde Ceylan ve Hülya Alökmen Uyank silahl terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklanm, Szc ve partili K.K. adli kontrol hükümlerince serbest braklmt.

Ana Sayfaya Git