Diyarbakır'da kadınlardan anadil açıklaması

Diyarbakır'da 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla açıklama yapan TJA, dile sahip çıkma çağrısı yaptı. Kadınlar, farkındalık yaratmak adına Kürtçe fiyat etiketlerini pazarda dağıttı.

Haberler 21.02.2020 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 21 ubat Dünya Anadil Günü dolaysyla açklama yapan TJA, dile sahip çkma çars yapt. Kadnlar, farkndalk yaratmak adna Kürtçe fiyat etiketlerini pazarda datt.

Özgür Kadn Hareketi (TJA), 21 ubat Dünya Anadil Günü dolaysyla Diyarbakrn Balar ilçesinde basn açklamas yapt. Halklarn Demokratik Partisi (HDP) binas önünde bir araya gelen kadnlar, daha sonra Perembe Pazarna geçerek açklama yapt. HDP Diyarbakr milletvekilleri Remziye Tosun ve Semra Güzel ile HDPli yöneticiler ve TJA aktivistleri açklamaya katld.

DL KORUNARAK VARLIK KORUNABLR

TJA aktivisti Beritan Önen, anadilinden uzaklatrlan toplumlarn, özgürlüklerinden uzaklatklarn belirtti. Her toplumun kutsal deerlerinin olduunu ve bunun banda da dilin geldiini ifade eden Önen, Bir toplum ancak kendi dilini koruyarak varlklarn koruyabilirler. Tarihten beri Kürtler kendi topraklarnda sömürgecilikle kar karya kald. Ne kadar oyun ve hile varsa Kürt diline kar kullanld dedi. Önen, Kürtler her türlü asimilasyon ve saldr ile kar karya kald. Bu saldrlara kar gelin hep birlikte anadil için mücadele edelim. Dilimiz özgürletirelim diye konutu.

ANADLDE ETM

Önen, her evin anadil için bir okul olmas gerektiine vurgu yaparak, Kürtçe eitim dili olmal. Bu Kürtlerin en yasal hakk. Dilin snrlar dünyann snrlar demek. Bu snrlar kaldrlmadan dil özgürleemez. Anadil özgürlemeden hep yenileceiz. çarda bulunuyoruz; Kürtçe düünün, yazn ve okuyun. Dilimize sahip çkalm çarsnda bulundu. TJA aktivisti Ayan Kanu Zengin de, Kirmanck yapt konumada anadilin önemine dikkat çekti.

KÜRTçE ETKETLER DAITILDI

Kadnlar, açklamann ardndan pazarda satlan sebze ve meyvelerin isimlerinin Kurmanci ve Kirmanck yazld fiyat etiketlerini esnaflara datt. Kadnlar, pazarda satlan ürünlerin Kürtçe isimlerinin kullanlmas gerektiine dikkat çekti. Kürtçe hazrlanan fiyat etiketlerini tezgahlarna yerletiren pazarclar, bu uygulamadan memnun kaldklarn belirtti.

Ana Sayfaya Git